Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Torsk er både mager, smaksrik og anvendelig. Her har vi samlet en rekke gode tips og oppskrifter.

For mange er torsken kanskje den aller beste fisken vi har, og det er ikke mye som slår en perfekt dampet torsk med godt tilbehør.

 

Skreisesongen er opplagt årets høydepunkt for veldig mange. 

Les mer om skreien her

Men god fersk torsk kan du få tak i året rundt, ikke minst med den voksende oppdretten av torsk vi har her til lands.

De lekreste retter

Det som også er så fint med den smakfulle, hvite fisken er at den kan varieres på så utrolig mange måter. Når du i tillegg har både klippfisk og tørrfisk å jobbe med, blir det virkelig morsomt å kokkelere med fisk.

I vår rikholdige kokebok finner du flere torskeoppskrifter enn du klarer å jobbe deg gjennom i løpet av et år.

Nedenfor har vi samlet noen av disse med lenker til hver sin kategori, og husk at du kan legge inn dine favorittoppskrifter i din egen kokebok .

Dersom du ikke finner den oppskriften du leter etter, kan du se alle våre gode torskeoppskrifter her

Småretter

Her finner du flere småretter med torsk

Torsk med tapenade

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

200 g torskefilet
2 ss olivenolje
4 skiver spekeskinke
30 g tapenade (olivenpuré)
30 g ruccula
4 skiver brød

Fremgangsmåte

Del fisken i fire like deler. Skyll godt av fiskeskivene, og tørk dem med kjøkkenpapir. Varm en spiseskje av oljen i en panne, og stek fisken i to minutter på hver side.

Stek skinkeskivene i en panne til de blir sprø.

Stikk ut fire rundinger av brødskivene, og stek brødrundingene i en panne med resten av olivenoljen. De skal bli gylne på begge sider.

Anrett rundingene på fire små tallerkener. Legg på ruccolasalat, torsk, tapenade og skinke.
 
 
Tips: Denne retten kan du servere som en deilig forrett for fire eller som hovedrett for to. Den sprø spekeskinken passer perfekt til hvit fisk.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Supper og gryter med torsk

Her finner du flere gryter med torsk

Fiskegryte med frikassesaus

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

750 g grønnsaker, f eks gulrøtter, persillerot, knollselleri, purre blandet
2 dl vann
½ ts salt
1 ss hvetemel
1 ½ dl vann
½ fiskebuljongterning (kan sløyfes)
750 g fiskefilet, torsk, sei, hyse eller annen fisk
salt, pepper
hakket persille eller annet grønt

Fremgangsmåte

Rens og skjær grønnsakene i terninger. Kok dem halvmøre i vann med salt.

Visp sammen hvetemel og vann og rør det i grønnsakene, tilsett eventuelt fiskebuljongterning og kok opp.

Skjær fiskefileten i porsjonsstykker, legg dem i gryten med grønnsakene og la retten trekke til fisken er gjennomkokt og grønnsakene møre.

Smak til med salt og pepper og dryss grønt over før servering.

Spis kokte poteter eller brød til, eller kok potetterninger sammen med grønnsakene.

Dette er raskt å lage og enkelt å servere. Bruk de grønnsakene du har, alt blir godt. Det vi har satt opp er bare et forslag.

Se flere fristende fiskegryter her

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skrei

Her finner du flere skreioppskrifter

Stekt skrei med rødvinssaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

800 g skreifilet, med skinn, men uten ben
2 ts salt
½ ts pepper
olje og smør/margarin til bruning
Rødvinssaus:
1 sjalottløk, finhakket
1 dl rødvin
100 g usaltet smør
salt, pepper
Til servering:
ca. 250 g sjampinjonger eller annen sopp
smør/margarin til steking
salt, pepper

Fremgangsmåte

Skrap fiskeskinnet godt rent for skjell. Gjør dette under rennende vann slik at ikke fiskeskjellene havner overalt.

Skjær fisken i pene porsjonsstykker. Dryss fisken med salt og pepper og la den ligge mens sausen lages.

Rødvinssaus:
Finhakk sjalottløken og fres den blank i 1 ss smør. Tilsett rødvinen, kok opp og la koke inn uten lokk til det bare er vel 1 ss væske igjen.

Skjær smøret i terninger og rør inn én og én terning om gangen. Sausen må ikke koke mens smøret røres inn, da skiller den seg.

Smak til med salt og pepper og hold sausen varm, gjerne i vannbad.

Fisken:
Sett over en stekepanne på middels høy varme og ha i litt olje og smør.

Legg i fisken med skinnsiden ned og legg en tallerken eller liknende oppå de første minuttene slik at filetene ikke krøller seg. Stek fisken til skinnet er gyldent og sprøtt.

Legg fiskestykkene på bakepapir på stekebrett med skinnsiden opp og etterstek den midt i ovnen til den er akkurat gjennomstekt (180 grader i ca. 8 min).

Rens soppen og stek den pent brun i smør/margarin. Dryss på salt og pepper.

Server fisken med sausen, ristet sopp og kokte eller råstekte poteter.

De beste oppskriftene med torsk og skrei

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Internasjonale retter

Her finner du flere internasjonale torskeretter

Pasta carbonara med torsk og bacon

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

400 g skinn og benfri torskefilet i strimler
100 g bacon i tynne strimler
500 g tagliatelle eller annen pasta
2 hvitløksfedd, finhakket
4 egg
3 dl lettrømme
1 dl revet ost
salt, pepper

Fremgangsmåte

Strimler av bacon stekes på middels temperatur i sitt eget fett til de er sprø og gylne.

Ha strimler av torsk og finhakket hvitløk i stekepanna, la det stå og steke videre på lav temperatur til fisken er nesten gjennomstekt.

Kok pastaen i rikelig, godt saltet vann. Mens pastaen koker slår du sammen egg og rømme.

Sil av pastaen, la den stå 1 minutt, og bland sammen med torsk/bacon og egg/rømme. Smak til med salt, nykvernet pepper og revet parmesan eller annen ost på toppen.

Se flere lekre torskeoppskrifter her

Tips: Det er også godt å blande inn friske urter som bladpersille og basilikum i pastaen.

Apéritifs store pastaguide finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Klippfisk og tørrfisk

Her finner du flere oppskrifter

Bacalao fra Lofoten

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

1 kg utvannet tørrfisk eller klippfisk, fri for skinn og ben

1 kg poteter
½ kg løk
½ kg tomater
2 røde paprika
Saus:
4 fedd hvitløk
4 piri piri eller hele chili
3 dl olivenolje
50 g smør/margarin
4 dl vann
300 g tomatpuré
2 bokser hakkede tomater

Fremgangsmåte

Vann ut klippfisken i ett døgn og fjern skinn og ben. Skjær den utvannede fisken i fingertykke skiver på tvers av fisken.

Skjær skrelte poteter, skrelt løk og rensede tomater i skiver og paprika i strimler.

Sausen:

Press eller finhakk hvitløkfeddene. Rens fersk chilipepper for skillevegger og frø og finhakk den. Dersom du benytter deg av tørket chilipepper må du riste frøene ut av dem og finsmuldre den.

Smelt smøret og rør det sammen med hermetiske tomater, tomatpuré, vann, olje, hvitløk og chilipepper. Smak til med salt, nykvernet pepper og eventuelt litt sukker.

Hell litt av blandingen i en jerngryte eller ildfast fat og legg fisk, poteter, paprika og løk lagvis i fatet med tomatsausen mellom.

Kok retten på plate i ca. 1 time eller i stekeovn ved 180 - 200 grader i 1½ - 2 timer, til alt er godt mørt. Rist på kokekaret av og til hvis bacalaoen kokes på plate slik at den ikke brenner fast.

Serveres med sitronbåter, pepperkvern på bordet og nybakt grovbrød ved siden av.

Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her

Tips: Nå kan du finne ferdig utvannet og renset klippfisk i de fleste velassorterte butikker.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Andre torskeoppskrifter

Her finner du flere oppskrifter med torsk

Torsk med sandefjordsmør

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

12 skiver fersk torsk
3 ss salt pr liter vann
Sandefjordsmør:
2 dl kremfløte
150 g smør
salt, hvit pepper
1 ss hakket persille eller gressløk
Gode poteter
Gulrøtter

Fremgangsmåte

Rens fiskeskivene godt for blod og den mørke bukhinnen. La skivene ligge i rennende kaldt vann minst 1 time før de skal kokes. Da blir de faste.

Kok opp vann, dryss i salt og rør til det smelter. Legg i fiskeskivene, kok opp og trekk kokekaret til side. La fisken trekke til den er akkurat gjennomkokt, ca. 7 min.

Sandefjordssmør:
Kok fløten til sandefjordsmøret over middels høy varme uten lokk i ca. 5 minutter mens du passer på hele tiden slik at det ikke koker over.

Slå varmen ned på svak varme og visp inn smøret i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg.

Smak til med salt og hvit pepper og rør inn finhakket gressløk.

Server fisken rykende varm og nykokt på varme tallerkener med sandefjordsmør, gulrot og kokte poteter.

Flere deilige oppskrifter med torsk

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen