Godbiter i pollisten
Det høres kanskje utrolig ut, men denne sørfranske hvitvinen kan du lagre i 20 år

Det høres kanskje utrolig ut, men denne sørfranske hvitvinen kan du lagre i 20 år

Provence-hvitvin som overgår selv de beste burgundere i lagringspotensial, høres nesten for vilt ut. Men like fullt fakta.
Aase E. Jacobsen
14 Juni 2017 - 14:45

Ch. Simone i den knøttlille appellasjonen Palette rett utenfor Aix-en-Provence i det sørøstlige Frankrike, er et unikt sted på mange måter. Men det er først og fremst gjennom vinene at eiendommen skiller seg ut. Også flaskene og deres etiketter gir vinene et arkaisk utseende, de ser ut som om de har tilbrakt lang tid i kjelleren allerede. Og at de slett ikke har tenkt å bli tatt opp derfra.

Lagringdyktig er bare forbokstaven.

Slik smaker de da også. Særlig den hvite, Ch. Simone Blanc 2013, som er svært konsentrert, fast og stofflig og så langt unna en fruktbombe du kan komme. En imponerende og ultratradisjonell hvitvin som kommer til å leve godt i en god kjeller i 20 år. Den modner dessuten svært sakte mye på grunn av måten den er laget på – til sammen to års modning på bunnfallet i store gamle eikefat før flasketapping.

Den kan kanskje kalles gammeldags, men for all del ikke gammel. Mer som noe som lever og utvikler seg i et tempo som er helt upåvirket av livet utenfor denne noe isolerte eiendommen, omgitt av den skogkledde åsryggen Massif de Montaiguet som den er.

Slike viner finner du ikke så mange steder lenger. Jeg kan egentlig bare tenke på Portugal, Pera-Manca er en slik vinstil. Men kanskje særlig den bittelille regionen Colares, helt ute ved Atlanterhavskysten, som lager viner helt ulikt alle andre. Slik sett har de noe til felles, bortsett fra at Palette ikke er helt kystnær, og har helt andre druesorter, klima og jordsmonn.

Det er druen clairette som er hovedingrediens i den hvite Simone. En drue som er mest kjent i form av enklere viner for raskt konsum i dag, men som har en lang historie.

Denne clairettevinen er unntaket

At den evner å gi en så lagringsdyktig vin som hos Ch. Simone, skyldes flere forhold. Først og fremst veldig gamle vinstokker, opp mot hundre års alder, et sterkt og steinete kalkjordsmonn med innslag av leire og nordvendte vinmarker som gjør at druene bruker lang tid på å modne og dermed beholder en god syrestruktur.

Ch. Simone ligger isloert til og godt beskyttet av Massif de Montaiguets skoger.

Hos Ch. Simone er imidlertid de gamle parsellene plantet på tradisjonell måte, hvilket vil si sammen med flere druesorter, som muscat, ugni blanc og grenache blanc i tillegg til clairette. Alle druene plukkes samtidig og fremstilles sammen.

Siden Ch. Simone Blanc ikke kan bestilles på vanlig måte, må den plukkes opp i en av spesialbutikkene eller spesialbestilles.

Her kan du lese om hvordan du går fram med spesialbestilling

Ch. Simones andrevin Les Grandes Carmes de Simone Blanc 2014 kan derimot bestilles. Den har mye av den samme karakteren som førstevinen, men litt mer kjøttfull i frukten og dermed mer «moderne» i stilen. Men fortsatt med den flotte konsentrasjonen som kjennetegner hvit Simone.

Florence og Jean-François Rougier overtok etter far/svigerfar René Rougier som i sin tur fulgte etter sin far, slik man har gjort det her siden 1830 da Rougier-familien kom til eiendommen. Og Rougier-ene insisterer på økologisk dyrking uten bruk av sprøytemidler og heller ingen tilsetting av gjær i gjæringstankene. Ikke fordi det er tidsriktig, men fordi det er slik de har gjort i generasjoner.

Siden slottet opprinnelig var et kloster, er vindruedyrking noe som har pågått her i hvert fall siden 1500-tallet da vinkjellerne ble gravd ut. Noe som er med på å bygge opp under den legendariske statusen til Ch. Simone.

Mye takket være en annen legende, nemlig Winston Churchill, som på en av sine mange reiser i traktene ble venn med Rougier-familien. Selv om han var kjent for et umettelig behov for flytende nytelser, var han også kjent for sin kresenhet, og at han hadde lagt sin elsk på Ch. Simone ga nok god drahjelp på det britiske markedet. 

Provence-tilhørigheten gjør selvsagt sitt til at rosévin står på menyen. Ikke uventet er Ch. Simone i rosa drakt noe helt annet enn resten av Provence. Dette er ikke rosa viner for å slukke tørsten med under en parasoll. Derimot roséer med et visst lagringspotensial og som trives bedre sammen med kjøtt enn salater og skalldyr, og langt unna stranden.

Igjen er det slik at Ch. Simone Rosé 2015 er en vin som er i spesialutvalget/spesialbestilling, mens Les Grands Carmes de Simone Rosé 2014 kan bestilles på vanlig måte. Begge disse er tilgjengelig i mikroskopiske kvanta, så om du vil ha en spesiell rosa opplevelse i sommer, må du aksjonere raskt. Slottsutgaven nyter godt av den generelt sett rikere 2015-årgangen, mens Les Grands Carmes i 2014-utgave er noe mer leskende.

Ch. Simone er ikke like kjent for sine røde viner, men de ligger slett ikke langt tilbake for den hvite,  enn si den rosa som den røde deler druemateriale med. Den flotte Ch. Simone 2012 er utsolgt, men den bløtere 2011-utgaven som finnes i spesialutvalget, er også en godbit.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her