Drikke
Årgangsbobler til godpris

Årgangsbobler til godpris

Denne champagnen byr på usedvanlig lekre bobler samt godt lagringspotensial for pengene.
Aase E. Jacobsen
22 Desember 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Cattier 1er Cru Brut Vintage 2002 (53244)er et av de aller beste kjøpene i kategorien årgangschampagne, og en god grunn til å hoppe over enkleste nivå av champagne. Ikke for det, Cattiers versjon,Cattier 1er Cru Brut Antique (53243), er svært lettlikendes i en fruktig stil samtidig som den har god karakter. Så kommer druene i sin helhet fra vinmarkene i premier cru-landsbyen Chigny-les-Roses i Montagne de Reims (med 94 prosent på kvalitetsskalaen).

Sjelden innhegning

Men 2002-utgaven byr på så mye mer. En ting er at årgangen i seg selv gir riktig så interessant og lagringsdyktig vin, en annen er at den har fått tilstrekkelig med modning, noe som gir den god kompleksitet. Og så er det prisen da, tre hundre kroner for denne kvaliteten er et aldri så lite kupp.

Selv om du må legge på en del, er også toppcuvéen fra Cattier,Cattier Clos du Moulin 1er Cru Brut (53242), en godbit. Riktignok ingen årgangschampagne, men en blanding av tre gode årganger, 1998, 1999 og 2000 og like store deler pinot noir og chardonnay. Som navnet antyder kommer den fra en enkelt vinmark, som sågar er innhegnet, og én av de få i sitt slag i hele Champagne. Dessuten har den ligget enda lengre på bunnfallet enn vintageutgaven, minst åtte år, før omkorking.

Dype kjellere

Cattier er ikke blant de tørreste champagnene, restsukkeret ligger på rundt 9 g/l, som gir en ganske rik og sødmefylt munnfølelse, men takket være god syre, er sødmen godt balansert. Moussen er et annet stort pre ved disse champagnene, veldig fine små bobler, som får god tid å utvikle seg i de ekstra dype kjellerne (inntil 30 meter) med konstant lav temperatur.

Cattier har veldig lange tradisjoner i Champagne, som vinbønder helt siden 1763, og som champagneprodusenter siden 1918. Med rundt 30 hektar vinmarker er de stort sett selvforsynte med druer og i vinmarkene jobbes det såkalt bærekraftig (og det er fortsatt småradikalt i det ultrakonservative Champagne).

Høyt priset gullflaske

Så legger også Cattier vekt på å være innovative. Allerede i 1951 lanserte de Clos du Moulin, som dermed har en mye lengre historie enn en annen berømt clos-champagne, nemlig Krugs Clos du Mesnil. Cattier har fått mye oppmerksomhet for sin absolutte prestisjecuvée,Armand de Brignac Gold Brut (58898), lansert i 2006, og det ikke bare for den noe spesielle gullinnpakningen. Innholdet er også av svært høy kvalitet – men prisen er altså høy.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne får rekesesongen en pangstart
+
Ukens vin

Med denne får rekesesongen en pangstart

Den er dessuten ekstra gunstig priset (satt ned en 50-lapp fra 8. mai), og byr derfor på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av de andre høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kyllingfileten og spagettien et lite løft med hjemmelaget spinatpesto
Dagens rett

Gi kyllingfileten og spagettien et lite løft med hjemmelaget spinatpesto

Kylling og pasta er en sikker kombinasjon. Men her trengs det litt drahjelp fra andre ingredienser. Med hjemmelaget spinatpesto trenger du heller ikke saus til retten,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her