Prøv noen av disse ny vriene med pesto

Pesto trives i langt flere retter enn bare pasta. Her får du ny inspirasjon gjennom disse åtte oppskriftene. Og vi har enda flere.

Pesto er en klassisk italiensk saus som oftest serveres kald sammen med nykokt pasta. Den kan også anvendes som smaksforsterker i ulike typer matretter.

Den originale pestoen, pesto alla genovese (pesto fra Genova) baseres på basilikum, parmesan, olivenolje og pinjekjerner.

Den tradisjonelle måten å lage pesto på er ved bruk av morter. Det er her navnet kommer fra, pestando på italiensk betyr nemlig å støte eller slå, og det var akkurat slik den opprinnelig ble laget.

Pestoens opprinnelse

Sausens opprinnelse sies å være fra Asia eller Afrika, men det var i Liguria i Nord-Italia produktet ble utviklet til den pestoen som i dag er spredt over hele verden.

Ligurias klima har de beste forhold for basilikum som er en av hovedingrediensene i den tradisjonelle pestoen.

Avhengig av værforholdene for basilikum kan fargen på pestoen derfor skifte fra år til år fra ulike basilikumplantasjer. Noen ganger blir pestoen mer klargrønn i fargen og i blant lysere.

  Den tidligste anvendelsen av pesto som man kjenner til er minestronesuppe med pesto. Det fikk sjømenn i Genoa servert når de kom hjem fra sine seilaser .

Rød og grønn pesto

I årenes løp har pestoens popularitet økt og man har begynt med ulike varianter av pesto.

Flere regioner i Italia har en pesto som er typisk for nettopp deres matkultur, utviklet etter tilgang på gode råvarer i nærområdet.

I tillegg til den grønne pesto alla genovese, kan du også finne en rød variant, pesto alla siciliana, som baserer seg på solmodne tomater fra Sicilia.

Du kan også lage en pesto med base i ruccolasalat i stedet for basilikum eller tomat .

Ikke bare til pasta

Innholdet i pesto er finkornet og kremet. For å få den til å bre seg jevnt over pastaens overflate passer den best sammen med lang pasta, for eksempel spaghetti eller bavette.

Apéritifs store pastaguide finner du her

Pestoen skal ikke varmes før den serveres og man behøver kun 2-3 spiseskjeer pesto til en hel tallerken med pasta.

Det finnes en mengde ulike anvendelsesområder for sausen. Pesto passer utmerket som dressing til salater og som marinade til poteter, fisk og kjøtt. For eksempel kan man stryke et lag med pesto over en bit torsk som krydder.

Andre tips er å fylle en ovnsbakt bifftomat med ris blandet med pesto eller å anvende pesto som smaksforsterker til elggryten.

De beste pastaoppskriftene

En annerledes dippsaus får du hvis du blander pesto alla siciliana eller genovese med kesam. Det beste er å prøve seg fram for å finne sin egen favorittmåte å bruke pestoen på.

Nedenfor finner du en rekke gode oppskrifter med pesto, og under hver av oppskriftene finner du en klikkbar lenke til flere gode retter.

Pesto alla genovese

Andre pestovarianter

Pesto

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 stor bunt basilikum
½ dl pinjekjerner evt. valnøttkjerner
50 g parmesan
3 båter hvitløk
1½ dl olivenolje 
½ ts salt 
¼ ts pepper

Fremgangsmåte

Bland sammen basilikum, presset hvitløk og kjerner/strøkavring i en foodprosessor, hakker eller morter.

Tilsett oljen i en tynn stråle under kjøring.

Rør inn parmesan og smak til med salt og pepper.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pastaretter med pesto

Flere pastaretter med pesto

Pasta med pesto

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

200 g tagliatelle, spagetti eller annen pasta

Pesto:
½ beger Snøfrisk naturell eller annen kremost
½ potte frisk basilikum
2 fedd hvitløk
30 g pinjekjerner
4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Kok pasta i godt saltet vann som anvist på pakken.

Kjør alle ingrediensene til pestoen (unntatt oljen) i en food prosessor eller hurtigmikser. La maskinen gå mens oljen tilsettes i en tynn stråle.

Hell av vannet på pastaen, server pastaen rykende varm med pestoen over og med godt brød til.

Tips: Kan også lages av soltørkede tomater, bytt da ut basilikum med 50 g soltørkede tomater i olje. Eller bruk kremost med pesto i.

Forsøk gjerne også marinerte artiskokkhjerter .
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingretter med pesto

Gode kyllingretter med pesto finner du her

Ovnsbakt utbrettet kylling med pesto

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 hel fersk kylling (ca. 1500 g)

Pesto:
2 potter frisk basilikum
5 ss pinjekjerner
2 fedd hvitløk
100 g revet parmesan
ca. 1 dl extra vergin olivenolje
salt og kvernet pepper

Les mer om pesto her

Fremgangsmåte

Klipp ut ryggbenet på kyllingen og brett den ut med brystet opp. Press den flat med håndflaten.

Bland pestoen i en foodprosessor.

Løsne forsiktig skinnet fra kjøttet på hele kyllingbrystet samt på lårene og fyll lommen med pesto.

Legg kyllingen med brystet opp i en ildfast form. Pensle med olje og dryss over salt og pepper.

Stek kyllingen i stekeovnen ved 180 grader i 50-60 minutter. Pensle kyllingen et par ganger under steking med stekesjyen som har dannet seg i formen.

Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet for å se om kyllingen er ferdig. Dersom kjøttsaften som renner ut er klar, er kyllingen ferdig stekt.

Server kyllingen med poteter og lettkokte aspargesbønner, gulrøtter og vårløk.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fisk- og skalldyrretter

Lekre sjømatsretter med pesto

Skrei med pesto og grønn asparges

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

800 g skreifilet
400 g grønn frisk asparges

Pesto:
3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 ss finhakkede valnøtter eller pinjenøtter
4 ss frisk basilikum
1 ss reven parmesan ost
saft av 1 sitron 
½ ts salt 
¼ ts pepper

Saus:
2 ss finhakket løk eller sjalottløk
2 ss olivenolje/smør
4 dl fiskekraft/buljong
1 dl kremfløte
1 ts maisennamel
2 ss fisk finhakket gressløk
3 ss finhakket rød paprika
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær skreifileten i serveringsstykker. Dryss over salt og la ligge 15 minutter.

Kok opp ca ½ l vann tilsatt 3 ss salt.

Ta kjelen av platen og legg i fiskestykkene. Kok opp, ta kjelen vekk fra varmen og la fisken trekke til den er kokt. Det tar ca 10 minutter.

Velsmakende oppskrifter med skrei finner du her

Pesto:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til en jevn saus.

Saus:
Løken surres myk i olivenolje/smør. Tilsett 4 dl fiskekraft og kok inn til ca 3 dl.

Tilsett kremfløte, kok opp og smak til med salt og nykvernet pepper. Sil sausen og tilsett gressløk og paprika.

Kok aspargesen i rikelig godt saltet vann i maks 2 minutter. Skreien serveres med pesto, kokte poteter og aspargesen.

Frelst på pesto? Se bare her...

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Supper

Rykende varme supper med pesto finner du her

Minestrone al pesto

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g kjøttdeig
2 ss olje
1 l vann
1 stk. kjøttbuljongterning
4 dl pasta
1 løk
1 boks røde bønner
½ pk. frossen grønnsaksblanding
1 boks hermetiske tomater
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
ca. 3 ss revet parmesan
ca. 6 ss pesto

Fremgangsmåte

Brun kjøttdeigen i olje i en gryte. Tilsett vann og buljongterning og kok opp.

Ha i pasta og finhakket løk og la småkoke 5-6 minutter.

Tilsett grønnsaksblandingen, bønner og tomat, og la gryta småkoke 4-5 minutter.

Smak til med salt og pepper, og server med en spiseskje pesto og litt nyrevet parmesan i hver suppeskål.

Smaker godt med brød til.

Les mer om pesto her

Sendt inn av

Foto: Morten Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønnsaksretter med pesto

Her finner du flere oppskrifter

Bakt potet med skagensalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

4 bakepoteter
4 dl grovt havsalt
4 ts sort lodderogn
4 salatblader
8 delte cherrytomater
2 ss pesto
4 skiver sitron
4 stilker frisk dill

Fremgangsmåte

Prikk potetene med en gaffel. Legg saltet i en ildfast form med potetene oppå.

Stek potetene midt i ovnen på 175 grader til de er møre, ca. 50 minutter.

Snitt potetene og ha i hjemmelaget skagensalat . Pynt med lodderogn og salat som er vendt i pesto. Servér med sitron og dill.

Flere gode poteteretter finner du her

Tips: I stedet for å bake potetene på grovsalt, kan du pakke dem inn i aluminiumsfolie i stedet.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kjøttretter med pesto

Saftige kjøttretter med pesto

Grillet pestomarinert ytrefilet av okse

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

4 biffer av ytrefilet à ca 200 g
2 ss sitronsaft
ca 4 ss hakkede pinjekjerner

Fremgangsmåte

Bland pesto og sitronsaft i en plastpose.

Legg i biffene, press ut luften og fordel marinaden. La biffene marinere i 2-3 timer.

Ta biffene ut av posen og vend dem i finhakkede pinjekjerner.

Grill biffene på god varme ca 2-3 minutter på hver side.

Server med pastasalat smakt til med pesto.

Les mer om pesto her

Tips: Du kan godt servere annet tilbehør til biffene.

Godt tilbehør til grillmåltidet finner du her

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Internasjonale pestoretter

Flere internasjonale retter med pesto

Biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

1 porsjon pizzadeig eller 2 poser pizzabunn

400-600 g biffstrimler
1 paprika i strimler
1 ss olje
Salt og pepper
2 tomater i skiver
4 ss pesto
1 glass tomatsaus
200 g ost, revet mager
150 g gorgonzola i biter
1 neve ruccula
 
Pizzadressing:
1 beger lettrømme
4 ss hakkede urter (basilikum, timian, oregano)
3 hvitløkfedd, presset

Fremgangsmåte

Lag din egen pizzadeig og kjevle ut til fire like bunner.

Stek kjøtt og paprika i olje. Smak til med salt og pepper.

Ha tomatsaus på pizzabunnene med tomatskiver, kjøtt og paprika oppå. Ha over pesto og begge ostene.

Stek pizzaene i ovn på 250 grader i 15-20 min. Ha ruccula på rett før servering.

Bland rømme med urter og hvitløk. Smak til med salt og pepper.

Prøv å ha scampi på pizzaene sammen med biffkjøtt, spennende kombinasjon.

Les mer om pesto her

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Småretter og smørbrød

Småretter med pesto

Lunt kyllingsmørbrød

Ingredienser

1 kyllingfilet
½ sellerirot
salt og pepper
1 skive rugbrød
½ tomat i skiver
2 ss grønne erter (frossen)
3 ringer rødløk
2 skiver magerost
1 ts pesto
et dryss med oregano

Fremgangsmåte

Stek kyllingfileten og selleriroten på middels varme. Dryss over salt og pepper og legg de over på en skive rugbrød.

Fordel tomatskiver, erter og løk over og legg på ost.

Dryss over oregano og gratiner i ovn på 250 grader eller mikro til osten har smeltet.
 
Server med en frisk salat og god hjemmelaget pesto .

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen