Godbiter i pollisten
Her får du mye god champagne for pengene

Her får du mye god champagne for pengene

Når både morsdag og valentinsdag faller på samme dato, må det noe virkelige godsaker til.
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2016 - 15:01

Lanson Gold Label 2008 er til tross for at den nærmer seg 500-lappen, et godt kjøp. Kvalitetsmessig er den på nivå med champagner som koster det dobbelte. Så selv om Lanson er en relativt stor champagneaktør, har de alltid sørget for at denne klassiske cuveen er «moderat» priset.

2008 er dessuten et interessant champagneår med god struktur, både fra syre og konsentrasjon. Og Lansons Gold Label er kjent for sin gode holdbarhet.

Se smaksnotatene for de eldre vinene her

Om lagringspotensialet er uvesentlig på en dag som førstkommende søndag, er det greit å vite at den også smaker fantastisk allerede. Spesielt om du har noe godt å servere den til. Gjerne med lyst kjøtt som kyllin eller svin, eller endog lammefilet. Den er laget med litt mer blå druer enn grønne, som gjør at den har mye å bidra med som kjøttvin.

Går du for sjømat, er Collard-Picard Cuvee Dom Picard Blanc de Blancs 2011 et funn. Også den konkurrerer med toppcuveene fra større champagnehus, men til en «liten» pris. Collard-Picard tilhører småhusene og et av de yngste. Olivier og Caroline Picard startet så sent som i 1996, men kommer fra kjente champagnefamilier.

Bestefaren til Olivier, René Collard, var kjent for sin spesielle oksidative fatlagrete champagnestil av pinot meunier. Men Olivier og Caroline gjør sine egne greier. Og det gjør de åpenbart veldig godt, skal vi dømme ut fra smaken på vår vin og ikke minst hva den koster.

Mens disse to champagnene er på plass i svært mange polhyller, er godbiten Jacquesson Cuvee 737 inne på 12 pol. Men den stråler i siste tilgjengelig tapping som har 2009 som basevin med tillegg av litt eldre vin, såkalt reservevin, og ble omkorket i april i 2014. Det har gitt en veldig åpen og rik vin med super syre og veldig fine bobler. Selv om den er klar for å nytes, tåler den så absolutt å lagres i flere år.

Derfor er Jacquessons champagne så lagringsdyktig

At den har mye å gå på er den sent omkorkete utgaven av en tidligere blanding, Jacquesson Cuvee 733 D.T. et veldig godt bevis på. Litt mer moden i frukten, samtidig som den har antatt mer eksotisk preg samt lagringstoner. Sen omkorking er et interessant grep som særlig Bollinger har raffinert. 

Les om Bollingers fantastiske resultater med sen omkorking

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her