Godbiter i pollisten
Sjeldent gode og til gode priser

Sjeldent gode og til gode priser

Den hvite châteauneuf-du-pape er sjelden, men også svært lagringsdyktig. Det gjelder selvsagt også den røde.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2017 - 17:23

Domaine Chante Cigale er en ny produsent på det norske markedet. Og vinene er svært overbevisende. Den hvite Dom. Chante Cigale Châteauneuf-du-Pape 2015 er en lekkerbisken med stor fyldig munnfølelse og veldig god moden frukt, fin syre holder rikdommen sammen. Dette er en vin du serverer til rike retter med fisk, grillet eller pannestekt piggvar eller kveite er sublimt til. Den er også god til retter med kylling eller svin, samt ikke å forglemme and eller lam. Denne hvitvinen har en vekt som gjør at den kan gjøre jobben til mange rødviner.

Blanding gjør susen

En vellagret hvit châteauneuf-du-pape er en stor smaksopplevelse. Har du muligheten, bør du lure inn noen flasker i kjelleren. Og la dem ligge. 2015 er et svært godt år i Rhône med høy modning og konsentrasjon. I motsetning til mange andre hvitviner er det ikke syren som er ryggraden i disse vinene, så ikke la deg lure av at den ikke er utpreget syrlig.

Den er nemlig en miks av fire druer, roussanne, grenache blanc, bourboulenc og clairette, som alle har ulike oppgaver i vinen. Den første som for øvrig blir stadig mer populær, bidrar med eleganse, aroma og mineralkarakter, den andre gir alkohol og fedme, den tredje holder alkoholnivået nede i varme årganger og den fjerde tilfører friskhet og mineralpreg.

Se hvilke andre hvite storheter  herfra som finnes i salg i Norge

Den røde fra samme produsent, Dom. Chante Cigale Chateauneuf-du-Pape 2013, er laget over samme lest. En ekte blandingsvin av de viktigste innen sin kulør; grenache, syrah, mourvedre og cinsault. Druematerialet til Chante Cigales viner kommer fra intet mindre enn 45 ulike parseller som for øvrig inneholder alle de 13 lovlige druesortene i appellasjonen. Men de fire hvite og de fire røde som er nevnt allerede, er de viktigste i dag.

Les mer om hvorfor vinene herfra er så grandiose

Det gir i den røde utgavens tilfelle en vin med virkelig flott konsentrasjon, svært stofflig karakter og med faste gode tanniner. En vin som smaker fantastisk i dag, til rike kjøttretter, selvsagt vilt, men som også vil utvikle seg veldig lenge i en god kjeller. 2013 er også en god årgang, selv om det var flere utfordringer i denne delen av dalen enn ellers. Blant annet lave avlinger for grenache som er viktigste røde drue. Det forklarer muligens den ekstra konsentrasjonen i denne vinen.

Les alt om vi har skrevet om Châteauneuf-du-Pape

Alexander Favier som driver Chante Cigale i dag, lager også en chateauneuf-du-pape av sine eldste vinstokker, både i rød og hvit utgave, begge heter Extrait. De er ikke i salg i Norge, men hans blodferske blanding av grenache og carignan, Cicada 2016, kommer på polet i mai. Det er en såkalt IGP Méditérranée siden denne druemiksen ikke er tillatt innen Chateauneuf-du-Pape eller Côtes du Rhône, men smaken av Rhône er her fullt ut. En herlig blanding av skogsbærfrukt og friskhet i sober innpakning.

Gamle vinstokker og godt jordsmonn

Mens Alexandre er en ung vinmaker, er eiendommen gammel, med godt over 100 år gamle vinstokker i noen parseller. Noen av de til sammen 50 hektarene ligger i Châteauneuf-du-Papes aller beste jordsmonn, nær legendariske Ch. Rayas. Dette sandjordsmonnet gir den aller mest elegante vinstilen, mens rullesteinjordsmonnet som vi aller mest forbinder med appellasjonen, gir mest kraft. Kalkjorden på sin side bidrar med friskhet og leiren med fruktfylde til den endelige blandingen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her