årets øl
Snart kåres årets beste og mest spennende norske øl

Snart kåres årets beste og mest spennende norske øl

Men det er ikke bare smaken som avgjør hvilket av disse 25 ølene i Årets Øl-finale som vinner.
Redaksjonen
28 August 2016 - 15:58

Til Årets Øl 2016 er det påmeldt 80 øl fra 34 bryggerier. Juryen har vurdert 25 øl til å gå videre til en grundigere gjennomgang. Hvilke øl dette er, er listet opp nedenfor.

Listen omfatter et bredt utvalg av øl fra klassiske lagertyper til mer eksperimentelle øl med ulike tilsetninger.

Felles for alle er at de har det lille ekstra enten i form av ingredienser, historie eller bryggekunst som gjør at de skiller seg ut.

Men det er kun ett øl som kan smykke seg med hederstittelen Årets Øl 2016.

Derfor skal juryen de nærmeste dagene velge ut 10 finalister. Hvilket øl som er det aller mest spennende og velsmakende blant årets store tilfang av nye øl, ja, det blir kunngjort lørdag 3. september på Bergen Ølfestival.

Her kan du se semifinalistene i fjorårets konkurranse

Les mer om selve kåringen under oversikten

Og dette ølet ble Årets Øl 2015 

Bryggeri

Finalist

7-Fjell Bryggeri

Alte Hansa Mumme

Aass bryggeri

Bryggerhuset Session Ginger Beer

Amundsen Bryggeri

Fear the Reaper

Berentsens Brygghus AS

Black Bull

Færder Mikrobryggeri

Classic Lager

Geiranger Bryggeri

Vikingstøa Pale Ale

Graff Brygghus

Hefeweizen

Gulating Bryggeri

Myltr

Hansa Borg Bryggerier AS

Borg 1016

Hubertus bryggeri

Rektor

Kinn Bryggeri

Svartekari

Lervig aktiebryggeri as

Lucky Jack Grapefruit Edition

Lervig aktiebryggeri as

Brewers Reserve Barley Wine 2016

Lindheim Ølkompani

Cider Weisse

Lindheim Ølkompani

Sour Cherry

Lysefjorden Mikrobryggeri

Vestlandskyss

Macks Ølbryggeri

Good Girls

Northern & Co

Flora

Nøgne Ø Det kompromissløse bryggeri A/S

Nøgne Ø Bahrainer Weisse

Reins Kloster AS

Reins Kölner

Ringnes Bryggeri

Ringnes Polaris Kaffebokk 2016

Små Vesen

Gygr Amber Ale

St. Hallvards bryggeri AS

Taffeløl

Telemark Mikrobryggeri AS

Mørkredd Stout Trondhjem Mikrobryggeri

Trollbryggeriet AS

Slogen Pilsner

Om Årets Øl

Årets Øl 2016 er den sjette i rekken i regi av Apéritif og Ølakademiet, i tett samarbeid med Norbrygg og Ølportalen.

Etter noen år med erfaring ser det nå ut til at konkurranseformen er på plass. Det deles ut en hoved-utmerkelse Årets Øl 2016 som erstatter tidligere Årets Nykommer. I tillegg vil andre og tredje plass få hederlig omtale under utdelingen som vil finne sted på Matstreif i Oslo lørdag 3. september 2016 . 

De innsendte bidrag i årets konkurranse vurderes av en fagjury der kriterier som innovativ verdi, visuelt uttrykk (design, emballasje/etikett), PR/markedsføring, markedspotensial og selvsagt smak og typeriktighet vurderes. Kompetanse som markedskommunikasjon, design, produktutvikling, innovasjon og bred ølfaglig ekspertise er hensyntatt i sammensetningen av årets jury.

I år består juryen av: Roar Døving (Markedshøyskolen), Steinar Killi (Arkitektur- og Designhøyskolen), Joakim Grønli (Brandlab), Jørn Tore Persen (Ølakademiet), Aase E. Jacobsen (Apéritif), Gustav Foseid (Norbrygg) og Per Øyvind Arnesen (Ølportalen).

Konkurranseregler:

  • Hvert bryggeri kan melde på inntil tre øl.
  • Ølet må være lansert tidligst 1. august 2015.
  • Ølet må være i salg senest 31. juli 2016.
  • Ølet må være fra norske bryggerier.
  • Norske/utenlandske samarbeidsbrygg aksepteres.
  • Ølet skal være tappet på boks eller flaske.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her