De beste dessertene til den store festen

Her får du oppskrifter på dessertene som gjør jule- og nyttårsfesten virkelig minneverdig.

Søte fristelser i form av en lekker dessert eller to tar festen til nye høyder, og du trenger ikke å være slikkmunn for å bli fristet.

Flere fristende desserter finner du her

Nedenfor finner du både klassisk karamellpudding og en rekke nye og spennende oppskrifter.

Noe for enhver smak

Om du har en forkjærlighet for fruktige desserter eller foretrekker søtsaker med et internasjonalt preg, kan du finne oppskriftene her hos oss.

Dette drikker du til juledesserten

Det går også an å lage mindre porsjoner av de ulike dessertene og gi gjestene et pent utvalg av forskjellige små desserter?

Eller en kake?

Dersom du skulle foretrekke en lekker kake i stedet for, eller kanskje i tillegg til desserten, trenger du ikke å lete lenger.

Her finner du de beste kakeoppskriftene

For at du enkelt skal kunne finne de oppskriftene du leter etter har vi samlet en rekke nedenfor.

Følger du lenkene før oppskriftene finner du flere desserter av samme type.

Husk at du også kan legge inn dine favorittoppskrifter i din egen kokebok .

Internasjonale desserter

Flere desserter med internasjonalt snitt

Crème brûlée

Antall porsjoner

6

Ingredienser

1 vaniljestang
2 dl kremfløte
2 dl melk
75 g sukker

4 eggeplommer

75 g brunt sukker til karamellisert lokk på toppen

Fremgangsmåte

Snitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha de i en kjele sammen med vaniljestangen, fløte, melk og sukker.

Kok opp og la trekke i 10 minutter før du setter blandingen til side og lar den kjøle seg ned.

Pisk sammen eggeplommene, tilsett melkeblandingen mens du rører godt.

Sett ovnen på 150 grader.

Sil blandingen og hell den over i ildfaste porsjonsformer. Sett formene i en dyp langpanne, hell i 1/3 opp på formene.

Stek i ovn på 150 grader, ca. 30-40 minutter.Desserten skal kjennes litt fast når du trykker lett på den.

Avkjøl desserten  og sett den kaldt frem til servering.

Rett før servering drysser du over et tynt lag med brunt sukker (vanlig sukker kan også brukes). Sett desserten under varmt grillelement, ca. 2-3 minutter mens du passer på til sukkeret har blitt til karamell.

Flere lekre desserter finner du her

Tips: Bruk gjerne en egen crème brûlée-brenner eller en skibrenner til å karamelisere sukkeret.
 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokolademousse

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 dl kremfløte
225 g kokesjokolade
4 eggeplommer
2 eggehviter
100 g melis

Fremgangsmåte

Pass på å ha romtempererte egg.

Pisk fløte til myk krem og sett den kaldt. Stivpisk eggehvitene med melis.

Smelt sjokoladen forsiktig i vannbad. Bruk lav temperatur og rør litt i den underveis.

Pisk sammen eggeplommene. Bland den smeltede sjokoladen forsiktig sammen med eggeplommene litt etter litt, vend inn krem og til slutt de stivpiskede eggehvitene.

Ha sjokolademoussen i porsjonsformer, eller en stor bolle. Settes kjølig i minst 2 timer før servering.

Server sammen med litt pisket krem og gjerne frisk frukt.

Flere lekre desserter finner du her

Tips: Moussen kan godt lages 1-2 dager før bruk. Du kan smelte sjokoladen i microen i stedet for i vannbad. Smeltes på lav effekt i 30 sekunder av gangen. Rør mellom hver runde.

Fristende sjokoladekaker og -desserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Crema Catalana

Antall porsjoner

8

Ingredienser

1 appelsin
8 dl kremfløte
2 dl melk
150 g sukker
4 kanelstenger
10 eggeplommer

Fremgangsmåte

Vask appelsinen godt og tørk den. Riv skallet av appelsinen, bruk kun det oransje, det hvite er bittert.

Kok opp fløte og melk med halvparten av sukkeret, kanel og appelsinskall. Skru ned varmen og la fløtemelken trekke i 20 minutter.

Sett ovnen på 95 grader.

Visp eggeplommene sammen med resten av sukkeret. Kok fløtemelken opp på nytt.

Sil litt av den varme fløtemelken over eggeplommene mens du visper slik at du får opp varmen litt på eggene. Ha i resten av fløtemelken og bland godt.

Sil blandingen og fyll den i passende porsjonsformer. Bak i ovn ved 95 grader i ca. 50 minutter eller til massen har satt seg. Steketiden kan variere med formens størrelse.

Avkjøl desserten og sett den kaldt frem til servering.

Rett før servering drysser du overflaten med et tynt lag sukker som du karamelliserer med en crème brûlée-brenner.

Flere lekre desserter finner du her

Tips: Det er viktig ikke å ha i all den varme fløtemelken i eggene med det samme da eggeblandingen lett kan sette seg. Pisk derfor heller inn litt og litt av den varme fløtemelken.

Tips: Har du ikke en egnet brenner, kan du bruke grillelementet på ovnen eller en skibrenner.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Desserter med iskrem

Flere desserter med iskrem

Hjemmelaget is med julefrukt

Antall porsjoner

6 - 8

Ingredienser

8 eggeplommer
200 g sukker
4 ts vaniljesukker
8 dl kremfløte

Julefrukt:
2 bokser hermetiske pærer evet pærer i lake
1 boks hermetiske aprikoser eller fersken
1 pakke tørkede fiken
3 stjerneanis
½ ts kardemomme
½ ts nellik
2 ts potetmel rørt ut i litt vann
sukker

Fremgangsmåte

Hjemmelaget is:
Pisk egg og sukker til eggedosis (hvis du kan skrive Ole i eggedosisen, er den stiv nok).

Stivpisk kremfløte og vaniljesukker og bland kremen lett inn i eggedosisen.

Hell isen i tomme yoghurtbegre og sett dem i fryseren.

Julefrukt:
Hell laken fra den hermetiske frukten i en kasserolle sammen med krydderet og eventuelt litt sukker - kok opp.

Del frukten opp i passe biter og tilsett i laken, kok opp på nytt.

Tilsett potetmel mens du rører og varm opp til kokepunktet. Fruktblandingen må ikke koke etter at du har tilsatt potetmelet.

Servering:
Hvelv isen på fat ved servering, ha noe av den varme julefrukten over isen og resten av frukten serveres i en bolle ved siden av. Pynt med en sjokoladestjerne.

Sjokoladestjerne:
Sjokoladestjerner lager du ved å helle smeltet kokesjokolade i en liten plastpose, klipp et lite hull i det ene hjørnet.

Lag sjokoladestjerner eller andre mønstre på et overheadsark eller et ark aluminiumsfolie som er smurt med litt olje. Stjernene settes i fryseren noen minutter til de har stivnet.

Flere gode juledesserter finner du her

Les mer om hvilke viner som passer til dessert her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Iskake med multer

Antall porsjoner

8 - 10

Ingredienser

Nøttebunn:
3 dl hasselnøtter eller mandler
3 dl melis
5 eggehviter

Iskrem:
5 plater gelatin
5 eggeplommer
2 dl sukker
3 dl kremfløte
2-3 dl multer

Lokk:
5 dl multer
1 pakke appelsingelé (pulver)
2½ dl vann

Fremgangsmåte

Nøttebunn:
Varm stekeovnen til 160 grader. Dekk bunnen av en springform (24-26 cm) med bakepapir.

Mal nøttene på kvern eller finhakk dem i en food processor. Stivpisk eggehvitene og vend inn melis og nøtter eller mandler.

Fordel røren i kakeformen og stek kakebunnen på nederste rille i ca. 40 minutter. Avkjøl den i formen.

Iskrem:
La gelatinplatene ligge i kaldt vann i 5-6 minutter. Hell av vannet og løs opp én og én plate i ½ dl kokende varmt vann. Rør til all gelatinen er oppløst.

Pisk eggeplommer og sukker til ekstra tykk eggedosis. Tilsett pisket kremfløte og multer.

Ha i smeltet gelatin i en tynn stråle, mens du blander forsiktig, men godt med en slikkepott.

Hell kremen over den avkjølte kakebunnen og la formen stå i kjøleskap til kremen er stiv. Dekk kaken med multer og dypfrys den.

Lokk på kaken:
Ta kaken ut av fryseren ca. 1 time før servering.
 
Kok opp vann i en kjele. Tilsett gelépulver og rør til det er oppløst. Avkjøl og hell geleen over kaken. Sett den i kjøleskap så gelélokket stivner.

Ta kaken ut av formen, og trekk av bakepapiret før kaken legges over på et fat.

Flere gode desserter og kaker finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

De lekreste puddinger

Flere oppskrifter på puddinger

Ekte karamellpudding

Antall porsjoner

6-8

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

2 dl sukker til glasering
6 dl melk eller Vikingmelk
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 vaniljestang (eller ½ ss vaniljesukker)
8 egg

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 120 grader.

Ha sukkeret i en 1 ½ l form, og sett den på en middels varm kokeplate (eller i en stekepanne hvis du har gamle former og induksjonstopp.)

Varm opp sukkeret til det har smeltet og er kastanjebrunt. Drei formen rolig slik at den blir jevnt glassert.

Puddingen:
Splitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha dem og vaniljestangen i en kjele.

Ha i melk, fløte og sukker. Kok opp under omrøring.

Avkjøl fløteblandingen og bland inn halvpiskete egg. Eggene må ikke vispes for mye, da det gir en pipete pudding (små-hullete).

Sil blandingen over i formen.

La formen stå i 10 minutter før den settes i ovnen (for å "sette" røren og hindre luftbobler).

Sett karamellpuddingen i en langpanne på nederste rille og hell kokende vann i pannen, ca halvveis opp på formen.

Stek i ca 2 timer ved 120 grader.

Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en vætet skje om overflaten er fast. I så fall er puddingen ferdig.

Avkjøl puddingen i formen til neste dag.
 
Hvelv karamellpuddingen på fat før servering og pynt med pisket krem og bær.

Flere gode desserter finner du her

Fristende retter til koldtbordet

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Safranpannacotta

Antall porsjoner

4

Ingredienser

3 gelatinplater
5 dl kremfløte
100 g sukker
1 vaniljestang
3 g safran

Fremgangsmåte

Legg gelatinplatene i kaldt vann.

Splitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha de og vaniljestangen i en kjele. Ha i fløte og sukker, og kok opp under omrøring. La blanding trekke i ca 2 min.

Tilsett utbløtt gelatin og rør godt om. Ha i safranen - gjem noen tråder til pynt.

Sil røren og hell i porsjonsformer/glass og sett kaldt i kjøleskapet til den stivner, 2-3 timer, eller natten over.

Server safranpannacottaen med krumkaker eller pepperkaker ved siden av.

Flere gode juledesserter finner du her

Tips: Har du ikke safran kan du bruke gurkemeie (ca. en teskje), men den lekre safransmaken får du jo ikke.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kardemomme-pannacotta med ananas og granateple

Antall porsjoner

4

Ingredienser

5 dl kremfløte
1 ts kardemomme
1 dl Dansukker Gelésukker Multi

Gelé:
4 skiver ananas, frisk eller hermetisk
1 granateple, kjernene
1 dl ananasjuice
1 dl vann
2 dl Dansukker Gelésukker Multi

Fremgangsmåte

Bland kremfløte, kardemomme og gelésukker i en kjele.

Kok opp under omrøring og kok deretter i et halvt minutt.

Hell opp i pene glass eller dessertskåler. Sett dem i kjøleskap for å stivne. Skjær ananasen i biter og bland med granateplekjernene. Fordel blandingen oppå pannacottaen. Hell juice, vann og gelésukker i en kjele.

Kok opp og kok deretter i et halvt minutt. Avkjøl litt før det fordeles over frukten. Sett det kaldt frem til serveringen.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Karamellpudding til jul

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

8 ss sukker (til karamell)
2 ½ dl kremfløte
2 ½ dl matfløte
50 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ss vaniljesukker
4 egg

Fremgangsmåte

Lag karamell:
Sett en 1-liters form på en middels varm plate, tilsett sukkeret.

Det tar litt tid før sukkeret smelter og brunfargen kommer, vær tålmodig, ikke rør i sukkeret. Etter hvert som sukkeret karamelliseres, vend på formen slik at sukkeret blir jevnt smeltet.

Drei til slutt på formen slik at karamellen blir jevnt fordelt. Sett til avkjøling.

Bruker du induksjonsovn må du etter all sannsynlighet lage karamellen i en stekepanne og helle den over i formen når den har riktig farge.

Puddingen:
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene over i en kjele. Tilsett fløte og sukker og kok opp.
 
Avkjøl fløteblandingen og bland inn halvpisket egg. Eggene må ikke vispes for mye, for da blir puddingen pipete (små-hullete). Sil blandingen over i formen.

Stek puddingen i vannbad på nederste rille i ovnen, på 120 grader i ca. 2 timer.

Ta ut puddingen når den er fast og la den avkjøles på rist før du setter den i kjøleskapet i minst 1 døgn.

Ved servering løsnes puddingen med en skarp, varm kniv og hvelves over på serveringsfat.
 
Karamellsausen, som er igjen i formen, kan serveres som den er eller blandes med pisket kremfløte.

Tips: Sett langpannen med karamellpuddingen i ovnen før du heller på varmt vann.

Flere gode juledesserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Espen Grønli

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Multer og andre bær

Flere oppskrifter med multer

Akevittmarinerte multer med råkrem

Antall porsjoner

6

Ingredienser

500 g multer
2 ss akevitt eller whisky

Råkrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Ha multene i en kjele og varm dem opp til de er lune.

Smak til multene med akevitt. Akevitten skal bare runde av smaken på multene.

Råkrem:
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem.

Server lune multer med råkrem ved siden av.

Flere gode juledesserter finner du her

Tips: Du kan godt ha litt sukker i multene hvis de er veldig syrlige.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Multekrem

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

4 dl kremfløte
5 dl multer
3 ss sukker

Fremgangsmåte

Bland sukker og multer.

Pisk fløten til krem, og bland kremen sammen med multene. Man kan også bruke multesyltetøy, ca 3 dl.

Server multekremen fylt i eller ved siden av krumkaker, småkaker eller kjeks.

Flere gode juledesserter finner du her

Tips:
For en mer voksen smak på multekremen kan du blande inn litt multelikør.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Juledesserter

Her finner du flere julekaker og -desserter

Riskrem med rød saus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

500 g risgrøt
4 ss sukker
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
Rød saus:
4 dl rød saft (rips-, bringebær-, kirsebær- eller husholdningssaft)
3 dl vann
1 ss potetmel

Fremgangsmåte

Pisk kremen stiv sammen med sukker.

Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Smak til med sukker og vaniljesukker.

Rød saus:
Bland saft av rips, bringebær eller kirsebær en del sterkere enn når du drikker den.

Kok opp saft og potetmel under omrøring.

La saften bli kald og server til riskremen.

Flere juledesserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ris à l'amande

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

500 g risgrøt
3 dl kremfløte
2 ss sukker
50 g skåldete mandler
70 g grov marsipan
1 vaniljestang

Kirsebærsaus:
2 dl kirsebærsaft
1 ss potetmel
200 g kirsebær (hermetiske)
2 ss sukker

Fremgangsmåte

Pisk kremen stiv sammen med litt sukker.  Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene. Tilsett disse i kremen. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Riv marsipanen på et rivjern. Hakk de skåldete mandlene grovt. Tilsett begge deler i kremen.

Kirsebærsaus:
Lag en jevning av litt av saften og potetmelet. Ha resten av ingrediensene til sausen i kjele, og kok opp. Ta kjelen av platen, og rør inn jevningen. Server sausen til riskremen.

Flere gode juledesserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen