Kjøttfri dag
Blir 2016 året da kjøttfri dag er stuerent i alle leire?

Blir 2016 året da kjøttfri dag er stuerent i alle leire?

De som har foreslått å innføre kjøttfrie dager har stort sett møtt motbør og tildels blitt latterliggjort. Men det er nå sååå 2015.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2016 - 11:53

Bacongate kalte Petter Stordalen det da hotellgjestene gjorde opprør mot at bacon og pølser var fjernet fra frokostmenyen på 16 svenske Choice-hoteller. Både bacon og pølser kom tilbake, men Stordalen beholder ambisjonen om å tilby den sunneste og beste hotellfrokosten.

Like mye bråk ble det da Miljøpartiet De Grønne i Oslo rett etter valgseieren foreslo en kjøttfri dag i uka kommunale kantiner. Et forslag som ble møtt med sukk og stønn og til dels hånflir.

Og det til tross for at Forsvaret besluttet dette for to år siden og nå arbeider med å innføre det i alle sine soldat- og offisersmesser, ifølge major og talsperson for forsvarssjefen, Linne Terece Johansen. Motivasjonen er miljø og helse. Når de tøffeste jentene og guttene i landet kan klare seg med mindre kjøtt, så må vel også folk med langt lavere energibehov få det til?

Mindre er bedre

Det er flere måter å redusere kjøttforbruket på. Den mest fornuftige strategien er «moderasjon kontra avhold» - altså mindre og sjeldnere. Her er mye å lære av det nynordiske kjøkkenet. For mengden kjøtt på tallerkenen er ofte forbilledlig liten, og kokker med et bevisst forhold til bærekraft vet å overdosere med grønnsaker på bekostning av animalske proteiner. Uten at det går ut over smaken – heller tvert om.

Økt bruk av grønnsaker på bekostning av kjøtt er dessuten en gavepakke for en kjøkkensjef. For det første er innkjøpsprisen langt lavere og for det andre er ofte holdbarheten bedre. Dermed blir varekostnaden enda lavere gitt mindre svinn. Hvem kan si nei til dette?

I min barndom var det kjøtt på menyen to ganger i uka og en av disse middagene var garantert i form av kjøttsuppe - en velprøvd metode for å holde kjøttforbruket nede. I dag spiser 54 prosent av nordmenn kjøtt minst tre ganger i uka, ifølge MMI. Kjøttforbruket på 1960-tallet var halvparten av hva det er i dag, også fordi kjøttporsjonene var mindre. Ifølge rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2015 spiser den gjennomsnittlige nordmann nå 50 prosent mer kjøtt enn fisk. Behovet for å vri forbruket fra kjøtt til grønt og sjømat er altså stort.

En sak for Erna

En kjøttfri dag i uka er derfor langt fra nok, men en begynnelse.

Men hvordan overbevise en stadig mer kjøtthungrig nasjon om at det er å tide med en forandring?

At Kjøttfri mandag er et initiativ fra Framtiden i våre hender, er i seg selv en utfordring. For selv om andelen av befolkningen som ikke lar seg påvirke av miljøadvarsler, blir stadig mindre, er ikke denne organisasjonen stueren overalt. Ei heller Miljøpartiet De Grønne. Dette er derfor en sak for myndighetene. Og de har tidligere vist seg å være effektive i å mobilisere til atferdsendringer.

Så, Erna, kanskje det blir du som lar Gros utsagn «det er typisk norsk å være god», omsider få en mening?

Erna får drahjelp av at folk åpenbart er blitt skremt av at inntak av rødt kjøtt kobles med fare for tarmkreft. Ifølge en undersøkelse utført av Sentio for Nationen oppgir 23 prosent av de spurte at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016. Blant menn som gjerne er mer kjøtthungrige enn kvinner, er andelen 17 prosent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her