Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter, panettone og andre julebrød. Drikke til er varm kakao med krem.

I Sverige har de feiret Lucia-dagen siden sent på 1800-tallet, og det første luciatoget ble arrangert i Stockholm i 1927.

Med årene har det blitt vanligere å feire Santa Lucias dag også i resten av Norden. Her i Norge er det først og fremst skoler og barnehager som feirer dagen med levende lys, luciatog og lussekatter.

Den hvitkledde lussebruden er et vakkert syn - med lys i håret og fulgt av terner, svenner og iblant også smånisser.

Den historiske Lucia

Den hellige Lucia av Siracusa ble født på 280-tallet på Sicilia. Historien forteller om en ung pike som ba til gud om at hennes dødssyke mor måtte bli frisk.

Lucia ble bønnhørt og som takk skjenket hun sine penger til byens fattige. Alle som ville fikk høre historien om morens helbredelse. Dette var før kristendommen hadde fått fotfeste på Sicilia og hennes fortelling falt de høye herrer tungt for brystet.

Den unge Lucia led martyrdøden 13. desember rundt år 300.

Den lengste natten

Da kristendommen kom til Norden flere hundre år senere gikk det som det ofte går, det gamle blandet seg med det nye.

Ta noen elementer fra katolisismen, litt gammel åsatro og en smule forvirring om hvem som var hvem av Lucia og Lucifer og Santa Lucias dag ble Lussi Langnatt, årets lengste og farligste natt.

At 13. desember var årets korteste dag stemmer med den julianske kalender. Den hadde bare ti måneder, med desember (deciembre-den tiende) som den siste.

Fra skummel natt til familiekos

Folketroen sier at dette var natten da Åsgårdsreien for over nattehimmelen, dyrene kunne snakke, og vann ble forvandlet til vin. For å holde vetter og all slags trollpakk og annen styggedom ute måtte man brenne lys natten gjennom og minst én i huset måtte våke.

Det ble også sagt at mørkemaktene holdt seg unna om en vakker ung jente i hvite klær og med lys i hendene gikk rundt huset mens hun leste dette verset:

Lussinott lange, intet være bange.
Gud bevare gård og grunn, fisk i vann og fugl i lund.
Intet være bange, Lussi notte lange.

I dag forbinder vi Santa Lucias dag mer med lun familiehygge enn skremmende skrømt.

For oss moderne mennesker er dette er dagen der store og små samles rundt bakebordet og lager lubne lussekatter og drikker kakao med krem.

Lussekatter

Antall porsjoner

15 stk

Ingredienser

150 g meierismør
5 dl melk
50 g gjær
1 egg
1 g safran, kan erstattes med ½ ts gurkemeie
150 g sukker
ca. 1,6 l hvetemel
½ ts salt
2 ts malt kardemomme 
 
Til pensling: 
1 sammenvispet egg
pyntes med rosiner eller korinter

Fremgangsmåte

Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca. 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken.

Tilsett resten av væsken, egget, safranen (evt. gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.

Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking.

Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Form deigen til lussekatter eller andre former (se nedenfor), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast eller klede i ca. 15-20 minutter.
 
Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gylden. I stekeovnen ved 225 grader i 8-10 minutter. På varmluft 200 grader i 8-10 minutter.
Tips: Bruker du gurkemeie får du den fine gulfargen, men ikke safransmaken.
 
Variasjoner på lussekatter:
• Lussekatter: Trill tynne pølser og form dem som en S, en lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
• Gullvogn: Trill fem pølser og rull dem sammen til boller. Plassér dem med én i midten og fire boller pent fordelt rundt. Legg en rosin midt i hver og du har en gullvogn.
• Prestens hår: Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - prestens hår (pasjefasong)
• Kirkeport: lages ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin.
• Lilje: lager du ved å legge en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kakao med krem

Antall porsjoner

1 stor kopp

Ingredienser

2 ts kakaopulver
2 ts sukker
2 dl melk
 
Topping:
Vispet krem

Fremgangsmåte

Bland kakaopulver, sukker og melk i en kjele, og rør til det koker og er jevnt.

Server med en klatt vispet krem på toppen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Norsk julebrød

Antall porsjoner

2 julebrød

Ingredienser

125 g meierismør
5 dl melk
1 pk (50 g) gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
650 g hvetemel
150 g rosiner, eventuelt sukat

Til pensling:
sammenvispet egg

Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og "slippe bollen".

Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen.

Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurte brødformer a ca. 2 liter.

Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.

Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen i ca. 30 - 40 minutter ved 175 grader, eller til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.

Julebrød er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f.eks høy stekepanne med lokk før servering.

Julebrød er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Italiensk julebrød - Panettone

Antall porsjoner

1 stk

Ingredienser

2 dl melk
25 g gjær
1 dl sukker
6½ dl hvetemel
100 g meierismør, smeltet
3 egg
Skall av 1 sitron
100 g syltet appelsinskall
100 g sukat
100 g rosiner

Høy ildfast form (ca. 1,7 liter)

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken melk. Rør inn halvparten av sukker og mel til det blir en løs deig. La deigen forheve ca. 15 minutter.

Rør inn resten av sukker, alt smøret og eggene. Tilsett sitronskall, tørkede frukter og mel til deigen er passe fast.

Fyll deigen i en godt smurt form. La etterheve ca. 20 minutter.

Stek kaken i ca 45 minutter ved 175 grader og avkjøl på rist, men i formen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Julebrød fra Alsace

Antall porsjoner

2 stk

Ingredienser

2½ dl melk
50 g gjær
4 egg
200 g meierismør
¾ dl sukker
2 ts vaniljesukker
500 g hvetemel
75 g rosiner

Til formen:
2 ss meierismør, smeltet
2 ss hvetemel
50 g mandler

Rund kakeform (ca. 2 liter)

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken melk, tilsett egg, smør i klatter, sukker og vaniljesukker og kjør alt jevnt i foodprocessor.

Tilsett halvparten av melet og visp til en løs deig. Dekk bollen med plast og la den forheve på et kjølig sted ca. 4 timer.

Rør inn mer mel til deigen er passe fast og slik at den ikke klisser. Ta deigen på bakebordet og elt inn rosinene.

Pensle formen godt og dryss den med mel. Legg hele mandler i bunnen av formen og legg deigen oppå.

Bank formen mot benken slik at deigen fordeles jevnt i bunnen. Ta mel på hendene og jevn til overflaten.

Sett formen inn i kald ovn og stek kaken ved 175 grader i ca 1 time. Sjekk med en bakenål eller strikkepinne om den er ferdigstekt.

Avkjøl kaken i formen før den hvelves og avkjøles.

Ved servering kan man enten drysse på melis eller smøre på f.eks en sjokoladeglasur. Vispet krem smaker herlig til.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen