Drikke
Denne godbiten finnes i mange polutsalg

Denne godbiten finnes i mange polutsalg

Og du får en rødvin som er perfekt når kjøttretter med mye smak står på bordet.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2015 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Lafou El Sender 2012 (19724)  er en flott representant for både området og for hoveddruen garnacha (tinta). I denne vinen får den imidlertid hjelp av syrah

og morenillo som er unik for Terra Alta i Catalonia. Den var en stund utrydningstruet, men er nå reddet.

Vinen har veldig god frukt og fylde og bærer sine 14,5 alkoholprosenter veldig godt. Mye takket være en svært god syrestruktur som gir den flott friskhet.

Spennende hvitt

Den har en hvit parallell, Lafou Els Amelers 2013 (19723) , som er nok et godt bevis på hva som er mulig å hente ut av en ellers så anonym

adresse. Druen er garnacha blanca som er så typisk for det vestre middelhavsområdet.

I det skrinne kalkholdige leirjordsmonnet, som her i Terra Alta kalles panal (bikube på grunn av de små hullene i kalksteinen), utvikler den både god syrestruktur og elegant fruktighet samtidig som den får et fint mineralpreg. En lekker vin til gode sjømatretter.  

Produsenten Lafou Celler lager også en toppvin, Lafou De Batea 2009 (19722) , som jeg personlig synes blir litt for mye av det gode, for her er det svært høy konsentrasjon, ganske moden frukt og veldig tydelig eik. Men den har likevel god nok friskhet til å kunne fungere på matbordet. Men den må altså ha mye smak i matfølget og gjerne en time i karaffelen.

2000 år lange vintradisjoner

Bak disse vinene står Roqueta-familien som på samme måte som Torres har satt sitt preg på catalansk vin. På 1960 og 1970-tallet var det volum som gjaldt, men i senere år er fokuset dreid over på vinframstilling i mindre skala i Catalonias mange glemte lommer. Deriblant Terra Alta som overgår Roqueta-familien når det kommer til lengden på vintradisjonene. Man antar nemlig at det ble dyrket vinplanter her allerede i førromersk tid.

På 1800-tallet var det de hvite vinene, laget i en oksidativ stil, området var mest kjent for. Men vinluskatastrofen sørget for et skifte. Utover 1900-tallet dominerer kooperativene, men det var faktisk disse som sto bak kvalitetshevingen som for alvor skjøt fart på 1980-tallet. Det var da også først i 1982 at Terra Alta fikk sin egen Denominacion de Origen (DO).

Gjennom yngste generasjon, Ramon Roqueta Segalés, etablerte familien seg så sent som i 2006 i Terra Alta, nærmere bestemt i landsbyen Batea, et stykke sørvest fra Montsant. Første årgang var 2010. 

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .
Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her