Ukens vin
Høstferievinen er ikke i boks, men i flaske – og for et innhold

Høstferievinen er ikke i boks, men i flaske – og for et innhold

Dette knallkjøpet av en rødvin finnes dessuten i et 80-talls butikker.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2019 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Casa Ferreirinha Vinha Grande 2016 byr på ekstra mye smak i sin prisklasse. Den er både fyldig og rund med godt krydderpreg og fin stofflighet. En vin som følger alle type kjøttretter som høstmenyen byr på, men også gode vegetarretter, kveldskos med litt ost eller når du bare har lyst på et godt glass rødvin. Den er også en fin kandidat for mellomlang lagring, på 6-8 år, og jeg blir ikke forundret om den holder utover det også.

Den er jo laget av druemateriale som har en veldig god lagringsrecord. Douro-dalen er jo kjent for sine holdbare søte og tørre viner av de mange «portvinsdruene». Samtidig som den er en yngre slektning av Portugals mest legendariske rødvin, Barca Velha. Vinha Grande er imidlertid en blanding av mange ulike druetyper fra flere parseller i Douro-dalen hvor Sogrape eier mer enn 520 hektar vinmarker.

Quinta do Leda.

Druene kommer likevel fra to av deres viktigste vingårder i Douro, Quinta da Leda øst for Vila Nova de Foz Côa i den tørrere og varmere delen, bedre kjent som Douro Superior, samt fra Quinta do Seixo ved Pinhão i Cima Corgo, som regnes som selve hjertet av Douro. Mens den første er kilde til den supre vinen Quinta da Leda, er den siste altså hvor førnevnte Barca Velha får sien druer fra.

Quinta do Seixo.

Mannen bak disse vinene var fram til 2003 Fernando Nicolau de Almeida, men allerede i 1989 ble  Luis Sottomayor del av Sogrape-teamet som han i dag leder.

Sogrape representerer hele spekteret av viner i dag, fra masseproduserte Mateus til noen av Portugals alle beste viner. Selv om prisene på Barca Velha og Ferrerinha Reserva Especial har økt en del i de senere år, er de likevel ikke uoverkommelige  sammenlignet med mange andre legendariske viner. Generelt kan det sies at Sograpes viner er veldig gunstig priset, noe ukens vin er et godt bevis på.

Luis Sottomayor. Foto: SERGIO FERREIRA

Se alle Sograpes viner her

  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Den finnes også i en hvit utgave, Casa Ferreirinha Vinha Grande Branco 2017, som føyer seg inn i rekken av Douro-godbiter fra Sogrape. Den har et veldig godt preg av jordsmonn, god og fyldig munnfølelse, fulgt opp av leskende syre, samt moderat alkohol. Den er som sin røde parallell laget av lokale druer, men i dette tilfellet fra høytliggende og kjøligere vinmarker ved 600 m.o.h. tilhørende Quinta do Sairrão, på grensen mellom Cima Corgo og Douro Superior. Selv om de hvite Douro-druene er mindre kjent, har de ikke mindre lagringspotensial av den grunn. Bare tenk på hva de har bidratt med når det kommer til hvit portvin som finnes i både 30 og 40 år gamle utgaver.

Viosinho, arinto, gouveio, rabigato og côdega do larinho som inngår i denne vinen er druer som nå løftes fram av Douros fremste produsenter.

Les mer om trenden med hvitvinsdruer i Douro

Quinta do Sairrão. Foto: SERGIO FERREIRA

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her