Ukens vin
Supert kjøp fra Toscana på et pol nær deg

Supert kjøp fra Toscana på et pol nær deg

Denne chianti classicoen kommer garantert til å bli tatt vel mot rundt bordet.
Aase E. Jacobsen
21 August 2016 - 14:27

Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2014 er nemlig svært så innbydende og parfymert slik tradisjonelt framstilt chianti classico kan være. Her er det bare druenes egne gjærsopper, god tid og store velbrukte fat som har gjort jobben. Disse forholdene gjør den som skapt for matbordet, til alt fra svin, lam, soppretter, pasta, spekepølser, grove pølser og sågar grønnsaksretter.

Syrefrisk stil

At vinen heller ikke er filtrert, bidrar til maks smak. Og at den allerede er å finne i hyllene til 162 polutsalg er ekstra bonus. 

For to tiere mer får du en enda kulere utgave, Rosso di Monteraponi som er klassifisert som vino rosso. Årsaken er at den inneholder noen få prosent hvite druer (malvasia og trebbiano), noe som var praksis for Chianti og Chianti Classico fram til 2006 da det ble lagt ned forbud. Vi snakker derfor om en tradisjonell chiantivinstil, som i 2014-utgave (vino rosso kan ikke ha årgang på etiketten) smaker supergodt og en tanke mer stofflig enn den andre.

2014 er en årgang som kler chianti siden syren er frisk og alkoholen er moderat. Det sørget en relativt kjølig og våt sommer for, men som ble kompensert av en varm og solrik sensommer og høst. Samtidig er Monteraponis høye beliggenhet opp mot 570 m.o.h. i Chianti Classicos kuperte landskap og det kalkholdige jordsmonnet gunstig for syreutviklingen.

Monteraponi-eiendommen er på 200 hektar men bare 12 av dem er vinmarker. Foto: Martino Balestreri Chiasso dei portici 8 h Radda in Chianti

 

Ekte årgangsviner

Monteraponi er økologisk sertifisert, og vinene gjæres med druenes egne gjærsopper. Monteraponi følger også månens faser for de ulike oppgavene i vinkjelleren. Eksempelvis utføres aldri klaring og filtrering i perioden når månen er i ne. Derimot er nymåne perfekt for den type gjøremål.

Derfor følger vinprodusenter månens faser

Mens begge disse vinene er laget i sin helhet i sementtanker, er Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2012 modnet i store velbrukte eikefat. Både den og Monteraponi Baron´Ugo Chianti Classico Riserva 2010 er laget av druer fra de eldste parsellene. Forskjellen er at den siste kommer fra de aller høyest liggende parsellene.

Kombinasjonen av dette og 2010-årgangens ekstra lange modningstid gir en vin av sublim karakter og ikke minst veldig god lagringskapasitet. Når det er sagt, har den allerede utviklet interessante lagringsaromaer, men en vin laget i denne veldig tradisjonelle stilen med tre års modning i store velbrukte fat, har allerede vent seg til oksygen og er dermed mer åpen. Den vil derfor utvikle seg saktere i flaske enn den har gjort. 

Les mer om denne produsentens viner og historie her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Michele Braganti er dagens "baron" på Monteraponi.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her