Arketypisk og godt

Ukens vin skiller seg ut i kategorien californiske viner under 150 kroner. Og det finnes mer godt i kulissene.
Aase E. Jacobsen
24 Januar 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Amerikanske viner er ikke de mest solgte her til lands. Faktisk er USA (les California) det minst betydningsfulle blant de store vinlandene.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Brorparten av salget er dessuten svært enkle rødviner som stort sett bare tilfredsstiller den delen av markedet som leter etter bløthet og sødme til en grei pris.

Ravenswood Zen of Zin 2004 (48549) derimot har mye mer å by på både av karakter og fraspark enn andre zinfandeler i samme prisklasse. Også Ravenswoods egen "standardzinfandel".

Ingen tøffing
I Zen of Zin som er laget av druer fra gamle vinstokker, er det mer av alt, bedre fylde og bedre syre som balanserer den karakteristiske californiske bær- og fatsødmen samt de relativt bløte tanninene.

Som skapt til grillet eller stekt kjøtt. Den er imidlertid fortsatt et stykke unna det maksimale zinfandeldruen kan klare i form av muskelkraft og karakter.

Masse muskler
For det er nemlig ikke småtterier som kan hentes ut av denne arketypiske californieren. "It's got all of California in it" er en beskrivelse som ble servert under et foredrag om zinfandel  - og det stemmer til de grader.

Ravenswood med Joel Peterson i spissen, er en av de fremste spesialistene på denne druen. Allerede på neste kvalitetsnivå som bare ligger noen tiere unna, Lodi Zinfandel, Napa Valley Zinfandel og Sonoma County Zinfandel, viser den en større muskelmasse og temperament.

Hit men ikke lenger
Og på toppnivå med enkeltvinmarksvinene, Dickerson, Teldeschi og Barricia, er den i mål - hit men ikke lenger! Disse vinene er laget av druer fra svært gamle vinstokker som bare produserer et drøyt tonn pr hektar. Og produseres derfor i svært små kvanta.

De eldgamle parsellene som har fått leve sitt liv helt upåvirket av vinrushet i Napa/Sonoma, eies ikke av Peterson selv, men utgjør definitivt juvelen i kronen på hans livsverk med zinfandel.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnene og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto
Dagens rett

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto

Et festmåltid kan knapt lages enklere enn dagens fristelse med blåskjell.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gjenskaper du den historiske smaken av New York
Ukens drink
Knickerbocker Cocktail

Slik gjenskaper du den historiske smaken av New York

Den eldste nedtegnelsen av denne oppskriften er nemlig fra 1862. Pasjonsfrukten og flamberingen derimot er langt mer nymotens, men er heller ikke nødvendig, for den smaker himmelsk uten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto
Dagens rett

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto

Et festmåltid kan knapt lages enklere enn dagens fristelse med blåskjell.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak fantastiske viner fra norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak fantastiske viner fra norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gjenskaper du den historiske smaken av New York
Ukens drink
Knickerbocker Cocktail

Slik gjenskaper du den historiske smaken av New York

Den eldste nedtegnelsen av denne oppskriften er nemlig fra 1862. Pasjonsfrukten og flamberingen derimot er langt mer nymotens, men er heller ikke nødvendig, for den smaker himmelsk uten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her