Dagens rett
Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av årets aller beste kokebøker.
27 November 2015 - 03:48

Denne smakebiten bør i prinsippet være nok for den matinteresserte til å sette Kokkelære av Tom Victor Gausdal på innkjøps- eller ønskelisten. 

Den 1555 oppskrifter store kokeboken inneholder altså det du trenger og mer til for å briljere på kjøkkenet. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Krydderstekt reinsdyrplomme med hvit bønnepure og sprø hvitløk

Krydderstekt reinsdyrplomme med hvit bønnepure og sprø hvitløk
Ingredienser

1 plomme ca. 600-700 g av hjort, elg, reinsdyr eller rådyr
salt og pepper
1 kvist rosmarin eller timian
1 ss smør
1 fedd knust hvitløk

Hvit bønnepure:
250 g hvite bønner (f.eks. cannellini)
1 ss bakepulver
1/2 gulrot
1 stor sjalottløk
2 store fedd hvitløk
1-2 laurbær
1 1/2 dl fløte
50 g smør
4 ss olivenolje
litt salt og pepper
saft av 1/2 sitron 

Sprø hvitløk:
hvitløksfedd
olivenolje
salt 

 

Fremgangsmåte

Krydre kjøttet med salt og pepper, brun det, og ha i hvitløksfedd, timian og en skje smør. Stek det videre i ovnen på 140 grader i ca. 20 min, ta det ut og la det nå en kjernetemperatur på 56 grader.

La kjøttet hvile i 20 minutter, varm det gjerne opp i ovnen i 5 minutter før servering.

Hvit bønnepure:
Legg bønnene i rikelig med vann over natten. Hell av vannet og skyll bønnene i kaldt vann. Ha dem i en kjele sammen med grønnsaker, hvitløk og laurbær. Det er viktig å ikke bruke salt i vannet, da kan bønnene få vansker med å bli møre og skinnet blir seigt. Kok opp og skru ned varmen. Bruker du cannellinibønner, tar det ca 2 timer. Hvis du har en skje bakepulver i kokevannet, halverer du koketiden. Skum av jevnlig. Når bønnene er møre, siler du av kokevannet og tar vare på det. 

Kok opp fløten med smøret. Kjør bønner i en mikser og spe med smør og fløte. Tilsett olivenolje og spe med litt av kokevannet til ønsket konsistens. Dette skal bli en helt glatt krem, gjerne litt tynn, slik at den fungerer omtrent som en saus. Smak til med salt, pepper og sitron før servering. 

Sprø hvitløk:
Skrell og rens hvitløken og høvle den i syltynne skiver på langs. Sprøstek skivene på middels varme i en panne i en del olivenolje. De skal bli lyst gylne og sprø. Legg skivene over på papir, smak til med salt. Oppbevares i romtemperatur.  

Oppskriften er hentet fra Kokkelære. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal (Press) - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2015.

Tips:
Du kan godt bruke ferdigkokte hvite bønner til pureen. Til 1 boks beregner du halvparten av fløte og smørmengden. Spe med vann og smak til.  

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

 

Sendt inn av Tom Victor Gausdal

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her