Horribelt velsmakende halloweenmeny

Barn og voksne blir like henrykte over velkomstdrinken, gresskargryten og kaken vi gir deg oppskriftene på.

At det snart er halloween, kan du ikke ha unngått å registrere. Handelsstanden satser friskt på skumle ingredienser til hjemmefesten, og mediene bringer ideer til å gjøre festen mest mulig vellykket.

Gresskar må til

Vi er ikke mindre tilbakeholdne og byr på en bloddryppende velkomstdrink med grønn hånd, kjøttgryte som godgjør seg i selve gresskaret servert med torturert brød og til slutt en saftig og krydret gresskar-ostekake.

Om du ikke ønsker å markere halloween, kan du likevel glede deg over denne meny som altså utnytter den flotte råvaren gresskar til fulle.

Ha noe å lære

Det er ingen grunn til å legge skjul på at alt selvsagt er amerikanskinspirert, men det er jo halloweenfeiringen slik vi kjenner den også.
 
Og selv om mye kan sies om det amerikanske kjøkken, så er det i alle fall gresskarets muligheter langt bedre utnyttet enn i vårt hjemlige.

Skremmende godt

Det er både morsomt og vellykket å bruke gresskaret som gryte. Denne utgaven er ikke bare skremmende sunn siden den har svært høyt innhold av grønnsaker, men også skremmende god.
Mens barna kan fortsette med velkomstdrinken til gresskargryta, bør de voksne gå over til rødvin.

Californisk rødvin

Og hva er vel ikke mer naturlig enn å satse på en amerikaner, og da selvsagt fra California. Her lages viner med akkurat de egenskapene vi leter etter, saftighet, bløthet, god bærsødme og myke tanniner samt et umerkelig fatpreg.
Sødmen fra alle grønnsakene gjør at vi fortrekker et litt modent avslepent preg på vinen.

God californisk vin er ikke billig, men Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2011 (10595) forsvarer prisen og ikke minst det faktum at den fremtredende bløtheten og innsaget av modne søte solbær er en meget god match til gresskargryta.

Østerriksk søtvin

Til kaken derimot vil vi ha søt gul og moden frukt. Og på grunn av det høye innholdet av egg, må vi være forsiktige med alkoholnivået i vinfølget. En hetvin vil nemlig oppleves som bitter og kantete. Lenz Mosers Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2011 (2418) (for halvflaske) har relativt mye alkohol til å være en vin av utvalgte sent høstede druer (derav navnet som betur utvalgte tørkede druer).

Årsaken til at slike viner ikke oppnår høy alkohol er at sukkermengden i mosten er for stor til at gjærbakteriene klarer å omdanne alt til alkohol. Derfor blir en slik vin ofte ekstremt søt og sjelden egnet til desserter. Nå tilhører ikke vår vin på noen måte tetsjiktet blant østerriksk trockenbeerenauslese, til det er prisen altfor lav.

Harmonisk avslutning

Men som akkompagnement til vår gresskar-ostekake har den mer enn nok kompleksitet. Møtet med kaken løfter fra de syrlige komponentene i vinen - som tørket aprikos og sitrus - og gjør det hele til en meget harmonisk avslutning på Halloween-menyen.

Grøsserstemningen rundt bordet må du altså skape selv i form av visuelle og lydmessige effekter.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Skremmende gode oppskrifter:

Bloddryppende bowle med grønn hånd

Antall porsjoner

Nok til 10 barn (som drikke til maten) eller 20 voksne (som velkomstdrink)

Ingredienser

1 l fruktjuice etter smak (gjerne tropisk)
1 fl hvitvin og 1 dl hvit rom eller ¾ l Mozell for alkoholfri versjon
1 l vann med kullsyre
ublandet grenadinsirup

Fremgangsmåte

Dagen i forveien:
Fyll en engangs plasthanske med vann tilsatt grønn konditorfarge og knyt den godt igjen før den legges i fryseboksen. Like før servering tas den opp og hansken skrelles av. Legg oppi serveringsbollen som du fyller med ingrediensene. Drypp ublandet grenadinsirup oppi like før servering men ikke rør om.

Sendt inn av

Foto: John Nordahl

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Gresskar- og oksegryte

Ingredienser

1 kg renskåret mørt oksekjøtt (flatbiff) i terninger a 4x4 cm
4 sjalottløk, grovhakket
2 store fedd hvitløk, hakket
3 ss olivenolje
2 plommetomater, hakket
1 grønn paprika, kuttet i små terninger
1 ss salt og ca ½ ts nykvernet pepper
1 ts rød tabasco
1 ts sukker
12 tørkede aprikoser, kuttet i terninger
3 store vanlige poteter, skrelt og kuttet i små terninger
3 store søtpoteter, skrelt og kuttet i små terninger
2 dl hvitvin
3 dl oksekraft, vann eller buljong

1 middels stort gresskar, ca 3,5 kilo (er det mindre, får du ikke plass til kjøttgryta, og er det større, går det ikke inn i ovnen)
50 g smeltet smør
½ dl fino sherry
2 ferske maiskolber eller 2 hermetiske
Evt. frisk koriander

Fremgangsmåte

Denne gryten tilberedes og i selve gresskaret som også settes rett på bordet ved servering. Både kjøtt og grønnsaker tilberedes under ett. Alt du behøver ved siden av er kanskje en salat og selvsagt vårt torturerte brød.

Varm oljen i en stor og høy stekepanne eller gryte og brun kjøttet raskt i flere omganger. Fres løk og hvitløk i den samme stekepannen til løken er myk. Ha oppi kjøttet og tilsett øvrige ingredienser, kok opp, legg på lokk og la småkoke i 3/4 time.

Kok opp lettsaltet vann og kok de ferske maiskolbene i 4 minutter. Avkjøl. Skrap maisfrøene av kolbene og sett til side.

Deretter kutter du toppen av gresskaret slik at du får en åpning med en diameter på min. 20-25 cm. Ellers blir det vanskelig å få ut frøene og "trådene" i midten. Pensle innsiden med smeltet smør. Bland sherry og mais i kjøttgryten og øs alt oppi gresskaret som plasseres oppi en ildfast form. Legg på "lokket" og sett inn i stekeovnen på nederste rille ved 175 grader i ca en time. Løft gresskaret forsiktig ut av ovnen og sett formen direkte på bordet. Server rett fra gresskaret. Pass på å få med litt av det mørkokte gresskarkjøttet.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Torturert brød

Antall porsjoner

2 loffer

Ingredienser

15 dl hvetemel
5 dl maismel
4 ts tørrgjær
3 ts havsalt
6 dl vann (40-45 grader)
1 dl smeltet smør

Rød konditorfarge

Fremgangsmåte

Bland de tørre ingrediensene godt i en bakebolle. Bland vann og smeltet smør og tilsett melet. Kna deigen til den er jevn og seig. Dekk med plast eller lokk og sett på et lunt sted (uten direkte trekk) over natten. Elt deigen på ny. Del den i to like store deler og form jevne loffemner. Eller del den inn i mange små emner og trill ut til 20 cm lange pinner.

Sett på bakeplate (dekket med bakepapir) for etterheving i ca 1 time på et lunt sted. Dekk med kjøkkenhåndkle.

Drypp rød konditorfarge over brødene eller pinnene og stek ved 200 grader i 25 minutter.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresskar- og sjokoladeostekake

Ingredienser

Bunn:
3 dl knust fullkornkjeks (Kornmo)
75 g smeltet smør

Fyll:
400 g kremost (alt. 50/50 kremost og kesam)
2 dl sukker
2 dl gresskarpuré (eller gulrotpuré)
¼ ts malt kanel
¼ ts malt ingefær
1/8 ts malt nellik
1 ts vaniljesukker
2/3 dl kremfløte
5 egg

Sjokolade til marmorering:
100 g hakket mørk kokesjokolade
¾ dl kremfløte

Fremgangsmåte

Bunn:
Bland ingrediensene og press dem ned i en kakeform (springform - 24 cm). Sett i fryseren i 10 minutter mens du forbereder resten.

Sjokolade til marmorering:
Ha fløten og sjokoladen i en tykkbunnet kasserolle og smelt den over svak varme under stadig omrøring. Rør til den er jevn. Sett til side men ikke på et kaldt sted.

Fyllet:
Bland kremost/kesam og sukker i en miksmaster til kremaktig konsistens. Tilsett gresskarpuré, krydder og fløte og rør godt. Tilsett eggene et av gangen og visp mellom hver gang.

Hell fyllet over den iskalde bunnen. Hell sjokoladen i et siksakkmønster over fyllet.

Stek ved 150 i 50-60 minutter (fyllet skal være fast). Avkjøl og sett kaldt til den skal serveres.

Pynt med ferdigkjøpte Halloween-sjokolade eller marsipanfigurer.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen