Godbiter i pollisten
Her må du være rask

Her må du være rask

Disse vinene fra überhotte Ganevat i Jura selges vanligvis ut raskere enn du rekker å fiske opp mobilen. Men nå er det fellesferie og alt går tregere.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2015 - 15:08

Derfor er det mulig å få tak i noen av Ganevat-familiens lekkerbiskener. Dog ikke deres aller mest etterspurte domaine-viner, som alltid er utsolgt og som lanseres i ny årgang nærmere jul. Men så er kraftige savagninger med og uten oksidativt preg og i særlig grad vin jaune, heller ikke sommerdrikke.

Derfor er Ganevat en av vinverdenens største stjerner

 

En Barby er verd en ekstra omvei.

 

En Barby Savagnin Arbois 2009 er imidlertid tett opp til, med sin kjøttaktige  frukt og gode fasthet. En vin som du kommer til å huske lenge. Viner av druen savagnin er gjerne slik. De borer seg inn i underbevisstheten og blir der lenge.

Nesten utryddet

Det er dessverre svært små kvanta av denne og den blir raskt utsolgt. Den finnes imidlertid både på polene på Grünerløkka, Fornebu og Sandnes Kvadrat, om du er i nærheten.

Boblevinen Ganevat Crémant du Jura Nature Non dosé er det derimot mer av. Den er riktignok ikke laget av savagnin, men av chardonnay, en drue som oppnår veldig gode resultater i Juras karaktersterke jordsmonn.

Chardonnay + Jura gir veldig godt resultat

 

Poulprix er laget av en nesten utryddet drue.

Det gjelder også ulike røde druer, Jura er et eldorado  for «sære» druesorter. Poulprix som er en gamay-dominert vin har bare en firedel av slike, nærmere bestemt enfariné noir som for noen år siden var på det nærmeste utryddet. Men Ganevat og noen andre kolleger i Jura har tatt grep og sikrer at denne spesielle druen overlever. Navnet som betyr «melet», peker på druens skal som får et melaktig dekke av gjærsopp. Veldig nyttig for viner som gjæres uten tilsetning av gjær (eller svovel).

Etiketten sier lite

Siden druen ikke er godkjent, bærer Poulprix «vin de france» på etiketten og har heller ikke årgang. Det er aller laveste kvalitetssjiktet i fransk lovgivning, men forteller ikke noe om innholdet.

Denne «ulovlige» miksen gir nemlig en vin med mye særpreg, omtrent som å befinne seg dypt inne i en norsk skog. Den har både syrer og tanniner nok til å overleve både denne og de kommende somrene. Og smaker aldeles fortreffelig til sommerlig grillmat.

Y' a Bon the Canon er så kul som den høres ut som.

Noe mer elegant i betydningen delikat er Ganevat Y`a bon the Canon som også har tre firedeler gamay, og resten «diverse lokale druer». I denne vinen er det lokale preget mer dempet, derimot er det den lekre gamay-frukten som styrer løpet. Saftigheten gjør at den også fungerer til smaksrike retter med torsk eller annen hvit fisk.

Rien que du fruit er skikkelig nam-nam.

Selv om druemiksen er tilnærmet lik, er De Toute Beaute Nature et helt annet gamayuttrykk. Mer rustikt, med mer grønne toner, mørkere kirsebær og tydelig lakris. Fastheten og syren gjør at man her må stille opp med kraftigere kost som lam eller vilt med godt tilbehør.

Selv om Ganevat 100 % Rien que de fruit 2013 (som betyr ikke noe annet enn frukt) er utsolgt, finnes den i noen polutsalg (Fornebu og Skøyen) samt hos noen restauranter – som Pjoltergeist og Nedre Foss Gård.

På Nedre Foss Gård er det et godt utvalg av viner fra Jura

Den er kanskje enda mer utenfor skjema enn de andre, siden den er en miks av druer fra Jura (chardonnay) og Alsace (pinot gris). Slikt gjøres ikke ustraffet i et lovregulert vinland som Frankrike, den er derfor vin de france og har ikke lov å ha årgangen på etiketten. Men innholdet er altså 2013, også her.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pastarett som dette går alltid hjem
Dagens rett

En pastarett som dette går alltid hjem

Kombinasjonen av pasta, chorizo og cherrytomater er kanskje kjent, men rosenkål har du muligens ikke prøvd til pasta. Oppskriften har du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her