Godbiter i pollisten
Intet mindre: En perfekt vin for å prøve noe nytt

Intet mindre: En perfekt vin for å prøve noe nytt

Om du ikke har dristet deg helt over i naturvinens verden, skal du prøve denne eller de andre vinene fra samme produsent. De kommer med smaksgaranti.
Aase E. Jacobsen
26 Juni 2019 - 14:45
 

Naturviner er like skremmende for noen som Pride-paradene er for landets mørkemenn – uten sammenligning for øvrig. Men det Pride og naturviner har til felles er at de går litt ut av komfortsonen og utfordrer den inngrodde oppfatningen av hvordan ting skal være, som hva en vin skal smake. Samtidig som de sprer livsglede, håp og tro på en bedre verden, og det kan vi jo aldri får nok av.

Østerrikske Pittnauers viner er imidlertid et fornuftig sted å starte om du tilhører skeptikerne.

Les mer om disse gledessprederne her

Og Pittnauer Perfect Day 2018 er like avslappet myk og forførende som Lou Reeds sang med samme navn (selv om han synger om å drikke sangria i parken, men så er låta fra 1972 og da var sangria det kuleste du kunne få tak i – datidens naturvin med andre ord).

Her kan du nyte Lou Reeds klassiker

 

Denne perfekte vinen til å nyte i parken, under en parasoll eller på sommerfesten til grillmaten, strutter av energi med mye god frukt takket være en veritabel fruktkompott av druer som alle er behandlet etter naturlige metoder, både i vinmarken og i vinkjelleren. Vinen har fått struktur fra så vel syre som det faktum at den er laget på samme måte som en rødvin, med hele drueklaser i gjæringstanken i 10 dager, som etterlater et lett bitt i munnen. En oransjevin som «bare» er gul, riktignok uklar, men det skyldes at druene som er brukt har lite farge i skallene og at vinen er laget i ståltank uten påvirkning av oksygen. Og så er den ikke filtrert, slik at du får med deg alle de gode smakene fra druematerialet.

 

Fra samme sted kommer Pittnauer Dogma Rosé 2018 – som langt fra er dogmatisk, i betydningen sneversynt, men den er på en måte en protest mot bølgen av ultralyse roseviner som oversvømmer markedet. Den er nemlig dypt rosa takket være at drueklasene er gjæret hele og i 20 dager. Det gir maksimalt fargeuttrekk fra både blaufränkisch og st. laurent. Men uten at du er i tvil om at vi faktisk snakker om en rosevin. Dette er en av mine absolutte favoritter i den rosa kategorien.

Se alle sommerens roseviner her

Det som skiller den ut fra mengden utenom fargen er den supre friskheten og konsentrasjonen. En vin som går til det meste sommerfesten har på menyen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Österreichischer W.
    Pris:
    299.00 kr
    Varenummer:
    10100001
    88 POENG
    Pittnauer Dogma Rosé
  • Produsent:
    Weingut Pittnauer
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Østerrike Østerrike
    Område:
    Österreichischer W.
    Pris:
    306.00 kr
    Varenummer:
    10904901
    88 POENG
    Pittnauer Perfect Day
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her