Nyhetene på polet mai 2011 - Hvitvin fra Rheinhessen (Tyskland)

Aase E. Jacobsen
06 Mai 2011 - 17:29

Rheinhessen er tema for Vinmonopolets mainyheter i basis. Og tilskuddet av viner er både pent og godt, men vi savner jo et par av de største stjernene i denne regionen. Blant de andre hvite nyhetene er det minst like mange interessante kjøp.

Og rosévinhylla har fått mye godt påfyll i flere prisklasser, perfekt timet foran vår- og sommersesongen som startet allerede før påske. Sommerlige røde alternativer er det også mange av.

En annen positiv side ved dette nyhetsslippet er at det er blitt betydelig flere calvadoser i basisutvalget, både av den unge ferske sorten, og de vellagrete typene. Med andre ord en god grunn til å bytte ut cognacen.

Og så må vi ikke glemme en håndfull virkelig gode øl fra vårt naboland i sør.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 7. mai 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. 
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mai 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin fra Rheinhessen

÷ (92p)
Groebe Westhofener Kirchspiel Riesling Trocken GG 2009
Weingut K.F. Groebe
Tyskland - Rheinhessen
91884 Vectura - kr 279,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Vinordia
Farge og duft: Gulgrønn. Elegant, kompleks, ung og lovende duft med nydelig preg av lime, grønne epler, mineraler.
Smak: Fyldig anslag, god munnfull, flott syre, integrert sødme, masse mineraler og limepreg som gir en varm og rik finish, veldig lang ettersmak. (2009)
Bruksområde: Gode retter med sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: En stor vin som vil utvikle seg videre i minst 15 år. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Wagner Stempel Siefersheimer Heerkretz Riesling Trocken 2009
Weingut Wagner Stempel
Tyskland - Rheinhessen
51345 VSD - kr 340,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gulgrønn. Veldig aromatisk, rik og god duft, elegant med veldig godt mineralpreg bak all frukten.
Smak: Fyldig anslag, flott frukt, god syre, lovende mineralpreg, sitter veldig godt utover, lang ettersmak. (2009)
Bruksområde: Krydrete retter med lyst kjøtt.
Vurdering: En smaksrik og svært fruktig riesling for de neste seks årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (89p)
Dreissigacker Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2009
Weingut Dreissigacker
Tyskland - Rheinhessen
91844 Vectura - kr 299,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Gulgrønn. Fint mineralpreg, ganske ung men svært lovende kompleksitet.
Smak: Fyldig anslag, flott syre og god fylde, mye moden nesten syltet frukt, mye mineral/jordsmonnspreg, stofflig og konsentert, men en tanke tung og moden i frukten, veldig lang ettersmak. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En ganske stor vin for de neste sju årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Groebe Westhofener Riesling Trocken 2009
Weingut K.F. Groebe
Tyskland - Rheinhessen
91854 Vectura - kr 185,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinordia
Farge og duft: Gulgrønn. Flott rik ung duft med en del mineraler, lime, sitrus, grønne epler, noe rieslingsødme.
Smak: Fruktig anslag, god munnfølelse, fin sødme, sitter godt med mye stoff mot slutten, varmt mineralpreg og lime i finishen, veldig lang ettersmak. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En flott vin for de neste 7-8 årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Dreissigacker Bechtheimer Stein Riesling Trocken 2009
Weingut Dreissigacker
Tyskland - Rheinhessen
91843 Vectura - kr 200,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Farge og duft: Gulgrønn. Fin sødme i duften, modne gule frukter, mineraler, ganske kompleks.
Smak: Sødmefylt anslag, veldig god syre, noe sødme, god frukt, noe moden i frukten, rik finish, veldig lang ettersmak med masse jordsmonn og moden varm frukt. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En flott vin for de neste fem-seks årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Wagner Stempel Siefersheimer Silvaner Trocken 2009
Weingut Wagner Stempel
Tyskland - Rheinhessen
91885 VSD - kr 150,20 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gulgrønn. God og rik duft med flotte "skogtoner", mineraler og fruktskall.
Smak: Fyldig anslag, en del sødme, god syre, god rikdom, fine toner utover, sitter lenge med deilig sitruspreg i finishen. (2009)
Bruksområde: Tåler en del krydder.
Vurdering: En veldig god vin for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Winter Dittelsheimer Steinwein Riesling Trocken 2009
Weingut Winter
Tyskland - Rheinhessen
91827 Vectura - kr 157,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Gullgul. Fin moden rik duft med søte gule epler, mye jordsmonn, ganske kompleks.
Smak: Fyldig anslag, god syre, god moden fruktsødme, god fylde, stor munnfull, sitter godt utover med mye jordsmonn/mineraler i finishen samt moden steinfrukt. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En flott vin for deneste fire årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Battenfeld Spaner Hohen-Sülzen Grüner Sylvaner 2009
Weingut Carolin Spanier-Gillot
Tyskland - Rheinhessen
91889 Trebuchet - kr 179,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
NON DOS
Farge og duft: Gulgrønn. God og rik duft med noe sødme og grønne toner.
Smak: Fyldig anslag, flott frukt, god syre, tørker veldig godt utover, velintegrert sødme, sitter veldig godt utover med fint grønnpreg. (2009)
Bruksområde: Koldtbord.
Vurdering: En svært vellaget vin for de neste tre årene. Meget godtkjøp. (2009)
Laget av: 100% Sylvaner
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Winter Riesling Trocken 2010
Weingut Winter
Tyskland - Rheinhessen
91829 Vectura - kr 111,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Gulgrønn. Ung intens duft med mineraler, våt stein, sitrusskall, epler.
Smak: Fruktig anslag, litt co2, frisk og leskende, med lett fruktsødme tørker godt mot slutten, lang god ettersmak med lit parfymert frukt. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En veldig deilig vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Dreissigacker Steinkeller Riesling Trocken 2010
Jochen Dreissigacker
Tyskland - Rheinhessen
91880 Vectura - kr 309,90 (200cl)
Basisutvalg, kategori 6
Modern Fluids
Farge og duft: Gulgrønn. Ung litt sukkertøypreget duft med mye gul søt frukt, sitrus og litt grønt.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, god fedme, fin sødme, godt mineralpreg, god munnfølelse, sitter godt og lenge med deilig sitruspreg og litt mineraler i finishen. (2010 BiB)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En svært godt hvit boksvin. Meget godt kjøp. (2010 BiB)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Gysler Weinheimer Riesling Trocken 2009
Weingut Gysler
Tyskland - Rheinhessen
91581 Vectura - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
WineTailor
Farge og duft: Gulgrønn. Rik og god duft med fint sitruspreg, noe mineraler, moden frukt.
Smak: Bløtt anslag, noe moden i frukten, noe sødme men god syre, god munnfølelse, tørr god finish med mye mineraler. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En vellaget vin for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Wittmann Silvaner Trocken 2009
Weingut Wittmann
Tyskland - Rheinhessen
10661 VSD - kr 142,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gul. Fin rik duft med noe fruktsødme, granskog og mineraler.
Smak: Fyldig fruktig anslag, veldig god syre, flott frukt, godt druepreg, fine grønne toner utover, sitter lenge med deilig tørrhet i finishen, også en del grønnpreg men i positiv forstand. (2009)
Bruksområde: Koldtbord.
Vurdering: En flott vin for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

(86p)
Winter Dittelsheimer Weissburgunder Trocken 2009
Weingut Winter
Tyskland - Rheinhessen
91845 Vectura - kr 169,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Gul. Ganske rik duft med mye mineraler, stein, aromatisk fruktighet.
Smak: Stor sødme i startebn, moden frukt, stor munnfull, bløt syre, ganske tung men likevel ikke uelegant, varm finish med noe bittertoner. (2009)
Bruksområde: Saftig kylling.
Vurdering: En litt stor vin som må serveres godt avkjølt. Tåler fint tre år. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Weissburgunder
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(84p)
Rocky Riesling 2010
Stefan Winter
Tyskland - Rheinhessen
91828 Vectura - kr 249,80 (200cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Lys gulgrønn.Ren og god duft med gule epler, sitrus.
Smak: Fruktig lett sødmefylt anslag, god syre, fin frukt, noe sødme utover, ok fylde, sittter godt. (2010 BiB)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En god og lettlikendes boksvin. Meget godt kjøp. (2010 BiB)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Bestill her:

(84p)
Fauth Weisser Burgunder Trocken 2009
Florian Fauth
Tyskland - Rheinhessen
91705 Inter Logistikk - kr 138,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Vininor
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ung frisk duft med lime og gule epler.
Smak: Fruktig anslag, noe sødme, fin syre, frisk og god, sitter godt med noe varme i finishen. (2009)
Bruksområde: Drikkevin, kylling.
Vurdering: En lettdrikkelig vin for de neste to årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Weissburgunder
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Weinreich Silvaner Trocken 2009
Weinreich
Tyskland - Rheinhessen
91842 VSD - kr 122,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
B&R Wines
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ren frisk duft med noe grønt.
Smak: Fruktig anslag, noe sødme, fin syre, noe grønne toner også i smaken, en del sødme mot slutten. (2009)
Bruksområde: Krydret mat.
Vurdering: En god vin for de neste to årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her