Det er nå du skal bake julebrødene

Hjemmebakt julebrød smaker aller best. Baker du nå, kan du hente brød fra fryseren gjennom hele julen. Eller du kan gi bort i julegave.

 I min barndom var julebrødskivene frokostens høydepunkt - noe søtt og ekstra godt allerede ved starten av dagen. Hva med kan et barn ønske seg? Men det var også store diskusjoner om både sukatbitene og rosinene. Men de måtte være med, selv om de ofte ble plukket bort. 

Førkristen tradisjon

Sukat er på vei bort fra julebrødoppskrifter og erstattes med annen type tørket frukt. Julebrødene er altså i full forvandling. Her finner du oppskrifter på både moderne julebrødutgaver, de helt tradisjonelle og noen utenlandske.  

Om det heter julebrød eller julekake, avhenger av hvor i landet du bor. Men at begge navnene har lange tradisjoner er det liten tvil om. Ifølge Store norske leksikon er julebrødet en tradisjon som stammer fra førkristen tid og er knyttet til en fruktbarhetskult. Tørket frukt som rosiner, svisker, dadler og sukat (kandisert sitrusskall) er imidlertid av nyere dato og ble introdusert i Norge fra middelalderen. Ofte som bytte mot tørket og saltet fisk.  

 

Julebrød med øl

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Fordeig:
100 g øl (mørk juleøl)
100 g sammalt rug, grov
2 g fersk gjær (en klump på størrelse med en ert)

Bløtlegging:
150 g rosiner
330 g øl (mørk juleøl)

Hoveddeig:
220 g øl (fra bløtleggingen av rosinene)
120 g mørk sirup
325 g hvetemel
110 g siktet rugmel
1 pk fersk gjær
6 g salt
2 g malt kanel
3 g malt ingefær
2 g malt nellik
1 g malt allehånde
2 g malt stjerneanis
2 g malt pepper
120 g grov surdeig av rug
50 g smør 

Egg til pensling

Fremgangsmåte

Fordeig:
Vend noen ganger på ølflasken før du heller over i en plastbolle og blander med gjæren. Bland inn melet og la stå med plast over til neste dag. 

Bløtlegging:
Dynk rosinene i øl og la ligge natten over. Sil deretter av ølet og ta vare på det i en annen beholder. Fordel gjerne rosinene utover et fat og legg dem i fryseren, da vil de tåle eltingen bedre.

Hoveddeig:
Varm opp ølet til 50 °C. Bland alle ingrediensene til hoveddeigen, utenom fordeigen og smøret. Elt i en kjøkkenmaskin på lav fart til deigen blir smidig og glatt. Mot slutten kan du øke farten noe. Deigen er ferdig eltet når du kan strekke den til en tynn hinne nesten som en tyggis. Elt inn fordeigen og smøret litt og litt på lav fart. Helt til slutt elter du forsiktig inn rosinene. La deigen hvile ca. 1 time til dobbel størrelse.

 

Del deigen i to like store emner og form til runde kaker. Ha brødene på et bakepapirkledt stekebrett og la heve til nesten dobbel størrelse. Pensle brødene med egg eller dryss over mel og snitt et rutemønster med en skarp kniv rett før steking.  Stek brødene på 220 °C i 5 minutter, senk temperaturen og stek videre på 180 °C i 25–30 minutter. Avkjøl på rist.

 

 

 

Tips:
Brødet smaker best om du bruker hele krydder og maler dem med en morter like før du tilsetter krydderet i deigen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Raskt julebrød

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

80 g (2 dl) havregryn
120 g (2 dl) siktet speltmel
120 g (2 dl) fullkornshvetemel
1 dl sammalt hvete, fin
1 dl rosiner og/eller aprikoser, svisker eller fiken
1 dl knuste linfrø
1 dl solsikkekjerner
2 ts natron
1 ts salt
4 dl yoghurt naturell
½ dl tyttebærsyltetøy
½ dl flytende honning

 

Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett yoghurt, syltetøy og honning. Rør godt og hell massen over i en smurt brødform på 1,5 liter. Steke brødet midt i oven på 150 °C i ca. 1 time. 

La brødet avkjøles i minst 30 minutter før du begynner å skjære i det. Brødet smaker ekstra godt med ost eller syltetøy på. 

 

Tips:
Skjær brødet i skiver og frys ned det som blir til overs. Når du tar dem opp igjen fra fryseren kan du bruke en brødrister for å tine brødet. 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Julekake - Julebrød

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

250 g smør
1 kg hvetemel
125 g sukker
¼ ts salt
2 ts malt kardemomme
50 g gjær
6 dl melk
250 g rosiner
2 pk sukat
1 egg til pensling

 

Fremgangsmåte

Skjær smør i terninger og sett det på kjøkkenbenken så det får romtemperatur og blir mykt. Ha melet i en bakebolle, bland inn sukker, salt og kardemomme og smuldre i gjæren. Ha i melk og arbeid deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen. Elt deretter inn det romtempererte smøret. Bland inn rosiner og sukat til slutt. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

 

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. På denne måten sprekker ikke julekakene så lett og de får en pen fasong. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 minutter. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35-40 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist. 

 

Tips:
Hvis du ønsker en annen form på julekakene kan du for eksempel steke dem i smurte brødformer.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Norsk julebrød

Antall porsjoner

2 julebrød

Ingredienser

125 g meierismør
5 dl melk
1 pk (50 g) gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
650 g hvetemel
150 g rosiner, eventuelt sukat

Til pensling:
sammenvispet egg

Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og "slippe bollen".

Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen.

Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurte brødformer a ca. 2 liter.

Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.

Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen i ca. 30 - 40 minutter ved 175 grader, eller til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.

Julebrød er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f.eks høy stekepanne med lokk før servering.

Julebrød er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Julebrød med marsipan

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Fordeig:
1 g fersk gjær (på størrelse med en liten ert)
50 g iskaldt vann
50 g hvetemel 

Hoveddeig:
170 g kaldt skummet kulturmelk
1 eggeplomme
350 g hvetemel
65 g sukker
4 g salt
4 g malt kardemomme
32 g fersk gjær
110 g romtemperert smør
240 g rosiner
160 g marsipan

 

Fremgangsmåte

Dag 1:
Bland alle ingrediensene til fordeigen godt sammen, dekk med plast og la stå i romtemperatur til neste dag. (Skal du bake sent neste dag kan du sette det kaldt fra morgenen av). 

Dag 2: 
Bland alle ingrediensene utenom smør, rosiner og marsipan med fordeigen fra dagen før. Elt deigen i en kjøkkenmaskin til den blir smidig og glatt. Deigen er ferdig eltet når du kan strekke den til en tynn hinne, nesten som en tyggis. Mot slutten tilsetter du smøret litt etter litt. Helt til slutt tilsetter du rosinene og marsipan delt i små terninger. La deigen heve under plast eller et klede i ca. 75 minutter eller til dobbel størrelse. 

Del deigen i to like store emner som du former til runde brød. Legg brødene på en bakepapirkledt stekeplate. Dekk til med et klede og la heve til nesten dobbel størrelse. 

 

Pensle med egg og stek på 175 °C i ca. 30 minutter.  

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Julebrød fra Alsace

Antall porsjoner

2 stk

Ingredienser

2½ dl melk
50 g gjær
4 egg
200 g meierismør
¾ dl sukker
2 ts vaniljesukker
500 g hvetemel
75 g rosiner

Til formen:
2 ss meierismør, smeltet
2 ss hvetemel
50 g mandler

Rund kakeform (ca. 2 liter)

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken melk, tilsett egg, smør i klatter, sukker og vaniljesukker og kjør alt jevnt i foodprocessor.

Tilsett halvparten av melet og visp til en løs deig. Dekk bollen med plast og la den forheve på et kjølig sted ca. 4 timer.

Rør inn mer mel til deigen er passe fast og slik at den ikke klisser. Ta deigen på bakebordet og elt inn rosinene.

Pensle formen godt og dryss den med mel. Legg hele mandler i bunnen av formen og legg deigen oppå.

Bank formen mot benken slik at deigen fordeles jevnt i bunnen. Ta mel på hendene og jevn til overflaten.

Sett formen inn i kald ovn og stek kaken ved 175 grader i ca 1 time. Sjekk med en bakenål eller strikkepinne om den er ferdigstekt.

Avkjøl kaken i formen før den hvelves og avkjøles.

Ved servering kan man enten drysse på melis eller smøre på f.eks en sjokoladeglasur. Vispet krem smaker herlig til.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Italiensk julebrød - Panettone

Antall porsjoner

1 stk

Ingredienser

2 dl melk
25 g gjær
1 dl sukker
6½ dl hvetemel
100 g meierismør, smeltet
3 egg
Skall av 1 sitron
100 g syltet appelsinskall
100 g sukat
100 g rosiner

Høy ildfast form (ca. 1,7 liter)

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken melk. Rør inn halvparten av sukker og mel til det blir en løs deig. La deigen forheve ca. 15 minutter.

Rør inn resten av sukker, alt smøret og eggene. Tilsett sitronskall, tørkede frukter og mel til deigen er passe fast.

Fyll deigen i en godt smurt form. La etterheve ca. 20 minutter.

Stek kaken i ca 45 minutter ved 175 grader og avkjøl på rist, men i formen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen