Godbiter i pollisten
Det er bare tull at du ikke kan drikke topp nebbiolo om sommeren. Disse er bevisene

Det er bare tull at du ikke kan drikke topp nebbiolo om sommeren. Disse er bevisene

Du kan ikke annet enn å komme i sommerstemning av å se flaskene til Traversa. Og smaken følger opp.
Aase E. Jacobsen
07 Juni 2017 - 14:45

Bare synet av Traversa Barbaresco Starderi 2013 og Traversa Barbaresco Canova som sågar finnes i både 2010 og 2013-årgang, gjør meg lykkelig og sommerstemt.

Etikettene formelig synger om frodige vinmarker, surrende insekter, intens duft av blomster og grønt akkompagnert av dempet støy fra folk som jobber i vinmarken, høy luftfuktighet og temperaturer opp mot tretti grader.

Mer enn blomster

Det er disse bildene som passerer netthinnen når noen nevner kombinasjonen av Piemonte og sommer - for meg i alle fall. Med Traversas viner i glasset kan jeg gjenoppleve minnene her hjemme selv om opplevelsen muligens må foretas under varmelamper.

 

Hva er det med disse vinene annet enn blomsteretikettene – som normalt ville ha en motsatt effekt på en ellers upåvirkelig vinskribent? Mykheten og den deilige munnfølelsen som har fått god drahjelp av både årgang og arbeidsmetoder i så vel vinmark som vinkjeller.

Den kjennetegner også deres Traversa Dolcetto d'Alba 2014 som er en veldig klassisk dolcetto med god leskende evne og lett eksotisk preg. Som skapt for sommerlige behov. 

Ulike etiketter samme innhold

Du har kanskje allerede gjettet at Traversa er opptatt av at ikke bare vinplantene, men så vel fugler som meitemark, insekter og blomster trives i vinmarken. Og at produsenten dermed har en naturlig tilnærming. Og det stemmer på en prikk. Etikettene er forresten tegnet av Flavio Traversa sin kone og for den ene vinen, Canova, er det til sammen 11-12 ulike etiketter i sirkulasjon. Og det sågar i samme eske. Så bli for all del ikke forvirret, innholdet i flaskene er det samme. Om hun er inspirert av colakorker eller andre konsepter ment for å stimulere vår iboende samlemani, er usikkert. Men etikettene er så fine at det er fullt forståelig om du blir fristet.

 

Eiendommen ligger på toppen av Canova-åsen.

 

Flavio har ellers hjelp av broren Franco i vinmarker og vinkjeller. Vinene lages fortsatt på veldig tradisjonelt vis, men brødrene er ikke dogmatiske, for her brukes både ståltanker samt barriques til modningen i tillegg til større fat. Vinene gjæres med druenes egne gjærsopper og vinene filtreres ikke før flasketapping. Dermed blir mest mulig av karakteren fra vinmarken med helt fram til vinen skal nytes.

 

 

Eiendommen ligger på toppen av Canova-åsen i Neive. Det er herfra deres Canova kommer og nærmere bestemt fra cru-et Ciabot. Starderi på sin side ligger lengre nordvest, nærmere Tanaro-elven. Dette er for øvrig et cru som har noe høyere anseelse i den mer eller mindre offisielle klassifiseringen.

 

Denne mannen gir blaffen i barbaresco-cruene

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev   

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her