Frister med Jotunheimen

Frister med Jotunheimen

Arne Brimis store kokebok viser at det skjer mye godt på Norges tak.
Aase E. Jacobsen
29 November 2013 - 11:19

De som trodde at Arne Brimi hadde avsluttet sin karriere som kokebokforfatter tok feil. Fem år etter forrige kokebok som talende nok het Den siste fristelse, er han tilbake. Da som nå er bidraget sterkt nok til å få en plass blant årets fem beste norske kokebøker.

Les om Arne Brimis dessertbok fra 2008

Dermed vil ha også bli kjent for en ny generasjon av kokeboklesere. Den første kokeboka, Frå Lom til Lyon, ga han ut i 1987, samme år som han var norsk deltaker i Bocuse d’Or.

Valgte rjome

Arne Brimi var fra 1980-tallet bygde-Norges svar på Hellstrøm. Mens sistnevnte brukte creme fraiche, insisterte Brimi-n på rjome. Det begge har felles er at de er nestorer i det moderne norske kjøkken.

Mens Hellstrøm har forlatt det operative kjøkkenarbeidet, er Brimi fortsatt tidlig på plass i kjøkkenet på Vianvang, 14 år etter åpningen. Et sted det nå virker som at han helst ikke forlater. Og det er det knapt noen grunn til med dagens kortreiste mattrend.

Verdens vakreste natur

Dette mener juryen om Arne Brimis kandidatur til Beste Norske Kokebok 2013:

Arne Brimis store kokebok fra Vianvang.

Med råvarer fra fjell, skog og vann evner Arne Brimi å friste og forføre sine lesere, i sin første virkelige praktbok. Det er tydelig at den er blitt til ved foten av Jotunheimen. Tradisjon og fornyelse blir gjerne klisjéer, men i denne boken er det begreper som løfter frem fantastiske retter og suveren matkunst, godt plassert i verdens vakreste natur.

Dette er de øvrige finalistene

Om Arne Brimi endelig kan legge Beste Norske Kokebok 2013 til sine mange hedre, avsløres den 9. desember på Det Norske Teatret.

Laksemousse

Laksemousse

Fremgangsmåte

Laksefileten skal være skinn- og beinfri.

Bak den med salt, pepper og litt olje i steikeovn ved 120 grader i 10–15 minutter. Pass på at laksen ikke blir tørr. Avkjøl.

Pisk rømmen stiv, del laksen i biter og rør inn fisk og dill.

Smak til med salt, sitrondråper og nykvernet pepper, og server laksekremen på rista brød med litt lakserogn og dill på toppen.

Oppskriften er hentet fra Arne Brimis store kokebok fra Vianvang, finalist i Beste Norske Kokebok 2013 .

Her finner du veldig mange oppskrifter på laks, ørret og røye

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Arne Brimi

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pannestekt skrei med tomat og løk
Dagens rett

Pannestekt skrei med tomat og løk

Om det er skrei eller torsk du velger, så blir den saftig og mettende med denne enkle tilberedningen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her