Rosa knallkjøp

Disse to roséene byr på mye karakter til tross for en svært lys farge. Og best av alt - for en liten penge.
Aase E. Jacobsen
02 September 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Om du synes rosévin er "overpriset" sammenlignet med tilsvarende røde eller hvite viner, er det helt korrekt. Rosévin er faktisk dyrere i produksjon. Utbyttet fra hver drue er nemlig lavere siden pressingen av druene må skje svært skånsomt for at ikke tanninene fra skallene skal komme med i mosten. Rosévin skal jo ha med seg all fruktigheten fra de røde druene samt litt av fargestoffene fra skallet. Derfor får drueskallene trekke med alt fra noen timer til ett døgn.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Maksimalt med frukt
Siden mengden fargestoffer i skallene varierer sterkt fra den ene druesorten til den andre, vil også fargen på en rosévin bestemmes av druesort. Roséer fra Provence, Rhône og de mer sjeldne fra Loire, er ofte svært lyse hvilket er en kombinasjon av stil på den ene siden og druemiks på den andre.

Jaboulet Parallèle 45 2013 (47360), er laget av to fargesvake druer, grenache og cinsault, med noen dråper syrah for mer trøkk. Siden hoveddruene er av en type som oksiderer lett, passes druene veldig godt på under så vel innhøstningen som selve vinifikasjonen. Kontrollert uttrekk, lave gjæringstemperaturer og kjølig stål sørger for å beholde maksimalt av frisk frukt.

Fra østers til fårikål
Det er også resepten for Petit Bourgeois Rosé de Pinot Noir 2013 (58695) som er like lys og fager, men noe mer upretensiøs og lettere i stilen. Pinot noir fra Loire er mer delikat enn pinot noir fra eksempelvis Burgund. Noe som fungerer godt til en rosé.

Mens denne er et godt alternativ til hvitvin sammen med sjømat og særlig skalldyr, i Loire drikker man sågar rosé til østers, så er Rhône-roséen bedre til kjøtt, og særlig kylling og svin, men også lam.
En rosé som fungerer fortreffelig på matbordet lenge etter at grillutstyret er pakket ned. Sørg for å ha noen flasker til fårikålsesongen - det er en knallgod kombinasjon.

Mens rosévin fortsetter sin seiersmarsj inn i norske drikkevaner, i følge Vinmonopolets salgstall, er likevel rosévininntaket ikke mer enn et "spøtt i havet". For hvert glass med rosévin i juni som er den måneden (sammen med juli) hvor det drikkes mest rosé, går det unna 8,5 glass hvitvin og 13 glass rødvin.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her