Vellagret til innbruddspris

En moden og lekker riesling til under to hundre kroner er en veritabel gavepakke.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Markus Molitor Edition 1 Zeltinger Himmelreich Riesling Spätlese Feinherb 2004 (59259) er et aldri så lite kupp, så mye riesling for kroner 185,80 er ikke hverdagskost. For det første har den fått noen år på seg til å få frem mye av den flotte karakteren som Zeltinger Himmelreich-vinmarken har å by på. Det betyr stor frukt i retning mango og fersken samt et veldig godt mineralpreg. Syren er virkelig lekker og gjør at restsødmen på ca 27 g/l ikke er særlig merkbar. Men denne kombinasjonen gjør den til en spennende matvin som tåler mye eksotiske toner. Gjerne i form av indisk krydring, men dog med måte.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Jubileumspris
For det andre er dette en helt spesiell cuvée fra Markus Molitor. Edition 1 er Markus Molitors jubileumsvin fra i fjor da han feiret sine 25 år som eier av Weingut Markus Molitor. Molitor overtok nemlig eiendommen Haus Klosterberg med 3 hektar vinmarker etter sin far da han bare var 20 år. Han kom imidlertid ikke til dekket bord, men har gjennom oppkjøp av parseller i de beste delene av Mosel sikret seg en helt unik representativitet og sterk posisjon.

Vår vin kommer altså fra Himmelreich som er den største vinmarken i Zeltingen. Molitors 2,9 hektar ligger imidlertid i den bratteste delen hvor det er blå Devon-skifer i alle grader av forvitring som dominerer. Parsellen har svært gammelt plantemateriale hvilket forklarer den store konsentrasjonen.

Den er gjæret langsomt og uten fremmedgjær i 1200 liters gamle tyske eikefat. Dette skal gi en bedre forberedelse til et langt liv enn en reduktiv vinifikasjon i ståltanker.

Suksessformel
Molitor ble tydeligvis så begeistret for Edition-konseptet, som innebærer vellagrete viner, at han fortsetter også i år. Fra og med mars vil Editon 2 være tilgjengelig i Norge. Den kommer fra den mindre kjente vinmarken Deutscherrenberg i Zeltingen, og da fra 2003. Fortsatt som feinherb.

Feinherb har ellers vært en suksessformel for Molitor all den tid disse vinene oppnår svært høye skår i Gault Millau som er tyskernes bibel for vininnkjøp.

Lavt priset sødme
Det gjør også Molitors ausleser, en annen spesialitet, som graderes ved hjelp av stjerner etter Öchsle-verdi ved innhøstingen som alltid skjer ekstremt sent. En stjerne betyr 95 Öchsle, to stjerner 100 og tre stjerner 106. De finnes både i søte, halvtørre og tørre utgaver. Og Molitor garanterer faktisk et lagringspotensial på henholdsvis 30 og 20 år for disse vinene.

Som Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese ** Feinherb 2001 (48363) og Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese *** Trocken 2006 (52895). Begge er produkter av sine respektive årganger samt ikke minst den fantastiske vinmarken Zeltinger Sonnenuhr som er Molitors toppvinmark. Her er han faktisk største eier. Jordsmonnet er også her blå Devon-skifer og vinstokkene mer enn 80 år gamle. Avkastningen er mikroskopisk, rundt 10-20hl/ha.

Den store prisforskjellen på disse to vinene skyldes nok det tyske markedets ustoppelige tørst etter tørre viner, og tilsvarende manglende interesse for de med restsødme. Og det er verst for dem.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på
Dagens rett

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på

Spagettiretter er som regel enkle å tilberede, og det samtidig som smaken selvsagt er ivaretatt. Det gjelder bare å benytte gode råvarer her som i all annen mattilberedning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her