Julemat

Lurer du på hva sju slag betyr? Her er forklaringen og oppskriftene

Det er ikke så mange som baker alle disse sju julekakesortene lenger. Men du kan kanskje la deg friste av en eller to?

Om du ikke baker sju slag til jul, behøver du ikke ha noe dårlig samvittighet av den grunn. Julekaketradisjonen er nemlig ikke spesielt gammel, verken i Norge eller andre land, ifølge mathistoriker Astri Riddervold. Hun har kommet frem til at jernstekte kaker som avletter, krumkake og strull er de eldste julekakene. Og at de har en religiøs, katolsk tilknytning.

Oppskriftene på de sju slag finner du nedenfor

Før 1582, da den gregorianske kalender ble innført, fantes det verken nyttår eller jul. Derfor heller ikke julekaker slik vi kjenner dem i dag. Påske var den store høytiden, og kaker hørte med dertil. Kakene var nært knyttet til de religiøse ritualene. De jernstekte julekakene er derfor en avledning av kirkens oblater som ble stekt på samme måte. De eldste kakejernene her til lands er også dekorert med religiøse symboler. Disse jernene kan spores tilbake til Holland.

 
 

For 3-400 år siden var etterspørselen etter norske hushjelper stor i Amsterdam, som på den tiden var en meget sentral europeisk havneby. Mange norske sjømenn mønstret på fra Amsterdam, og kjærestene fulgte ofte etter. I skipskisten ved returen til hjemlandet fulgte ofte "nymotens" kjøkkenremedier, deriblant kakejern. Men for å få glede av kakejernene måtte du ha en jernkomfyr, noe som først kom noe senere til Norge. Avlettene spredte segt raskt utover landet og fikk sine lokale utforminger og oppskrifter. Etter hvert overtok akantusdekoren som vi fortsatt har i dag for de religiøse symbolene.

Det vi helst forbinder med julekaker, nemlig de som er laget av blant annet smør, sukker, egg og mel, kom til Norge fra utlandet som et overklassefenomen i det forrige århundre. Det var de fine fruene i byene som spiste småkaker, mens de nippet søt vin til. På landet var det helst vørterkake det ble bakt til jul. Ingrediensene var vørteren etter ølbryggingen samt rugmel og sirup. I Hanna Winsnes kokebok fra 1845 er det kun én oppskrift på julekake, og den er identisk det mange kaller julebrød i dag. 

Se alle de gode oppskriftene på julebrød/julekake 

 
 
 

Bestemors beste smultringer

Antall porsjoner

20

Ingredienser

3 egg
250 g sukker
5 dl seterrømme
1 dl melk
4 ts hornsalt
2 ts malt kardemomme
750 g siktet hvetemel
1 kg smult eller fett, til koking

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker godt. Visp rømmen. Bland alt forsiktig. La deigen stå til neste dag.

Kjevle deigen ¾ cm tykk, og stikk ut smultringer. Stek kakene i varmt fett. La kakene dryppe av på rist med husholdningspapir under.

Kakene er fine å fryse.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sandkaker

Antall porsjoner

40

Ingredienser

250 g smør
250 g sukker
250 g hvetemel
250 g malte mandler

Fremgangsmåte

Skold, tørk og mal mandlene.

Sett ovnen på 175 grader.

Rør smør og sukker sammen. Tilsett mel og malte mandler.

Trykk deigen ut i sandkakeformer.

Stekes på nederste rille i ovnen ved 175 grader i 5-10 minutter. Avkjøles på rist.

Server gjerne sandkakene med krem og bær eller syltetøy

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sirupssnipper

Antall porsjoner

ca 70 - 80 stk

Ingredienser

1½ dl kremfløte
150 g lys sirup
150 g sukker
100 g meierismør
ca. 450 g siktet hvetemel
½ ts pepper
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt anis
¼ ts malt kanel
¾ ts hornsalt
¾ ts natron
skåldete mandler til pynt

Fremgangsmåte

Skåld mandlene og la dem tørke til neste dag.

Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smør og avkjøl til blandingen er lunken.

Sikt i det tørre og elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag.

Sett ovnen på 175 grader.

Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg en halv skåldet mandel på hver kake. Legg kakene på smurt plate og stek dem i stekeovnen ved 175 grader i ca. 5 minutter.

Avkjøl sirupssnippene på rist og oppbevar dem i en tett boks eller i fryseren.

Snippene blir pene og blanke hvis de pensles med eggehvite før stekingen.

Tips: Dette er en stor deig som du gjerne kan dele i to og bake ut i to omganger.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Berlinerkranser

Antall porsjoner

30 stk

Ingredienser

2 eggeplommer, hardkokte
2 eggeplommer, rå
125 g sukker
250 g meierismør
300 g hvetemel
 
Pynt:
1 eggehvite
perlesukker

Fremgangsmåte

Gni ut de kokte eggeplommene og bland dem med de rå.

Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis i romtemperert smør og mel til du har en smidig deig. Avkjøl deigen i minst 30 minutter i kjøleskap.

Sett ovnen på 180 grader.

Trill deigen ut til tynne pølser ca. 10 cm. lange. Form dem til kranser med endene i kryss.

Legg kransene på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate. Pensle med eggehvite, dryss på perlesukker og stek kakene på 180 grader i ca 10 minutter til de er lyst gule.

Avkjøl kakene på rist og oppbevar dem i en tett boks.

Syv slag til jul

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Goro

Antall porsjoner

20

Ingredienser

1 ¾ dl kremfløte
1 egg
125 g sukker
500 g hvetemel
1 ts malt kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g meierismør

Fremgangsmåte

Visp kremfløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen.

Smuldre smøret i de tørre ingrediensene (hold av litt hvetemel til utbaking) og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjølig minst 2 timer.

Kjevle deigen ut så tynt som mulig og skjær ut leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyst gylne og sprø.

Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboksen.

Alle syv slagene

Tips: Lag mønster av gorojernet på et pappark og legg dette over den kjevlede leiven. Kjevle bare litt deig av gangen.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krumkaker

Antall porsjoner

18

Ingredienser

2 egg
125 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
125 g smeltet smør
7 ss vann
½ ts mandeldråper

Fremgangsmåte

Egg og sukker vispes til eggedosis. Sikt sammen det tørre og rør det forsiktig inn i eggedosisen.

Rør inn smør og vann. Smak til med mandeldråper.

La røren svelle i 30 minutter i kjøleskap.

Varm krumkakejernet. Jernet smøres til den første kaken, senere smøring er unødvendig på grunn av fettinnholdet i røren.

Kakene stekes gyldne og formes til kremmerhus ved hjelp av en krumkakepinne eller til skålform ved å legg kakene over en skål.

Tips: Krumkakene stivner rakst og må formes mens de fortsatt er varme.

Tips: Du kan gjerne fylle krumkakene med vispet krem og bær.

Multekrem er som skapt for oppgaven

Sendt inn av

Foto: Kine Osan

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fattigmann

Antall porsjoner

40

Ingredienser

6 egg
+ 6 eggeplommer
1 ½ dl kremfløte
1 ½ dl sukker
50 g smør
½ ts malt kanel
½ ts malt kardemomme
ca. 5 dl hvetemel
litt konjakk (kan sløyfes)

Til steking:
1 kg smult

Fremgangsmåte

Visp egg, eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk fløten til krem, og rør inn i eggedosisen.

Sikt hvetemelet inn i røren, litt etter litt. Tilsett kanel og kardemomme og smuldre i smør. Jobb forsiktig med deigen og sett den kaldt til neste dag.

Kjevle ut tynne leiver, små porsjoner om gangen. Skjær ut snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore.

For å få de karakteristiske fattigmennene skjærer du et snitt på langs midt i snippen og trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet.

Stek kakene i smult til de blir lysebrune. Avkjøles på rist.

Alt av julekaker og -desserter

Tips: Fattigmann egner seg ikke for fattigfolk. Hanna Winsnes brukte hele 24 egg i sin oppskrift, og Henriette Schønberg Erken syntes 30 eggeplommer samt ett rødvinsglass med konjakk var akkurat passe.

Vår oppskrift er også raus med eggene, men du velger selv om du ønsker å tilsette konjakken eller ha den i glasset.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen