Vodka Soda med mjødurt og roseblader
Villbrygg/Foto: Haakon Hoseth

Vodka Soda med mjødurt og roseblader

I denne drinken er det smaken av norsk sommer som dominerer.

Fremgangsmåte

Fyll glasset med is, bruk et målebeger til å beregne mengden av mjødurt-vodka. Hell over isen. Det samme gjelder lime. Vi har brukt pipette til å måle opp rose-eddiken, men har du ikke dette kan du bruke en teskje, det er omtrent 5 ml, men smak deg gjerne fram. Både eddiken og brennevinet kan ha variert smak (ut fra mengden plante som tilsettes). Hvor rike de er på smak kan også variere alt ettersom hvor og når de er sanket. Topp med boblevann og rør forsiktig rundt en gang. Pynt med enten mjødurtblad eller blomst eller roseblader.

Tips:
For å gjøre drinken enda mer spesiell og klar for fest har vi laget isbiter med blomster. Dette kan du gjøre ved å legge tørkede eller ferske blomster i isbitformer, og deretter fylle med vann og fryse ned. Bruk for eksempel løvetann, kornblomst, fioler eller roseblader. Du kan også bruke fryste bær. 

Slik lager du infusert rose-eddik:
Alle roser er spiselige, så du kan bruke noen fra butikken om du ikke har villrose, men kjøp i så fall økologiske ettersom blomster kan være hardt sprøytet med plantevernmidler. Bruk et syltetøyglass eller lignende og fyll opp med ca. 1/4 tørkede roseblader (eller eventuelt 3/4 ferske roseblader). Fyll resten av glasset med eddik og la det trekke i minst 2 dager. Jo lenger jo bedre. Vi har noen som har stått i 4 år, det smaker helt fantastisk. 

Slik lager mjødurt infusert vodka:
Både blomst og blad av mjødurten er spiselige. Bladene har en friskere og “grønnere” smaksprofil, men har fortsatt mye mandel- og vaniljetoner. De kommer tidlig på sesongen, så dette er noe som stort sett er lett å finne allerede i april/mai! Blomstene kommer litt senere, og har en enda rundere og søtere smaksprofil. 

Bruk for eksempel et syltetøyglass eller et Norgesglass. Det er en fordel at beholderen har en stor åpning så det er lett å ta ut bladene/blomstene når de er ferdig å trekke i brennevinen. Fyll opp ca 1/6 av glasset med tørkede planter og la det trekke i et par dager. Står de lenge kan det bli veldig kraftig smak. Bruker du ferske planter, kan du fylle opp ca. 1/4 av glasset før du heller over brennevin. 

Tips:
Blir vodkainfusjonen din for kraftig i smaken, kan du blande den ut med ren vodka til du har den smaken du liker.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Villbrygg/Foto: Haakon Hoseth

Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pannestekt skrei med tomat og løk
Dagens rett

Pannestekt skrei med tomat og løk

Om det er skrei eller torsk du velger, så blir den saftig og mettende med denne enkle tilberedningen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken