Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker like godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Selv om den norske eplesesongen nå er over, miste vi ikke lysten på epler i kake- eller dessertform av den grunn. Butikkenes utvalg av importepler er godt nok til å finne råvarer til de fristende oppskriftene vi by på nedenfor. Og har du vært så forutseende å fryse ned epler fra egen hage, ja da har du virkelig det som trengs.

En guide til norske epler

Variasjonene av epler er mange, noen er søte og melne, mens andre er sterkt syrlige og kanser fristende når du biter inn i det.

Ikke bare med krem

Det er ofte det søte vi forbinder med epler. Den tradisjonelle eplekaken er noe vi alle har et kjært forhold til - søt og saftig med en god porsjon vispet krem.

Men det er ikke bare bestemors herlige eplekake du kan lage av delikatessen, for den passer perfekt til en lang rekke andre søte lekkerbiskener også.

Nedenfor har vi samlet et utvalg av de mange gode oppskriftene med eple du finner i vår kokebok til glede og inspirasjon.

Flere desserter og kaker med eple

Se Ukens kake her

Heller salt enn søtt?

Epler er dog ikke bare forbeholdt de søte kakene og dessertene.

Hvorfor ikke prøve noen av de mange oppskriftene på matretter med eple du finner i vår kokebok?

 

Bestemors eplekake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

4 syrlige epler
5 ss sukker
2 ss malt kanel
200 g smør, romtemperert
200 g sukker
4 egg, romtemperert
1 ts bakepulver
170 g hvetemel
2 ss perlesukker

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 ºC.
 
Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i tynne båter.
Ha eplebåtene i en plastpose og tilsett sukker og kanel, rist godt slik at sukker og kanel blir godt fordelt på eplebåtene.
 
Pisk smør og sukker lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.
 
Tilsett eggene, et om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.
 
Sikt mel og bakepulver over røren og vend det forsiktig inn i deigen.
 
Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter.
 
Stikk halvparten av eplebåtene med den tynne siden ned i deigen. Fordel resten av deigen i formen og stikk de resterende eplene med den tynne siden ned i deigen.
 
Strø til slutt over et jevnt lag med perlesukker. Stek kaken midt i ovnen ved 180 ºC i ca. 50 min.
 
Serveres gjerne lun med vispet kremfløte eller vaniljeis.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Saftig epleostekake

Ingredienser

Bunn:
3 dl hvetemel
125 g smør
3 ss sukker
1 eggeplomme

Eplefyll:
4 faste epler

Ostefyll:
2 egg
1 eggehvite (eggeplommen bruker du i bunnen)
¾ dl sukker
1 beger kremost naturell
1 ts vaniljesukker
2 dl kesam
Kesam med vanilje til servering (hvis du vil)

Tips: Bruk en fast og syrlig eplesort. Det gir friskest resultat.

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til bunnen i en food processor og kjør til en jevn masse. Har du ikke food processor begynner du med å smuldre smør, sukker og mel. Tilsett så eggeplommen og kna sammen til en jevn deig.

Legg deigen i plast og la den ligge i kjøleskapet i ca. 1 time.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Trykk deigen ut i en 24 cm kakeform, og godt opp langs kanten. Skrell eplene og stikk ut kjernehuset.

Del eplene i to og legg hver halvpart på kakebunnen. Stek i ovnen i 20 minutter.

Mens eplene stekes visper du sammen egg og sukker. Rør så inn kesam, kremost og vaniljesukker. Rør til blandingen blir jevn og glatt.

Hell ostekremen rundt eplene og stek videre til kaken er ferdig, ca 30 - 40 minutter.

Kaken serveres lun, gjerne med vaniljekesam.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplemos

Antall porsjoner

8

Ingredienser

1 kg eple
1 ½ dl vann
3 dl sukker

Fremgangsmåte

Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre.

Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern.
 
Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse med eplemos i små begre.

Foto: Scanstock og Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eksklusiv eplekake

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

170 g skåldede mandler

1½ kg syrlige epler
saft av en sitron
6 eggehviter
1 ts hvitvinseddik
85 g sukker
140 g smør
85 g sukker
6 eggeplommer
4 ss sukker
50 g Rosiner
2 ts malt kanel

Fremgangsmåte

Mal skåldede mandler og rist dem lett i ovnen på et bakepapir i ca. 5 min ved 200° C.

Skru ned varmen i ovnen til 165° C.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell over saften av en sitron.

Visp de romtempererte eggehvitene tilsatt eddik til stivt skum i en kjøkkenmaskin.

Deretter tilsetter du sukkeret litt etter litt mens du fortsatt visper, slik at det blir en stiv og luftig marengs.

Ha marengsen over i en annen bolle. Sett den kaldt mens du lager neste del av røren.

Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig i den samme bollen som du lagde marengsen i.

Tilsett de romtemperert eggeplommene, én om gangen. Pisk godt mellom hver gang.

Tilsett forsiktig de ristede malte mandlene i deigen.

Skjær så marengsen forsiktig inn massen.

Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stek ved 165° C i 15 minutter midt i ovnen.

Mens første del av røren stekes, kokes eplene knapt møre med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle ved middels varme.

Rør jevnlig slik at eplene blir jevnt møre.

Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel de møre eplene oppå den stekte røren.

Fordel resten av røren jevnt over eplene.

Kaken stekes ved 165° C i ca. 30 min med mest overvarme.

Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med pisket kremfløte, vaniljeis eller vaniljekesam.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Epleterte

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Tertedeig:
185 g hvetemel
100 g kaldt smør (usaltet) 
2 ss kaldt vann
 
Fyll:
2 store epler
2 ss sukker
1 egg
1 dl kremfløte
2 ss sukker
1 ss Cointreau

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og 2 ss iskaldt vann i en food-processor og kjør deigen i ca. 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens.

Får du den ikke samlet må du tilsette ½ ss vann ekstra. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.

Har du ikke food-processor tilsetter du melet i en bolle og gnir inn smøret med fingertuppene til det blir en smulet masse.

Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.

Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.

Legg bakepapir med litt mel på både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 26 cm terteform.

Fjern det øverste laget med bakepapir og vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.

Forvarm ovnen til 190 ºC.

Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek tertebunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.
 
Skrell eplene og fjern kjernehusene. Del eplene i to før de skjæres i tynne skiver.

Legg dem lett overlappet i et spiralmønster i tertebunnen. Dryss over 2 ss sukker og stek i 15 minutter.

Mens terten stekes piskes egg, sukker, kremfløte og likør sammen. Hell blandingen over eplene og stek videre i ca. 30 minutter.

Terten er ferdig når eggemassen har stivnet og fått en gylden farge.

Server terten varm med vaniljeyoghurt eller vaniljekesam smakssatt med litt kanel.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Trifle med eplemos og vaniljekrem

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 kg epler
200 g sukker
1 ts revet sitronskall
1 ts garam masala
1 ts malt kanel
½ ts malt muskat
8 fingerkjeks
1 dl kremfløte
1 ss melis
3 dl hjemmelaget eggekrem (eller kjøp vaniljekrem hvis tiden ikke strekker til.)

Fremgangsmåte

Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i skiver.

Ha eplene, litt av sukkeret og revet sitronskall i en stor tykkbunnet kjele.

Kok dem over middels varme under stadig omrøring til de begynner å bli most, men at det fortsatt er en del biter.

Tilsett krydderet og sukker etter smak.

Dekk bunnen av en dessertskål med fingerkjeks og hell den varme eplemosen over. Sett bollen i kjøleskapet til blandingen er kald.

Hell eggekrem over eplemosen. Pynt med pisket krem, tilsatt melis, bruk sprøytepose. Dryss litt kanel på toppen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Opp ned-eplekake i porsjonsstørrelse

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

2 plater tint butterdeig
4 syrlige epler
50 g smør
1 dl sukker
1 ts malt kanel

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.

Klipp fire biter av bakepapir, slik at de passer i porsjonsformene (f. eks ildfaste crème brûlée-former).

Dryss formene med sukker, så bunnen er dekket.

Sett formene i ovnen til sukkeret er smeltet. Det tar noen minutter, så følg med. Ta formene ut av ovnen.

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Skjær dem i tynne båter/skiver, som legges i formene.

Dryss over kanel. Legg litt smør og litt sukker i hver form.

Deigen kjevles ut og skjæres til slik at de passer til formene. Trykk deigen godt ned i kantene.

Bak tertene i ovnen ved 200 grader i ca 15-20 minutter eller til butterdeigen har fått en gylden farge.

Snu tertene på hver sin tallerken slik at deiglaget kommer nederst. Fjern papiret.

Server tertene lune, gjerne sammen med krem, vaniljekesam eller vaniljeis.

Eplekaker for enhver smak

Tips: Dette er en rask og enkel miniversjon av den klassiske, franske tarte tatin .

Sendt inn av

Foto: Aina Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen