Lag ditt eget pålegg

Selvgjort er velgjort, og det er langt enklere å lage delikat pålegg selv. Se de gode oppskriftene her.

Det er noe eget med det å lage mat fra bunnen av, og det er ikke bare middagsmaten du kan lage selv.

De mest velsmakende posteier, patéer, salater og pålegg tryller du enkelt frem på kjøkkenbenken hjemme.

Enkelt og mer avansert

Nederst i denne artikkelen finner du en rekke gode oppskrifter på forskjellige delikatesser av varierende vanskelighetsgrad.

Under hver av oppskriftene finner du en lenke til flere fristende retter av samme type.

En ting du bør merke deg er at du bør sette av litt tid til å lage noen av rettene, men da kan du jo ta med de yngste med på matlagingen i helgen.

Kan tro at barna vil være stolte av å fortelle at de har med seg leverpostei de har laget selv på matpakken.

Mens dere er så godt i gang kan dere jo også bake brødet selv - se oppskrifter og tips her .

Eggeretter :

Her finner du flere gode retter med egg

Septembersalat med egg

Antall porsjoner

6

Ingredienser

400 g fiskepudding
1 blomkål
100 g rensede reker
100 g grønne erter
2 ½ dl kremfløte,
100 g majones
saft av ½ sitron
¼ ts pepper
5 hardkokte egg til pynt

Fremgangsmåte

Del fiskepuddingen i terninger, kok blomkålhodet så vidt mørt og del det opp i små biter.
 
Ha alt over i en bolle sammen med reker og erter, spar noen av rekene til pynt.
 
Visp kremfløten lett (den skal ikke bli stiv) og bland inn majones. Smak til med sitronsaft og pepper. Vend sausen forsiktig med de øvrige ingrediensene til salaten.
 
Del de kokte eggene i fire og pynt med eggbåter og reker.

Denne salaten smaker deilig sammen med hvitløksbrød.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Posteier av kjøtt :

Her finner du flere posteioppskrifter

Grunnoppskrift postei og paté

Antall porsjoner

4

Ingredienser

375 g lever av svin eller storfe
175 g medisterdeig
3 ansjosfileter
1½ ts salt
¼ ts pepper
1 egg
1 dl matfløte

Fremgangsmåte

Om ønskelig kan leveren kokes i ca. 10 minutter. Avkjøl og del så i mindre biter.

Kjør alle ingrediensene til pateen, unntatt fløte og egg, i foodprosessor til en jevn røre.

Visp egg og fløte lett sammen og spe til en glatt deig/røre. Tilsett smaksingredienser. Hell røren i patéformer.

Stek i vannbad på 170 grader i ca. 1-1½ time, avhengig av størrelsen på formene. Pateen skal kjennes fast når du trykker på den.

Tips: Sett pateen i tom langpanne (eller annen passende form) i forvarmet ovn. Hell så kokende vann i formen.

Forslag til smak på postei:
* Syltet grønn eller rød pepper
* Krydderurter, friske eller tørkede
* Julekrydder: nellik, allehånde og ingefær, ca. ½-1 ts av hver

Forslag til smak på paté:
* Kjøtt fra lettsaltet og røkt lam eller juleskinke
* Bacon i terninger
* Krydderurter, friske eller tørkede og finhakket løk

La pateen bli kald i formen, pynt med f.eks sølvløk, sylteagurk og urter. Glaseres med avkjølt, nesten stivnet aspic. Settes kjølig til aspicen har stivnet. Skal pateen fryses må den pyntes senere.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Patéer av fisk :

Her finner du flere gode fiskeretter

Fransk laksepaté

Antall porsjoner

6 - 8

Ingredienser

650 g laksefilet uten skinn og ben
1 ts salt
3 eggehviter
¼ ts hvit pepper
1 ss friskpresset sitronsaft
4 ss finhakket dill
½ grønn paprika, i små terninger
3 dl matfløte
 
Saus:
1 finhakket sjalottløk
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts sukker
1 ts fransk sennep
3 eggeplommer
3 ss hvitvinseddik
1 ss smør
1 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 150 grader.
 
Kjør laksefileten i foodprosessor med salt, eggehviter og pepper. Rør inn sitronsaft, dill og paprika, og spe forsiktig med kjøleskapskald fløte.
 
Smør en brødform godt og legg en strimmel matpapir i bunnen. Fyll laksefarsen i formen, dunk den godt mot kjøkkenbenken slik at det ikke blir luftblærer i farsen.
 
Sett formen i langpanne med varmt vann og bak den i ovnen til den er fast, ca 45 minutter. Avkjøl patéen under lett press.
 
Sausen:
Rør sammen alle ingrediensene til sausen, unntatt fløten. Varm sausen til kokepunktet under omrøring.
 
Avkjøl, rør i den av og til. Visp fløten stiv og rør den i sausen.
 
Skjær patéen i skiver og servér den med sausen.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Silderetter :

Her finner du flere oppskrifter

Sennepssild

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 marinerte kryddersildfileter
100 g sennep
200 g majones
½ dl olje
1 ss sukker
½ dl 7 % eddik
2 ss finhakket dill
50 g hakket sylteagurk
50 g finhakket eple

Fremgangsmåte

Ha sennep og majones i en foodprocessor, kjør i gang på høy fart og spe først med oljen i en tynn stråle slik at den ikke skiller seg.

Tilsett eddik, sukker og dill, kjør sammen og smak til med salt og pepper.

Skjær marinert kryddersild i biter på skrå og bland forsiktig inn i sausen sammen med sylteagurken og eplet.

Ha silden over på steriliserte glass og oppbevar de kjølig. Bør trekke over natten eller noen timer før servering. Serveres med rugbrød og godt drikke.

Flere gode retter med sild

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Internasjonale oppskrifter :

Her finner du flere oppskrifter

Rillette av kanin

Ingredienser

350 g kaninkjøtt i terninger
150 g svinekjøtt i terninger
200 g ande- eller gåsefett
2 laubærblad
1 knivsodd chili
1 ts provence krydder
salt og pepper
1 dl tørr sider

Fremgangsmåte

Smelt fettet i en ovnsfast gryte, tilsett kanin- og svinekjøttet samt de andre ingrediensene unntatt sideren.

Legg på lokk og la syde i ovn på 175 grader i to timer.

Ta så ut laubærbladene og ha kjøttet i en food processor. Bruk pulsknappen og bland sammen til kjøttet er trådete - tilsett så ca halvparten av kokefettet slik at rilletten blir smørbar.

Tilsett sideren og bland godt før du smaker til med salt og pepper.

Ha rilletten over i en form og avkjøl i minimum 3 timer og dekk til med plastfilm eller smurt bakepapir.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingretter :

Her finner du flere oppskrifter

Kyllingleverpaté

Ingredienser

75 g smør
1 løk, hakket
1-2 fedd hvitløk
350 g kyllinglever, tint
2 ss hakket frisk timian
2 ss konjakk
nyrevet muskat etter smak
salt og kvernet pepper

olje og grønt til pynt
stekte baconskiver, sopp, hakket rødløk og sylteagurk

Fremgangsmåte

Stek løk og hvitløk blank i litt smør. Ta løken ut av pannen.

Del leveren i mindre biter (fjern evt årer og sener). Stek leverbitene slik at de er litt rosa i midten. Ha i den stekte løken, timian og konjakk og la alt surre sammen 1-2 minutter.

Ha blandingen i en food processor. Riv litt muskat over, krydre med salt og pepper. Kjør alt sammen til det er jevnt og kremet.

Kle en liten form med plastfolie og fyll formen med avkjølt levermasse. Dekk til med plast og sett kaldt.

Pynt pateen med litt hakket løk og server med ristet sopp og bacon.

Lag ditt eget pålegg

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen