Tester

Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?
06 November 2023 - 13:05

I utgangspunktet går både rødvin og hvitvin veldig godt til pinnekjøtt, men hvis pinnekjøttet er røkt, så bør du styre unna rødvinen, da trenger du en hvitvin med god fruktighet og friskhet. Hvis vi tar utgangspunkt i at pinnekjøttet er urøkt, er det mye spennende viner å boltre seg i.

Champagne passer til alt
Det har kanskje blitt en klisje og si at Champagne passer til alt, men samtidig så er det jo noe sannhet i det. Det passer nødvendigvis best til alt, men det er ofte et godt alternativ hvis du er usikker på vinvalget. Til pinnekjøtt er også Champagne et godt valg, eller annen musserende av god kvalitet, eksempelvis britisk musserende. Har du i tillegg tilgang på en litt moden flaske vil matchen bli fantastisk.

Grunnen til at disse musserende vinene passer så godt er flere. Vinen vil alltid være litt moden siden den er lagret minimum 18 måneder på bunnfallet, den samme lagringen er med på å utvikle kompleksiteten i vinen. Det vil være en naturlig høy syre, som skjærer igjennom fettet og den vil ofte (ikke alltid) ha litt restsødme som matcher veldig godt til det salte pinnekjøttet.

Hvitvin til pinnekjøtt
Den beste matchen hvis du vil ha en stille hvitvin er riesling, fordi den har syre og fruktighet nok til å hamle opp med pinnekjøttet. En tørr riesling fungerer greit, men velg gjerne en versjon med god konsentrasjon, altså gjerne en på GG-nivå. Hvis du tør å eksperimentere litt, så er det aller beste er en moden riesling med litt restsødme, for eksempel en kabinett eller spätlese med god alder. Det finnes faktisk noen slike å få tak i på polet uten at de koster skjorta. De siste årene har det også kommet mye gode oransjeviner på polet, og noen av disse kan du med hell prøve til pinnekjøttet, hvis du har lyst til å være enda litt mer eksperimentell.

Foto: Matprat.no

Til deg som absolutt må ha rødvin
Rødvin kan faktisk fungere godt til pinnekjøtt, det du må tenke på er fruktighet, ikke for mye tanniner og eikebruk. I Italia finner vi en god del viner som kan passe til pinnekjøttet og fruktig barbera med god kvalitet vil være bra til, samme med en sangiovese med lite eikepreg. Dette er to viner som har frukt og syre nok til å hamle opp med pinnekjøttet. Et annet godt valg er norgesvennen ripasso, her får du litt sødme i tillegg til syre og fruktighet som vil være godt til den salt smaken av pinnekjøtt. Hvis du er så heldig å få tak i litt god moden Bordeaux, så er det også utrolig nok en veldig spennende kombinasjon til pinnekjøtt.

Vi skal for all del ikke glemme tradisjonene her, så øl og akevitt er ikke helt krise til. Jeg syns kanskje det er mer spennende å prøve en vin til, men øl og akevitt går også fint. Det fine med det også er at du har sjansen til å velge norsk akevitt og et godt lokalt øl. En annen spennende norsk drikk å prøve til er tørr eplesider, den inneholder mange av egenskapene som for eksempel riesling har og vil være et godt og spennende valg til pinnekjøttet.

På de neste sidene finner du drikkeforslagene 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her