Slik lager du ekte mojito

Her er oppskriften på mojito slik den lages på Cuba. Den berømte drinken som startet karrieren som medisin.

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Etter å ha vært på Cuba, får mojito en ny mening. Selv var jeg der sist i juni i forbindelse med et verdensmesterskap – Havana Club Grand Prix – hvor jeg representerte Norge.

En av drinkene jeg fikk muligheten til å studere i detalj var selvsagt mojito.

Stilken, og ikke bladene

Mojito for oss nordmenn er en blanding av lys rom, mynteblader, limejuice og sukker med en splæsj sodavann. Men fremgangsmåten er faktisk svært ulik hvordan den lages på Cuba.

Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito

Her i Norge gjør vi som regel et par klassiske feil. Vi putter eksempelvis mynteblader og limebåter sammen og moser det for å få ut juice fra limen og olje fra mynten. Det denne metoden egentlig gjør, er å trekke ut bitterstoffer fra skallet i limen og ødelegge myntesmaken du vil fremheve.

På Cuba brukes derimot presset imesaft og hele stilker av mynte. Ja, hele stilken er med ettersom den inneholder mye smak. Jeg sier ikke at dette må gjøres, men velger du denne metoden, må du slå myntebladene mot håndflaten før du legger dem i glasset. Det høres kanskje veldig rart ut, men det er for å trekke oljen ut av stilken og inn i bladene.

Er den egentlig best?

Videre brukes det overhodet ikke knust is på Cuba. Bartenderne benytter seg kun av vanlige isbiter. Jeg synes personlig at en blanding er det beste. Det vil si tre firedeler isbiter og resten knust is. Dette er av to grunner, én er det estetiske, altså hvordan mojitoen tar seg ut, og det andre er at med kun isbiter, blir det altfor mye sodavann i drinken.

Under Havana Clubs Mojito Embassy som fant sted i Oslo for noen uker siden, diskuterte vi om mojitoen på Cuba virkelig er den beste. Min mening er at det rent smaksmessig lages bedre mojito rundt omkring i verden – også i Norge, men langt fra overalt. Men om du legger til omgivelsene, stemningen og det faktum at du faktisk er i Havana på disse berømte barene, så smaker den kanskje bedre likevel.

Og historien om drinken er jo nært knyttet til nettopp Havana. Den strekker seg tilbake til 1500-tallet og den berømte engelske kapteinen i den britiske arme – Sir Francis Drake.

Opprinnelig medisin

Etter et suksessfylt raid i Cartagena i februar 1586 og videre på veien mot nettopp Havana, fikk mannskapet problemer med skjørbuk og dysenteri.

Sir Drake var kjent med at innbyggerne i Havana hadde ulike botemiddel for tropiske sykdommer, så han sendte noen båter i land for å finne en kur for dette. De kom tilbake med aguardiente (en tidlig, svært illesmakende forgjenger til dagens rom), lime som inneholdt mye vitaminer, sukkerrørjuice som brukes i romproduksjonen samt mynte som er godt for magen og fordøyelse.

Disse ingrediensene hjalp også med å skjule den forferdelige smaken til aguardienten. Samtidig som verden ble en drinktradisjon rikere.

Foto: iStockphoto

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender .

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Ekte mojito

Antall porsjoner

1

Ingredienser

5 cl lys rom
2½ cl limejuice
2½ cl sukkerlake (2:1 sukker/vann) eller 2 gode barskjeer med hvitt sukker
8-10 mynteblader
1 splæsj Club Soda (3-4 cl)
1 dæsj Angostura Bitters

Fremgangsmåte

Alle ingredienser helles i et glass fylt med isbiter.

Rør om, topp opp med knust is og tilsett garnityr etter ønske.

Tips 1:
Husk å slå myntekvasten mot håndflaten for å få ut oljen.

Tips 2:
Tilsett Angostura for å balansere smakene.

Tips 3:
Mynten på Cuba er totalt annerledes enn mynte vi får tak i her. Den cubanske har en mer urteaktig smak. Smak derfor på mynten før du velger. Det lønner seg å kjøpe mynte i innvandrerbutikker. Den er gjerne kraftigere i smaken.

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Forsiden akkurat nå

Til toppen