Michelin-stjerne

Nye Michelin-stjerner 2019

To Michelin-stjerner til Trondheim
Foto: (Julie H. Amundsen)

To Michelin-stjerner til Trondheim

Credo og Heidi Bjerkan og Fagn med Jonas Andre Nåvik ved grytene fikk hver sin Michelin-stjerne i 2019-utgaven av Michelin Nordic. Det har definitivt satt Trondheim på matkartet.
Aase E. Jacobsen
18 Februar 2019 - 21:54

Trondheim fikk altså både en stjerne til Credo og til Fagn. Det som er ekstra artig er at Fagn holder til i lokalene som Credo gjorde til en matdestinasjon i nesten to tiår før Credo flyttet til Lilleby i 2018.   

Les om nye Credo her og det som har lagt grunnen for Michelin-suksessen

Det som alle kvinnelige kokker har grunn til å være ekstra stolt av er at endelig er det en kvinnelig Michelin-kokk i Norge. At det er Heidi Bjerkan veier ekstra mye gitt hennes innsats for å endre kjønnsbalansen på restaurantkjøkkenet. 

Norge beholdt alle sine tidligere ervervede stjerner. Det gjorde også de andre landene. Norge har nå to enstjernere i både Stavanger (Re-naa og Sabi Omakase) og Trondheim (Credo og Fagn) og en trestjerner (Maaemo) og tre enstjernere (Kontrast, Statholdergaarden og Galt) i Oslo. 

Det finnes færre enn 500 tostjerners restauranter i verden. Noma i København er tilbake med to stjerner. Koks på Færøyene og Gastrologik i Stockholm løftet opp fra en til to stjerner. Ingen nye trestjernere i Norden, men med en i hver av hovedstedene i Norge med Maaemo, København med Geranium og Stockholm med Franzen. 

Heidi Bjerkan og Credo fikk også den nye bærekraftprisen. 

Siden Michelin egentlig bare handler om maten, velger de å dele ut tre ekstrapriser, for bærekraft, for et ungt kokketalent og for det beste teamarbeidet. 28 år gamle Poul Andreas Ziska på Koks  fikk prisen for beste unge kokk. Han er nå blant de veldig få unge kjøkkensjefer som som noen gang har fått to stjerner. 

Beste teamarbeid som også inkluderer service og vertskap gikk til Henne Kirkeby på Jylland. 

Vert under prisutdelingen er Gwendall Poullennec, internasjonal Michelin-direktør. Han  trekker fram at stadig flere nye byer dukker opp i guiden, som i år Trondheim og Ålborg. Han vektla også den nordiske suksessen i Bocuse d'Or. Og ikke minst konkurranseklimaet i Norden som han mener er med på å løfte det norske kvalitetskjøkkenet enda høyere. 

Espen Holmboe Bang på Maaemo tror det nordiske kjøkkenet bare vil vokse til enda større høyder. 

Norden har nå tre restauranter med tre stjerner, 10 restauranter med to stjerner, 51 restauranter med én stjerne og 34 Bib Gourmand-restauranter, men ingen nye i denne kategorien i Norge, ikke siden Smalhans fikk den i 2016.

Michelin-guider vurderer 40.000 restauranter på verdensbasis. Det understrekes at kriteriene er de samme enten det er i Kina eller Norge. Det betyr kvalitet på mat og service, kontinuitet over tid og unik identitet på kjøkkenet og måten kjøkkensjefen jobber på. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her