Drikke
Kultvin fra Australia til knallpris

Kultvin fra Australia til knallpris

Denne rødvinen konkurrerer med mange chateauneuf-du-paper når det kommer til eleganse og kompleksitet.
Aase E. Jacobsen
16 Januar 2014 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men den superlekre Ochota Barrels The Green Room Grenache Syrah 2013 (9479)med sin nydelige frukt og gode konsentrasjon koster mindre enn de franske klassikerne. Og det til tross for at den er en vin med kultstatus laget i et veldig lite antall. Av totalt 2500 flasker har hele 640 funnet veien til Norge, så det burde blir muligheter for en smak for alle som er nysgjerrige på den nye australske bølgen.

Les om andre «nyveiv»-produsenter

Bølgen går ut på å vende ryggen til det kommersielle inntrykket verden har av Australia ved å vise fram det store potensialet som har vært der hele tiden, men som ikke har fått den samme backingen i form av markedsinvesteringer som de store varemerkene.

Gamle vinstokker

Mange av dem som står bak denne bølgen er unge vinmakere som har reist mye rundt i verden, både for å jobbe eller bare for å oppleve. Vel tilbake i hjemlandet har de kanskje tilfeldigvis kommet over en skatt i form av en vinmark med steingamle vinstokker som ingen vil ha. Som folkene bak Ochota Barrels.

Eller rettere sagt, Taras og Amber Ochota bestemte seg for å finne slike skatter etter å ha turnert USAs vestkyst med vinglass og surfebrett i 2000.

Beste produsent i 2013

De ville lage såkalt «super premium wines» - altså viner i det absolutte toppsjiktet. Det er lett å bifalle Sydney Morning Herald/ Melbourne Age Good Wine Guide i at de har lyktes. Ochota ble nemlig Best New Australian Winery i 2013.

Vinene er laget etter naturlige metoder med mye håndarbeid. Under gjæringen dyttes «hatten» som dannes av skallene ned for hånd. Siden hver klase vurderes separat, og først plukkes når den er perfekt moden, er det ofte at (de modne) stilkene får bli med i gjæringen. Druene tilsettes ingenting, heller ikke gjær. Men fatmodning må til, mener Taras som er vinmakeren av de to, og som for øvrig har jobbet i blant annet Italia med å lage volumvin for det svenske markedet.

Jobber fortsatt for andre

Og ikke minst sammen med en rekke av både Australias og Californias hotteste produsenter som henholdsvis Two Hands og Nepenthe og Kunin, Bonnacorsi, Arcadian, Schrader, Outpost samt ikke minst Hartley-Ostini Hitching Post, kjent fra filmen Sideways. Men det var før 2008 da de etablerte Ochota Barrels. Fortsatt tar Taras på seg oppdrag for andre produsenter som Revenir.

For til sammen eier paret bare en halv hektar med veldig gamle vinstokker som ligger like ved vinkjelleren i Lenswood, rett utenfor Adelaide, og tilhører dermed McLaren Vale vinområde. Men de kjøper også druer annet sted fra. Druene til The Green Room kommer fra en «hemmelig» vinmark i den vestre delen av McLaren, med 65 år gamle ekstremt lavtytende vinstokker.

Les mer om McLaren

Det kjennes på smaken. Jeg kan nesten ikke vente på fortsettelsen. Og den kommer allerede i mai med A Forest Pinot Noir 2013, Fugazi Grenache 2013 (vinmark plantet i 1947) og Slint Chardonnay 2013 fra en vinmark nær vinkjelleren som for øvrig ligger ved 550 m.o.h.. Alle tre vil koste rett under 300 kroner. Og det er faktisk det samme som i USA.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her