Overrask med hjemmelaget sushi i dag

Sushi er absolutt overkommelig å lage selv. Bare følge disse gode tipsene og oppskriftene.

Det er knapt noe som er så fristende som god sushi og sashimi.

Mange har nok hørt at man må gjennomgå et syv års kokkeskole for å kunne bli sushikokk i Japan, men det er ingenting i veien for at du skal kunne lage like god sushi hjemme hos deg selv.

Øvelse gjør mester

Når det gjelder sushi ligger det veldig mye i det håndlaget du har når du lager de forskjellige bitene, og desto mer du forsøker desto lettere blir det etter hvert.

Basisen for enhver god sushi er risen.

Prøv denne oppskriften på sushiris

Mange forbinder sushi med rå fisk, men i sushiens hjemland, Japan, serverer de gjerne kjøtt eller grønnsaker enten som nigiri sushi eller makiruller.

Må fryses

Her er det bare fantasien som setter grenser.

Husk at all fisk som skal nytes rå skal fryses i minst to dager før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise.

Nedenfor kan du finne noen av de mange deilige oppskriftene på nigiri sushi og makiruller du kan finne i Apéritifs store kokebok.

Sushi-håndruller med laks (sake temaki)

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

100 g laksefilet, ternes
1 ss gressløk, hakket

200 g laksefilet, kuttes i strimler
200 g rettich (japansk reddik)
200 g omelett
1 pakke grønne reddikskudd eller bønneskudd
½ løk i skiver
1 agurk
1 avokado
4 store ark Nori (tang)

Sushiris

Fremgangsmåte

Denne retten er basert på at man lager sushi-håndruller (eller kremmerhus) med det fyllet man ønsker selv.

Lag sushiris etter denne oppskriften .

Hakk laksen fint og tilsett den finhakkede gressløken, bland godt.

Del opp resten av laksen i lange staver og legg på et serveringsfat. Del opp omelett, rettich og agusk på same måte som laksen og legg på fatet.

Kutt avokado og løk i tynne skiver og legg opp på fatet sammen med laks- og gressløkblandingen.

Del noriarkene i to og la hver gjest rulle sin egen håndrull ved å ha ca ½ cm lag med ris på ca halvparten av noriarket, legg på dine favorittingredienser og rull sammen til et kremmerhus.

Server med wasabi og soyasaus ved siden av.
 
Husk: All fisk som skal nytes rå skal fryses i minst to dager før den benyttes. Dette for at den skal være helt trygg å spise.

Hjemmelaget sushi er enkelt

Sendt inn av

Foto: Takashi Okuzumi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tempura av kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

250 g kveitefilet

Tempurarøre:
1 egg (kaldt)
Iskaldt vann
Hvetemel
Nori-flak
Isbiter
 
Tempurasaus:
4 dl dashi kraft (fås i utvalgte butikker)
2 dl lys soyasaus (shoyu)
2 dl risvin (mirin)
¼ bit av konbu (tang)
2 ss revet japansk reddik (daikon)
Enkel dipsaus:
2 dl lys soyasaus (shoyu)
saft av 2 lime
1 chili, finhakket
1 ss finhakket koriander
 

Fremgangsmåte

Kutt kveiten opp i skiver på ½ cm tykkelse.

Tempurarøre:
Ha et kaldt egg i en bolle og tilsett like mye iskaldt vann. Bland så vidt sammen og tilsett mel til det blir en løs røre. Rør i litt finknuste noriblader.

Pass på å ikke piske dette for mye sammen. Hold røren kald ved å tilsette isbiter, eller sett den i kjøleskapet.

Dypp kveite og evt. grønnsaker i tempurarøren og frityrstek ved 180 grader til den er lys gylden. Temperaturen er riktig dersom det begynner å bruse rundt skaftet på en tresleiv når du har den i oljen.

Tempurasaus:
Ha alle ingrediensene til sausen i en kjele og kok opp. Ta ut konbuen og server varm ved siden av tempuraen.

Server gjerne marinerte grønnsaker og sushiris ved siden av tempuraen.

Tips til enkel dipsaus:
Det er ikke alltid like lett å finne ingredienser til tempurasausen. En enkel saus som passer godt er å blande sammen saft av 2 lime, saft av 1 sitron, lik mengde soyasaus, ½ ts finhakket chili, ½ ts revet ingefær, 1 ss hakket koriander.

Internasjonale retter

Sendt inn av

Foto: Charmaine Cheung

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lakseruller (maki)

Antall porsjoner

4

Ingredienser

300 g laksefilet
2 ark nori (tang)
gressløk

Sitron soyasaus:
3 ss soyasaus
1 ss ferskpresset sitron

Fremgangsmåte

Kutt laksen i tynne, store skiver. Ha litt salt på laksen.

Ha plastfilm på bambusmatten før du starter med å lage makirullen. Spre halvparten av  sushirisen utover den ru siden av noriarket (ca ½ cm tykt).

Legg gressløken i midten og rull makien sammen.

Spre lakseskivene utover plastfilmen slik at de dekker ca 20x20 cm, legg på makirullen med gressløk og rull sammen.

Kutt makien i åtte deler og server med ingefær og sitron-soyasausen.  

Husk: All fisk som skal nytes rå skal fryses i minst to dager før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise.

Sendt inn av

Foto: Charmaine Cheung

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sashimi av kveite med tre sauser

Ingredienser

200 g norsk kveite
 
 

Røkelakssaus:
50 røkelaks, finhakket
1 ss finhakket løk
½ rød chilli
Olivenolje
svart pepper
 
Uni og urtesaus:
100 g kråkebollerogn (uni)
5 ss søt risvin (mirin)
1 ss light soyasaus
En klype malt koriander
En klype malt hvit pepper
 
Bitter melon og ingefær saus:
200 g bitter melon
2 ss ingefær
skall og saft av 1 lime
½ rød chili
Olivenolje
salt
sukker

Fremgangsmåte

Frys kveitefileten i minst to dager før du bruker den til sashimi. Sashimi er skiver av rå fisk som gjerne serveres med gode sauser, ris og marinerte grønnsaker ved siden av.
 
Kutt kveitefileten i tynne skiver og server med et utvalg av disse sausene:
 
Røkelakssaus:
Ha den finhakkede laksen sammen med løk og chili i biter i en morter og støt dette sammen. Tilsett olivenolje litt etter litt til du har en glatt saus. Smak til med pepper.
 
Uni og urtesaus:
Ha rognen i en morter sammen med de andre ingrediensene og bland godt sammen. Sett kaldt frem til servering.
 
Bitter melon og ingefær saus:
Del melonen opp i biter og støt denne sammen med  2 ss revet ingefær i en morter eller en blender. Ha i revet skall og saft av 1 lime, samt ½ rød chili og støt sammen. TIlsett olje litt etter litt til du har en glatt saus, smak til med salt og sukker.

Sendt inn av

Foto: Charmaine Cheung

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laks tataki

Antall porsjoner

4 personer

Ingredienser

400 g laksefilet uten skinn og bein

½ finhakket løk
2 finhakket pickles
½ stilk finhakket stangselleri
3 ss kapers
litt vårsalat

Saus:
6 ss sake
4 ss lys soyasaus
4 ss hvitvin
2 ts søt risvin (Mirin)
 

Fremgangsmåte

La laksefileten være hel; den skal helst være tykk og jevn.

Kok opp vann, og legg laksestykket i kokende vann i ett minutt. Legg det så rett over i isvann for rask avkjøling.

Ta fileten opp, tørk og skjær i sashimiskiver.

Bland ingrediensene til sausen. Tilsett løk, stangselleri, pickles og kapers.

Anrett sashimiskivene på fat og fordel sausen over. Pynt med småbladet vårsalat og server med sushiris og marinerte grønnsaker.

Tataki er et japansk ord, og brukes om kjøtt eller fisk som blir kokt eller stekt raskt ved sterk varme slik at innsiden fremdeles er rå. Deretter skjæres det som sashimi, i tynne skiver.

Husk: All fisk som skal nytes rå skal fryses i minst to dager før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise.

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen