Godbiter i pollisten
Herlig umoderne – og dermed veldig trendy

Herlig umoderne – og dermed veldig trendy

Vinene fra denne produsenten blir som de beste blant oss, bedre med tiden. Samtidig som de er gode korrektiver til den dominerende tidsånden.
Aase E. Jacobsen
12 Desember 2015 - 21:35

Men selv om du ikke har tid, er J.B. Becker Wallufer Walkenberg Riesling Spätlese trocken Alte Reben 2012 så absolutt mulig å drikke i dag.

Du må bare ikke forvente deg en aroma- eller fruktbombe. Derimot en uttalt mineralsk, saltaktig vinsmak med assosiasjoner til dryppsteinsgrotte. Gir du den en runde i en karaffel, kommer mer frukt opp, men fortsatt er ikke fruktighet det første du kommer på.

Vinverdenens normcore?

Den er rett og slett superkonsentrert, men på en «beinete» måte. Her er det lite valpefett eller andre formildende sider. Den er også helt knusktørr. Like fullt snakker vi om en vin med fantastiske egenskaper på matbordet.

Den finnes i en enda slankere, litt lettere og billigere, men også svært interessant versjon: Wallufer Walkenberg Riesling Kabinett trocken 2012.

Denne vinstilen er omtrent som hipsterskjegget, eller kanskje enda mer moten normcore – som rett og slett er helt ordinære nærmest dødskjedelige plagg. Moteretningen opplevedes riktignok mer som en parodi på det styggeste fra 1990-tallet, men var absolutt seriøst ment. Den er heldigvis død nå, og akkurat der skiller slike moteblaff seg fra J. B. Becker-stilen som er helt upåvirket av trender. Også barten til Hans Josef Becker kommer til å overleve dagens skjeggmote.

Hans Josef Becker er like kjent for barten som for vinene.

 

Vinene er imidlertid ikke kjedelige, de er bare ikke flashy. Mens mye tysk riesling også på toppnivå er veldig fruktig med til tider sødmefylt aromatisk frukt, er fruktigheten hos J.B. Becker altså mer avmålt. Den er der i fullt monn, men viser seg ikke fram på noen spesiell måte.

Utvikler seg veldig sakte

Noen vil kanskje kalle dette «surpomp»-vin, men om det var mulig å arrangere en vinsmaking med herr Beckers viner og representanter for den mer ekspressive stilen noen tiår fram i tid, tror jeg han ville hatt det bredeste gliset.

For disse vinene er laget for å holde. To år på bunnfallet i store gamle fat før flasketapping vil for mange konvensjonelle produsenter være det samme som harakiri. Men altså ikke for Becker. Vinene utvikler seg veldig sakte, Wallufer Walkenberg Riesling Auslese 1993 føles i dag ikke så veldig mye eldre enn Wallufer Walkenberg Riesling Auslese 2012. Men den har ligget 20 år i kjelleren. Og Wallufer Walkenberg Riesling Auslese 1989 er minst like ungdommelig og et godt bevis på hvor lenge du må vente på at disse vinene virkelig skal blomstre.

Gjør som han vil

Samtlige kommer fra Beckers viktigste vinmark, Walkenberg i Walluf. En ikke så kjent vinmark utenfor Rheingau, men som historisk sett har stor betydning. Det har vært dyrket vin her siden 779, og det skal være den eldste registrerte i området. Om Becker hadde vært medlem i VDP, ville den vært en Grosses Gewächs. Men det ønsker han visstnok ikke.

Han gjør sine helt egne greier, og det har han (og faren før ham) gjort «alltid». Som med økologisk dyrking og enda mer trendy spontangjæring. Når det kommer til svovel, er han litt mindre trendy, siden han selv vil bestemme hvorvidt han skal bruke det eller ei.

Vil du ha tips om flere godbiter, registrer deg for å motta gratis nyhetsbrev

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her