Om du ikke visste det allerede: Pølser er utmerket å trylle med

Vi har samlet noen av våre pølsefavoritter fra vår rikholdige kokebok. Oppskrifter som alle kan lage og for alle anledninger.

Utvalget av pølser er større enn noen gang. Med en pølsepakke i kjøleskapet er du aldri i beit for middag eller kveldskos.

Du kan også lage dine egne pølser enkelt og raskt. De fleste har en kjøkkenmaskin og pølsestapperen er ingen stor investering, og en du sparer inn raskt. Ikke minst med tanke på hvor mye moro du får på kjøpet. Tarmer er heller ikke noen utfordring. De selges i fryst form i de fleste velassorterte matbutikker. Resten av ingrediensene finner du samme sted. Eller kanskje du har kjøtt i fryseren du har lyst å bruke opp?

Flere pølsetips finner du her

Pølser er også festmat:

Lammepølse med stekt sopp og sennepsaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g lammepølse
1 ss smør
1 ss olje

200 g skogsopp, renset
50 g grønne oliven
50 g tomat, soltørket, bløtlagt i vann i to timer
1 ts sherryeddik

1 eggeplomme
1 ss sennep, fransk
1 ts sennep, tørket
1 ts sherryeddik
2 dl rapsolje, nøytral
1 ts rosmarin, finhakket

Salatblader, friske

Fremgangsmåte

Lag noen snitt i pølsene. Stek dem lysebrune og pene i en panne med smør og olje.

Ta pølsene ut av pannen. Ha i sopp og stek den lysebrun. Tilsett oliven og soltørket tomat, samt eddik. Avkjøl.

Visp eggeplomme, sennep og eddik sammen. Spe forsiktig med olje i en tynn stråle. Ha i rosmarin.

Anrett pølse, sopp, oliven og tomat på tallerken. Hell sennepsausen over. Pynt med noen salatblader.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Steinsopp-røsti med lammepølse og persilleskum

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 dl steinsopp, i terninger
1 ss smør
4 vårløk, i biter
600 g kokte poteter, raspet
Salt og pepper
2 dl kyllingkraft
1 dl hvitvin
2 dl persille
½ dl crème fraîche

4 lammepølser

Fremgangsmåte

Stek steinsopp i litt smør, bland med vårløk og raspet potet. Krydre med salt og pepper. Form kaker og stek i smør.

Kok opp kyllingkraft med vin. Ha i finhakket persille og crème fraîche, miks til et grønt skum med en stavmikser. Sil over i en ren kjele og smak til med salt og pepper. Mikse opp sausen ved servering slik at den skummer.

Snitt pølsene og stek dem i smør på begge sider til der gjennomvarme.

Server med cherrytomater og oliven til. Rist gjerne litt ekstra sopp og server ved siden av.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammecassoulet med bønner

Antall porsjoner

6

Ingredienser

500 g tørkede hvite bønner
400 g salt lammekjøtt
 
500 g lammekjøtt uten ben fra stek eller bog
500 g buklist uten svor
 
200 g lammepølser evt. annen krydret pølse
4 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
2 ss finhakket frisk timian
2 ss finhakket frisk frisk merian
1 ts pepper
6 dl oksekraft evt. buljong
evt. 1 ts salt

Fremgangsmåte

Legg bønnene i kaldt vann natten over, eller etter anvisning på pakken.

Kok opp bønnene i en gryte, hell av kokevannet. Fyll på nytt vann til det dekker bønnene. Legg i stykker av salt lammekjøtt. Kok opp, demp varmen og la det trekke på svak varme i ca 45 minutter.

Mens bønnene koker skjærer du det ferske lammekjøttet og buklisten i store terninger. Ha olivenolje i en gryte og fres kjøttet til det blir lett brunt. Bruk evt. en panne og ha kjøttet over i en gryte.

Tilsett hermetiske tomater, finhakket hvitløk, urter og pepper. Bland godt og hell over kraften. Kok opp og la det småkoke til kjøttet er mørt, 1½ - 2 timer.

Ta det salte lammekjøttet opp fra bønnene, avkjøl litt og skjær det så i store terninger. Hell av kokevannet til bønnene og ha de over i den andre kjøttgryta, sammen med det salte lammekjøttet.

Skjær lammepølsene i store biter og ha over i gryta. Kok opp og la det småkoke i ca. 15 minutter. Smak evt. til med salt.

Serveres med en frisk salat og brød.

Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Enkle og raske pølseretter:

Enkel pølserett med bacon og ost

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 grov kjøttpølse (ring)
150 g blåmuggost
150 g bacon i skiver

Hjemmelaget potetmos

Fremgangsmåte

Lag et snitt ca. 2 cm dypt langs med hele pølseringen. Skjær osten i tykke skiver og legg den i snittet.

Surr bacon rundt pølsa. Legg den i en smurt ildfast form, og stek på 175 grader i ca. 20 minutter til baconet er sprøtt og osten smeltet.

Server med hjemmelaget potetmos og en grønn salat.

Deilige pølseretter

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pølselapskaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 kjøttpølser
4 skiver bacon
8 poteter i terninger
½ løk, grovhakket
2 gulrøtter i terninger
2 skiver kålrot i terninger
1 persillerot i små terninger
1 l vann
1 ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte

Vask, rens og del opp poteter og grønnsaker.

Kok opp vannet i en kjele og ha i potetene og grønnsakene.

Del baconskiver og pølse i små biter, og stek dem lett i stekepanna.

Når potetene og grønnsakene er nesten møre tilsettes kjøttet.

La alt trekke noen minutter til det er varmt.

Smak til med salt og pepper. Servér lapskausen med flatbrød til.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pasta med pølser

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

500 g tagliatelle, gjerne av fullkorn
6 sherrytomater
2 never ruccolasalat
2 ss kapers
2 dl kesam
1 beger kremost, naturell eller med smak
2 pølser, gjerne smaksrike
Litt frisk oregano eller basilikum
Litt høvlet parmesanost

Fremgangsmåte

Kok opp en stor gryte med vann.

Skjær tomatene i fire biter og bland dem med ruccola og kapers.

Bland kesam og kremost til en glatt krem.

Når vannet koker tilsettes salt og litt olivenolje og deretter pastaen. Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Mens pastaen koker skjærer du pølsene i skiver og varmer dem opp i stekepannen.

Hell av pastavannet, men la pastaen være igjen i kjelen.

Ha tomatblandingen i kesam- og osteblandingen og hell over den varme pastaen og rør rundt slik at det blander seg.

Tilsett de varme pølsebitene.

Hell opp på et stort fat eller fire tallerkener. Strø over hakkede krydderurter og nyhøvlet parmesan.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pølsesandwich i høyden

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

8 skiver loff eller 1 pitabrød
4 ss sennep
4 ostepølse eller chilipølse/pestopølse
80 g blåmuggost
4 ananasringer
8 skiver løk
12 sukkererter eller litt agurk
4 ss bønnespirer (gjerne alfaspirer)

Fremgangsmåte

Del pølsa i skiver, smør sennep på brødet.

Legg pølser, ost og ananas lagvis mellom skivene.

Stek i toast- eller vaffeljern til osten er smeltet.

Anrett eventuelt på spyd med løk og sukkererter. Pynt med bønnespirer.

Tips: Ta gjerne turen til din lokale slakter og kjøp noen ekstra gode pølser.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Øldampete blåskjell og pølser med rød majones

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 kg friske blåskjell
2 ss rapsolje
1 løk, finhakket
1 stilk stangselleri, finhakket
3 hvitløkpølser eller annen smaksrik pølse, i biter
2 ½ dl mørkt øl
salt og kvernet pepper
1 dl bladpersille, hakket

Hjemmelaget tomat- og hvitløksmajones

Fremgangsmåte

Skyll blåskjellene i kaldt vann, og fjern byssustråder og rur fra skjellene.

Kontroller at alle skjellene er lukket, åpne skjell er døde og skal kastes. Sett skjellene tilside.

Fres løk, stangselleri og pølsebiter i oljen, til grønnsakene er blanke og myke og pølsene har tatt litt farge.

Tilsett blåskjellene og hell i ølet. Legg på lokk og sett over sterk varme. Kok skjellene til de har åpnet seg. Dette tar bare noen minutter.

Smak til kraften med salt og pepper, dryss over hakket persille og server med ferskt brød og hjemmelaget tomat- og hvitløksmajones .

Deilige oppskrifter med blåskjell

Tips: Plukker du blåskjellene selv, så er det viktig at du sjekker blåskjellvarselet på Matportalen eller Blåskjelltelefonen 820 33 333

Les mer om blåskjell her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratinerte pølser med aubergine

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

500 g løkpølser
1 stor aubergine
2 ss salt
4 ss olivenolje
1 hakket løk
1 fedd hvitløk
1 boks hermetiske tomater
¼ ts salt
¼ ts pepper
½ ts basilikum
150 g cottage cheese
2 egg
2 dl eplemost
4 ss parmesan (eller vanlig ost)
1 dl melk
½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.

Skjær pølser og aubergine i skiver på langs. Dryss 2 ss salt på begge sider av auberginene og la dem ligge ca 15 minutter. Tørk av saltet.

Stek pølse- og aubergineskivene raskt på begge sider i olje til de har tatt farge.

Fres løken blank i litt olje og tilsett knust hvitløk det siste minuttet. Ha i salt, pepper og tomatene med kraften. Kok til all væsken har fordampet. Smak til med basilikum.

Rør sammen kesam/cottage cheese, revet ost, egg, melk og krydder.

Legg pølser, aubergine og tomatblandingen lagvis i en smurt ildfast form og hell over ostekremen.

Stekes i ovn 30 - 40 minutter.

Server med en salat av for eksempel tomat, salatblad, løk, oliven og basilikum. Brød er godt til.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spagetti med medisterpølse, tomat og kremet saus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

400 g medisterpølse
2 ss margarin til steking
100 g cherrytomat, rød
100 g dypfryste aspargesbønner
300 g spagetti
2 ss grov sennep
3 dl matfløte
 

Fremgangsmåte

Kok spagetti etter anvisning på pakken.

Del pølsa i to på langs og ta av skinnet. Skjær dem i skiver på skrå.

Stek pølsebitene i en stekepanne, sammen med cherrytomater delt i to.

Hell av vannet på spagettien, ha i matfløte, sennep og bønner. Rør godt og la det koke opp. Ha i pølseblandingen.

Alt om pasta finner du her

De beste pastaoppskriftene

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Det er viktig å koke pølsene riktig:

Trekking av pølser

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

Pølser
vann, buljong eller øl
krydder

Fremgangsmåte

Pølser bør ikke koke, de skal helst bare trekke.

Kok opp vannet og skru ned varmen før du legger pølsene i. Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 °C er passe temperatur for alle typer pølser.

Tynne pølser trenger kort trekketid - ca. 10 minutter. Er pølsene frosne bør du legge til 5-10 minutter. Beregn ca. 2 pølser til barna og 4 til voksne.
 
Server pølsebrød, lomper, sennep og ketchup og gjerne sprøstekt løk eller hakket fersk løk ved siden av. Noe for en hver smak.

Tips:
Du kan godt bruke alkoholfritt øl og gjerne vørteøl.

Tips2:
Ha i en klunk vin i kokevannet, men la det da få simre noen minutter før du har i pølsene.

Tips3:
Pølsebrødene blir gjerne enda bedre hvis de har blitt varmet litt opp i ovnen først.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kraft til trekking av pølser

Antall porsjoner

Kraft til ca 16 pølser

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Wienerpølser
 
Pølsekraft:
4 liter vann
4 buljongterninger
1 ts salt
2 ts sukker
1 ts pepperkorn
1 laubærblad
1 ts timian
2 ss eddik
 

Fremgangsmåte

Pølser bør ikke koke, de skal helst bare trekke.

Kok opp vannet med krydderet og skru ned varmen før du legger pølsene i. Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 grader er passe temperatur for alle typer pølser.

Tynne pølser trenger kort trekketid - ca. 10 minutter. Er pølsene frosne bør du legge til 5-10 minutter. Beregn ca. 2 pølser til barna og 4 til voksne.
 
Tips: Hver enkelt pølsekoker har sin egen oppskrift på pølsevannet, så her er det bare å prøve seg frem til hva du liker best. Forsøk også å dampe pølsene.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lag pølsene selv:

Hjemmelagde akevittpølser med rosiner

Antall porsjoner

25 - 30 pølser

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 kg kjøttdeig
1 kg medisterdeig
1 kg medisterfarse
3 ss rosiner
3 dl akevitt
3 ts pepper
2 ss karve
3 ss potetmel
65 g smal svinetarm 28/30 eller stor fåretarm 24/26 eller 26/28

Fremgangsmåte

Legg rosinene i akevitten over natten.
 
Ha alle ingredisensene i kjøleskapet og så kaldt som mulig. Dette gjør du også med blandebollen og gjerne også pølsestapperen.

Bland kjøttdeig, medisterdeig og farse godt sammen sammen med salt, krydder og potetmel.
 
Bland akevittmarinerte rosiner jevnt inn farsen.
 
Stapp deigen i smale svinetarm eller stor fåretarm. Snurres / tvinnes i 10 til 12 cm lange pølser og knyt endene med en litt hyssing eller med tarmen.
 
Trekkes i vann ved 80 grader, kan også grilles.
 
Nytes med sterk, grov sennep, øl og akevitt.

Oppskrifter med pølse

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hjemmelaget elgpølse

Antall porsjoner

ca 5 kg pølse

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

3½ kg rent kjøtt fra elg
 
1 kg bacon
 
8 fedd hvitløk, finhakket
2 hele chili, finhakket
2 dl fløte
200 g ost, finrevet 
ca 2 dl olje
 
10 m tarm

Fremgangsmåte

Kvern kjøttet og baconet grovt, ca fire ganger. Avkjøl kjøttet godt før du tilsetter de andre ingrediensene.
 
Bland i resten av ingrediensene godt og spe med olje til en glatt fin farse.
 
Bruk pølsehorn på en kjøkkenmaskin og lag dine egne pølser.
 
Trekk pølsene i god kraft i 15 min. Pølsene er nå klare.
 
Spesielt gode på grillen!

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen