Godbiter i pollisten
Hvitvinen til venstre er så smaksrik at den erstatter rødvin

Hvitvinen til venstre er så smaksrik at den erstatter rødvin

Men ikke så kraftig at den erstatter rødvinene fra den svært så talentfulle vinmakeren Veronica Ortega. For de er nemlig svært så smaksintense.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2018 - 14:45

Ortega CAL 2016 er et ekstra godt uttrykk for den nordvestspanske hvitvinsdruen godello som de mest ambisiøse nye spanske vinmakerne har løftet fram til stjernestatus. En av dem er Veronica Ortega og hennes CAL er fyldig og konsentrert med flotte mineraltone- og åpen fruktkarakter. En strålende matvin som vil utvikle seg videre i en god kjeller i mange år.  

 

Kombinasjonen av godellos evne til å gi syrefrisk vin og dens forkjærlighet for et skrint og mineralrikt jordsmonn, i dette tilfellet kalkstein, er suksessformelen – selvsagt ved siden av godt håndverk i vinmark og vinkjeller. Og all smaken til tross, holder vinen behagelige 12,5 prosent alkohol.

Dette er en vin Veronica lager svært lite av, for det er først og fremst den røde druen mencia som er hennes varemerke. Hvilket kom til ved en tilfeldighet, for da hun kom tilbake til Spania etter noen år i utlendighet (hos toppnavn som Burn Cottage, Niepoort, Comte Armand, DRC og Domaine Combier), havnet hun i Bierzo. Her forelsket hun seg i den «stygge andungen» mencia so i de senere år og på linje med godello er blitt områdets sterke kort.

Denne mannen var en av dem som dro i gang bølgen av nye spanske viner fra glemte druer og områder

Av denne druen lager hun imponerende Ortega Roc 2015 og den litt mer tilgjengelige Ortega Quite 2015. Forskjellen på de to, bortsett fra at druematerialet er strengere utvalgt og fra eldre vinstokker, er så vidt jeg har kunne bringe på det rene, bare måten vinen er behandlet i vinkjelleren. Quite er gjæret i stål med 12 dagers uttrekkstid og åtte måneder i en blanding av brukte barriques og 800 liters amforaer. Det har gitt en litt mer rustikk karakter, mens Roc har fått med seg halvparten av stilkene i gjæringstanken, med jevnlig omrøring gjennom den 20 dagers uttrekkstiden og avsluttende 14 måneder i barriques. Det gir en mer «polert» i betydningen åpen siden den har fått mer tilgang på oksygen, men også mer strukturert vinstil.

Veronica Ortega blant sine amforaer som inneholder Quite. Foto: 

Roc skifter i disse dager årgang fra 2014 til 2015, mens den første har noe mer kjøttfylde, er den siste enda mer elegant og svært syrefrisk. En vin for langtidslagring, men som etter en runde i karaffel, eller servert i romslige glass, smaker aldeles strålende nå.

Druematerialet kommer fra parseller i Valtuille de Abajo i Bierzo med 80 år gamle vinstokker som vokser i en blanding av leire, sand og skifer ved 530 m.o.h.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Veronica Ortega
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    329.00 kr
    Varenummer:
    1107901
    91 POENG
    Veronica Ortega Roc
  • Produsent:
    Veronica Ortega
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    289.00 kr
    Varenummer:
    10082201
    91 POENG
    Veronica Ortega Cal
  • Produsent:
    Veronica Ortega
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    289.90 kr
    Varenummer:
    6939901
    88 POENG
    Ortega Quite
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her