Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Klimaet her oppe i nord kan være en utfordring for noen hver, men gir oss takket være en lang vekstsesong fantastiske epler.

Kortreist mat har blitt et begrep, og nå gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. I disse dager bugner både butikkdiskene og eplehagene av lubne, smaksrike norske epler.

Søtt og friskt

Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren. De lange dagene gir eplene våre både god sødme, fin syre, sprøtt fruktkjøtt og tynt skall. Nest etter bananer er epler den fruktsorten vi nordmenn spiser mest av. Hver år setter hver og en av oss til livs nesten 13 kilo.

Epletrærne kommer opprinnelig fra Kaukasus og i dag finnes det rundt regnet 20 000 eplesorter i verden. De har forskjellige egenskaper og trives under svært ulike vekstvilkår.

Våre nordiske forfedre spiste epler allerede i steinalderen og for omtrent 800 år siden introduserte munkene fruktdyrkingen i Hardanger. I dag kommer hele 40 prosent av de norske eplene herfra.

Aroma er den vanligste sorten, med om lag 30 prosent av den kommersielle produksjonen.

Les mer om de ulike norske eplesortene i Apéritifs epleguide

Forbuden frukt

Eplet er godt kjent fra mytologi og religion. Det står faktisk ingenting i bibelen om hvilken frukt fra Kunnskapens tre Eva fristet Adam med, men i dag tenker vi alle på epler.

Trolig var dette renessansemalerens fortjeneste, og deres inspirasjon var etter alt å dømme gresk mytologi.

Eplet har symbolisert udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Også i norrøn mytologi hadde eplet en spesiell plass. Idun eide ungdomseplet som gudene i Åsgard måtte spise av for å oppnå evig ungdom.

Det er lite som egner seg bedre i kaker og desserter enn nettopp epler

Behold skallet på

Epler er kalorifattige og rike på fiber. De har ikke så høyt innhold av vitaminer og mineraler, men fordi vi spiser mye epler er de likevel viktige for kostholdet.

Det er mest C-vitaminer rett under skallet, så spis epler med skallet på. Vintereplene inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.

De ulike eplesortene smaker ganske forskjellig og sorten har nok enda mer å si for mosten enn druetypen har å si for vinen. Årsaken er at eplemost er tilnærmet ubehandlet frukt, mens druemosten er gjæret, noe som forandrer aromaene i råstoffet.

Dette var de beste eplemostene i fjor

Tips: Kutt opp eplene, da spiser både barn og voksne mye mer. Men husk at det er mest vitaminer rett under skallet.

Tips: Legg eplebåtene i sitronvann når du har kuttet dem opp. Sitronens antioksidanter sørger for at fruktkjøttet holder seg hvitt og fristende.

Prøv våre oppskrifter på drinker med epler

Eller en av oppskriftene på middagsretter med epler

Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Ulvik Frukt og Cideri

Saftig epleostekake

Ingredienser

Bunn:
3 dl hvetemel
125 g smør
3 ss sukker
1 eggeplomme

Eplefyll:
4 faste epler

Ostefyll:
2 egg
1 eggehvite (eggeplommen bruker du i bunnen)
¾ dl sukker
1 beger kremost naturell
1 ts vaniljesukker
2 dl kesam
Kesam med vanilje til servering (hvis du vil)

Tips: Bruk en fast og syrlig eplesort. Det gir friskest resultat.

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til bunnen i en food processor og kjør til en jevn masse. Har du ikke food processor begynner du med å smuldre smør, sukker og mel. Tilsett så eggeplommen og kna sammen til en jevn deig.

Legg deigen i plast og la den ligge i kjøleskapet i ca. 1 time.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Trykk deigen ut i en 24 cm kakeform, og godt opp langs kanten. Skrell eplene og stikk ut kjernehuset.

Del eplene i to og legg hver halvpart på kakebunnen. Stek i ovnen i 20 minutter.

Mens eplene stekes visper du sammen egg og sukker. Rør så inn kesam, kremost og vaniljesukker. Rør til blandingen blir jevn og glatt.

Hell ostekremen rundt eplene og stek videre til kaken er ferdig, ca 30 - 40 minutter.

Kaken serveres lun, gjerne med vaniljekesam.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling med couscous- og eplesalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 kyllingfileter
salt og pepper
2 ss smør til steking
Couscous- og eplesalat:
4 dl couscous
4 dl grønnsakbuljong (utblandet)
50 g smør
ca. ½ ts gurkemeie
2 epler
1 rødløk
1 pakke ruccula
200 g fetaost
Dressing:
2 dl seterrømme
1 dl hakkede, soltørkede tomater

Fremgangsmåte

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem i smør i en panne ved middels sterk varme i 3-4 minutter på hver side.

Trekk pannen til side og la filetene hvile 3-4 minutter.

Couscous:
Kok opp buljong, smør og eventuelt litt salt. Trekk kjelen til side. Ha i couscous og litt gurkemeie og rør godt.

Jevn grynene til en glatt overflate. Legg over lokk og la grynene svelle i 5-10 minutter. Rør grynene fra hverandre.

Salaten:
Ta ut kjernehuset på eplene og skjær dem i skiver. Del over løken og skjær hver halvdel i skiver.

Grovhakk ruccolasalaten og bland den med couscous, epler, løk og biter med fetaost.

Fordel salaten på fire tallerkener. Legg en kyllingfilet delt i to på hver tallerken.

Rør soltørkede tomater i rømmen og server som dressing til salaten.

Knasende sprø salater finner du her

Dress opp salaten med disse dressingene

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen