årets øl
Her er årets beste nye øl

Her er årets beste nye øl

Juryen har smakt seg fram til 25 øl som skal slåss om den gjeve tittelen Årets Øl 2015.
Aase E. Jacobsen
29 August 2015 - 21:40

At aktiviteten er stor i norsk bryggeriverden er det ingen tvil om. Til årets ølkåring er det

Juryen for Årets Øl 2015:

Steinar Killi, Arkitektur- og Designhøyskolen, Runar Døving, Markedshøyskolen, Stein Øvre, Creuna, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Gustav Foseid, Norbrygg, Ove Haugland Jacobsen og Per Øyvind Arnesen, begge Ølportalen.

påmeldt 56 øl fra bryggerier over hele landet. Som er en pen økning fra 2014.

Dette var finalistene i fjorårets kåring

Kriteriet for å delta er at ølet er norskbrygget og lansert i perioden 15. oktober 2014 og 1. august 2015.

Et annet klart tegn er den blomstrende kreativiteten. For det er knapt den øltype som ikke er representert. Her er det så vel lagerøl brygget med lokal eplejuice, røykbokk, berliner weisse, kölsch, session IPA og

Hva er Årets Øl:

Målet med Årets Øl er å dokumentere den store aktiviteten hos norske bryggerier. Ikke minst i form av nylanseringer. Kåringen er et samarbeid mellom Apéritif, Ølakademiet, Ølportalen og Norbrygg. Bryggeriene kan melde på inntil 3 øl som er lansert mellom 15. oktober og 1. august. Det koster ingenting for bryggeriene å delta.

mange andre variasjoner over kjente temaer.

Etter semifinalen hvor juryen smakte seg gjennom de 56 påmeldte ølene, er det 25 øl som går videre til finalerunden. Hvilket øl som fortjener tittelen Årets Øl 2015 offentliggjøres under Matstreif på Rådhusplassen i Oslo den 12. september.

 

Finalister av typen lys lager/pilsner:

FCC Epleøl         

Balder Brygg      

Pilegrimspilsner           

Sundbytunet bryggeri & destilleri Pils

Lofotpilsner - Ufiltrert  

Lofotpils     

Ringnes Lettøl  

Ringnes

Hansa Vienna Lager Spesial       

Hansa Borg Bryggerier

Hansa lyst øl med hint av appelsin       

Hansa Borg Bryggerier

 

Finalister i IPA-familien:

Hansa IPA Extra Spesial

Hansa Borg Bryggerier  

Festival Session IPA

Færder Mikrobryggeri  

Vetlebror Session IPA   

Ægir Bryggeri                  

Kniksen Indian Red Ale 

7 Fjell Bryggeri                

 

Finalister stout/porter/bokk:                                                              

Kinn Bresjnev  Sovjet stout  

Kinn Bryggeri                       

3 Bean Stout     

Lervig Aktiebryggeri    

Eiker Melkestout           

Eiker Ølfabrikk                

Ringnes Polaris Røykbokk          

Ringnes

 

Finalister hvete/saison/farmhouse/surøl/fruktøl:

Lactic Rain Berliner Weisse       

Ego Brygghus    

Lervig Sour Suzy  Berliner Weisse       

Lervig Aktiebryggeri              

Nøgne Ø Strandhogg  Fruktøl/Gose      

Nøgne Ø -Det Kompromissløse            

One in a melon wheat  

Amundsen Bryggeri       

Eiker Saison      

Eiker Ølfabrikk 

 

Øvrige finalister:

Fish & Ships Maritim Pale Ale   

Grim & Gryt Økobryggeri     

Kinn Pryl  Belgisk dobbel         

Kinn Bryggeri        

Mack Brown Ale             

Mack Ølbryggeri            

Lauvanger Chili Ale        

Lauvanger Mikrobryggeri

Segla Kölsch     

Senja Handbryggeri       

Slaget på Vågen Krydderøl                     

Lysefjorden Mikrobryggeri  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her