Bordeaux-look-a-like til superpris

En rødvin fra Languedoc med assosiasjoner til Bordeaux men til en pris som ikke ligner, er en opplagt kandidat til ukens vin. Siden vi er inne i selskapssesongen og dette er en klar matvin, lønner det seg å ha noen ekstra flasker på lur.
Aase E. Jacobsen
26 November 2003 - 02:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ch. Calbet Grande Cuvée 2002 (20041) kommer fra en av de yngste AOC'ene (appellation d'origine contrôlée) i Frankrike, nemlig Cabardès. Men la det ikke forlede deg til å tro at dette er et område uten tradisjoner, heller tvert imot, her har det vært dyrket vindruer siden romerne brakte dem hit for 2100 år siden. Cabardès ligger midt mellom byen Carcassonne som har vært sentral i fransk historie helt siden 800 år før Kr., og fjellmassivet Montagne Noire - det svarte fjellet - hvor det i nesten hele denne perioden var utstrakt utvinning av blant annet jern.

Unik drueblanding
Vindyrking fikk aldri noen dominerende posisjon i dette landskapet til tross for at både klima og jordsmonn er ideelt. Derfor er kunnskapen om vinene herfra forblitt en lokal hemmelighet, til glede for de mange tilreisende til Carcassonne som kan nyte vinene til områdets rustikke men velsmakende kjøkken. Mangel på distribusjon har imidlertid begrenset mulighetene for vinprodusentene til å investere. Av samme grunn er de rundt 30 produsentene som deler på de 550 hektarene som appellasjonen dekker, relativt ukjente.

Ikke desto mindre er gleden stor for den som er på jakt etter gode kjøp som samtidig har karakter. For det har vinene herfra til de grader. De ligner heller ikke på den typiske Languedoc-stilen som etter hvert er blitt veldig godt kjent her til lands gjennom de mange titusener av vinbokser som nordmenn konsumerer. Årsaken er at drueblandingen er annerledes og dermed helt unik for området. Her utgjør nemlig de klassiske Bordeaux-druene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc minimum 40  prosent av blandingen. Resten er syrah og grenache og inntil en femdel cot (malbec) og fer servadou.

Ekstra punch
Vår vin har merlot som hoveddrue og med en mindre andel cabernet sauvignon, noe mer syrah og bitte litt grenache. Bordeaux-druene gir i dette klimaet en helt annen karakter enn lenger vest. Det høyere antall soltimer og gjennomsnittlig temperatur i kombinasjon med mindre nedbør gir helt modne druer og uten det litt grønne preget, ofte karakterisert som paprika, som kjennetegner disse druene fra et kjølig klima. Derimot blir ofte vinen litt rustikk i stilen, og det kan også sies om Ch. Calbet Grande Cuvée 2001.

Men likefullt er den både saftig og bærpreget, særlig i retning kirsebær og solbær. I tillegg finner du innslag av jordsmonn, mørk sjokolade og mokka. Tanninene er bløte og avslutningen byr på friskt skogsbær- og solbærpreg.

Derfor er dette en god matvin, om enn ikke en vin for de mest delikate rettene, ikke en vin du trekker frem til indrefilet av lam eller kalv, men heller til en gryterett eller steik. Men bevares, vinen lar seg meget godt nyte alene, hvis du liker en vin med litt ekstra punch. For de nitti kronene får du nemlig usedvanlig mye smak.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten
Dagens rett

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten

Tortillaene kan fint fylles med fisk - det smaker knallgodt når de stekes på denne måten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her