Ja, vi elsker skreien

Ja, vi elsker skreien

Torsk servert på tradisjonelt vis med lever og rogn er for mange årets kulinariske høydepunkt. At måltidet også er helsebringende er en kjærkommen bieffekt.

I tidligere tider var skreimølje en garanti for nordlendingenes helse etter en lang mørketid. Den sikret viktige næringsstoffer og ikke minst et tilskudd av D-vitaminer som er viktige både for skjelettet og hjertet og mangelvare i områder der sola holder seg borte i måneder av gangen.

Overrask med denne oppskriften i dag

Den gir kalorier og spreke hormoner og setter futt i kaller og koner, heter det i Cornelius Moes dikt Møljekalas.

Vandreren

Det har aldri blitt vitenskapelig bevist at det å slurpe og slafse i seg skreimølje virker positivt på sexlysten, men det er heller aldri motbevist – og tro flytter som kjent fjell.

Les om den fantastiske fangsten

Ordet skrei kommer av det gammelnorske verbet skrida, som betyr vandre. Det har nok også en forbindelse med substantivet skreid, som best kan oversettes med vandrende flokk eller stor mengde i bevegelse.

Delikatessen bærer sitt navn med rette. Vandringen fra Barentshavet mot norskekysten starter allerede i desember og når den opptil halvannen meter lange og 40 kilo tunge fisken ankommer sine barndoms farvann for å gyte har de over tusen kilometer på ferdsskriveren.

Den tradisjonsrike tørrfisken

Kysten av Lofoten og Vesterålen er målet for størstedelen av skreien,  men noen fortsetter videre mot Trøndelag og Møre.

Vel fremme gyter fisken og etter tre-fire uker klekkes eggene. Yngelen driver deretter nordover med Golfstrømmen tilbake til farvannet der opphavet vokste opp.

Ved fem års alder vandrer den velvoksne skreien igjen sørover og ringen er sluttet.

Kritthvit delikatesse

Skreien har de senere årene blitt merket for at kjøperne lettere skal gjenkjenne delikatessen i butikken. Ser du det lille merket med en fet og fin skrei festet til ryggfinnen på fisken er du sikret førsteklasses vare.

Fantastisk matfisk

Det finnes heldigvis alternativer også for den som ikke har lyst til å ta opp kampen med en hel fisk, eller som ikke skal mette en skoleklasse.

- Nordmenn er blitt oppmerksomme på skreisesongen, og de stiller også høyere krav til fisken de kjøper. Stadig flere etterspør «loins» eller ryggfileter uten bein, sier Christina Sollie, norgesmester i sjømat og fiskeansvarlig hos Ultra på Bryn i Oslo.

Foto: Synøve Dreyer og Per Eide Studio / Norges sjømatråd

Fakta om skrei

Mengde beregnet til hovedrett:

Fiskefilet 200 - 250 gram per person
Fisk i skiver 300 - 400 gram per person
Lever av skrei 80 - 120 gram per person
Rogn av skrei 100 - 150 gram per person

Trekking

Kok opp vannet med salt og krydder om du ønsker det. Ta kjelen av plata. Legg i fisken og sett kjelen på platen for å få temperaturen opp mot kokepunktet. Ta så kjelen vekk fra varmen igjen og la fisken trekke til den er ferdig, skreien trenger bare 5-6 minutter.

Steking

La et stekefettet bli brunt i stekepannen. Tørk fiskefiletene, vend dem eventuelt i hvetemel tilsatt salt. Legg dem i pannen og stek ved middels varme. La fiskefileten bli helt ferdig på stekesiden før du snur den.

Oppbevaring

Bruk helst isterninger i boks eller pose som ekstra kjøleelement sammen med fiskepakken i kjøleskapet. Fisk som oppbevares nær frysepunktet holder seg mye bedre enn fisk som har det litt for varmt.

Flere fristende skreioppskrifter

Torsk i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

600 gr torskefilet
100 gr spinat
8 ss hollandaisesaus eller Jacobs Hollandaise
kjørvel
Til suppen:
300 g mandelpoteter i tykke skiver
100 g purreløk i biter
1 løk i terninger
50 g smør
7½ dl lys kraft/kyllingkraft, gjerne Jacobs kyllingkraft
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
1 dl melk
1 dl rømme
Salt og svart pepper

Fremgangsmåte

Fisken:
Lag saltlake ved å koke opp en liter vann med 80 gram salt.

Skjær torskefileten opp i fire like stykker og legg dem i laken. Skru ned varmen og la fisken trekke i 8-12 minutter. Pass på at vannet ikke koker.

Mandelpotetsuppe:
Fres potet, løk, purreløk og hvitløk i smøret i 30 sekunder, hell så over kraften og melken.
 

Kok opp og la småkoke til alt er mørt og potetene begynner å gå i oppløsning. Kjør i blender og kok opp med rømme. Smak til med salt og pepper.

Spinaten varmes i en kjele med litt smør, salt og hvitløk til den detter sammen. Press ut vannet og legg den i skålen.

Legg spinat i skålen og suppen rundt. Legg den varme fisken på spinaten og topp med et par skjeer hollandaise og kjørvelkvast.

Tips: Bruk gjerne skrei i sesong i stedet for den vanlige kysttorsken. Her har vi brukt ferdig kraft og hollandaise, men du kan selvfølgelig lage de selv.

Se mange flere lekre fiskesupper her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Slik lager du skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

0.5 kg
1 stk
stk

Fremgangsmåte

Koking av lever:
Før leveren kokes må den renses for hinner. Hinnene kan lett dras av.

Ikke få panikk hvis du finner små makker i hinnene på leveren. De er helt ufarlige!

Leveren skjæres i biter som legges i en kasserolle med løk skåret i syltynne skiver sammen med 2 ts salt, 1 ts eddik og 1 ts grovkvernet svart pepper.

La leveren ligge og trekke i 15-20 minutter avhengig av hvor store bitene er. Leverfettet (tranen) er den perfekte sausen til fisken.

Eller: Leveren renses, deles i små biter og legges i en kjele. Når torskeskivene er kokt tar man noe av kokekraften, mauket eller fiskesøet som det kalles lokalt, og øser over i kjelen der den ferdig rensede leveren ligger.

Kok det hele forsiktig opp og la trekke 2-3 minutter. Da viser leveren seg fra sin beste side og smaker best etter manges mening.

Koking av rogn:
Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskjeer salt. La den trekke i 20-40 minutter til rogna er ferdig kokt.
 
Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss per liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene.

Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 4 minutter til fisken er kokt.

Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet.

Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, levermølje og kokte poteter. Da skulle alt ligge til rette for en kulinarisk opplevelse.

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: godfisk.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen