Dagens rett

Dette er favoritten når Ole Martin Alfsen ber venner på middag

Kokken du kjenner fra tv-ruta, Ole Martin Alfsen, er ute med ny kokebok og den er en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.

At Ole Martin Alfsen ikke bare liker vin, men også godt øl er ingen hemmelighet. Når han inviterer de han selv kaller mannemat, er det øl både i gryta og glasset. 

 Men denne retten smaker helt topp også som søndagsmiddag med hele familien, små som store, rundt bordet. Smaksrikdom er ved siden av grundighet, kjennetegnet på de mange oppskriftene i denne omfangsrike kokeboka som feirer det å dele gleden rundt matbordet. 

Det er også grunnen til at den er valgt ut som en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016. 

 

Juryens begrunnelse for at Vennemiddag er en av finalistene:

«Ole Martin Alfsen er ikke bare en glimrende kokk, men også en god pedagog. Denne gang vil han at leserne skal senke skuldrene og invitere spisestuen full av gjester. Forfatteren byr på en bukett varierte oppskrifter, og er i tillegg raus med de smarte tipsene som redder deg gjennom dobbeltrollen som kjøkkensjef og vert. Alt pakket inn i et oversiktlig design med lekker fargebruk og fine detaljer.»

Årets kokebokjury:

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent 

Det er niende gang denne kåringen finner sted. I år som før er den i regi av Apéritif i samarbeid med Norli. 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Ølkokte oksekjaker med potetpuré

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

5 timer

Ingredienser

1,2 kg storfekjaker
havsalt og nykvernet sort pepper
2 ss smør
1 ss rapsolje
4 ss hvete- eller speltmel
3 små løk
4 fedd hvitløk
2 laurbærblader
4 nellikspiker
1 liten kvast timianstilker
1 l mørkt øl med lav bitterhet (f.eks. Rochefort 8, rød Chimay eller en fruktig brown ale)
sitronsaft
2 ss smør
ev. litt brunt sukker el. lønnesirup

Fremgangsmåte

Skjær av overflødige sener og fett fra kjakene, eller be slakteren om å preparere dem helt ferdig. Da trenger du omtrent 1 kilo rensete kjaker.

Krydre kjakene med salt og pepper før du vender dem i melet og bruner dem i smør og olje. Når de er brune på begge sider, skal de over i en jerngryte. Hell over ølet så det nesten dekker. Kok opp, legg på lokk, og skru ned varmen så kjakene småkoker videre. Sett ovnen på 150 grader.

Skrell løkene, og del dem i to på tvers. Legg dem med snittsiden ned i stekepannen du har brukt. Stek på litt over middels varme til de er skikkelig brune i snittet. Legg dem så sammen med hvitløk, krydder og urter i gryta med kjøttet. Kok ut pannen, og hell sjyen i gryta. Legg lokk på, sett det hele i ovnen, og la det småkoke videre til kjakene er møre. Dette kan ta 4–5 timer. Det er seige saker!

Sjekk innimellom ved å løfte opp en kjake, og pirk i den med en gaffel for å se om den er mør.

Tilsett vann eller kraft i gryta underveis om det skulle fordampe mye væske.

Når kjakene er møre, løftes de over på et fat. Sil sausen over i en ny kjele, kok inn til ønsket konsistens, og legg kjakene tilbake i sausen.

Varm dem opp før servering. Smak til sausen med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt brunt sukker om du vil runde av smaken.

Server med potetpuré, grønn salat eller bakte røtter med ingefær. Noen pickles eller syltete løk smaker også godt til, og noen vil kanskje ha dijonsennep.

Tips1:
Kjakene kan med fordel kokes en dag eller to i forveien.

Tips2:
Litt sherry- eller rødvinseddik som tilsettes sammen med ølet fra starten, sørger også for en fint integrert syre i retten.

Tips3:
Tilsett ristet sopp i gryta rett før siste oppkok. Du kan også koke denne sausen med noen røtter, det gir en fin sødme og ekstra smak. 

Drikketips:
Her er det veldig lurt å servere det samme ølet i glasset som du har brukt til å koke kjakene. Da får du et fint ekko, og strukturen vil ofte harmonere godt. Det er litt rart å servere vin, til en gryterett kokt med øl, men om du ønsker vin, vil en rik, saftig, fruktig og sødmefull rødvin med lite kanter fungere.

Oppskriften er hentet fra Ole Martin Alfsens kokebok Vennemiddag - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.

Sendt inn av

Foto: Sigurd Fandango

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen