Dagens rett Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Den perfekte søndagsmiddagen som lager seg selv

Sett av tid denne helgen til å lage denne retten. Du blir rikelig belønnet med masse god smak. Oppskriften er lett å følge.

Øl i maten er en egen vitenskap sammenlignet med bruk av vin på kjøkkenet. Når vi bruker øl, er det ikke for å tilføre syrlighet, men heller smakskraft. Jo lengre en rett kokes, jo mer konsentrert blir smaken.

Mørkt øl uten for mye bitterhet

Derfor er det viktig å tenke gjennom hvilket øl du velger. Jo bitrere øl, jo bitrere smak på maten etter at den er ferdigkokt. Løsningen for akkurat denne retten er et mørkt øl uten for mye bitterhet, for eksempel et bokkøl. Eller om du har noen flasker juleøl fra i fjor, er du på god vei til å gi oksehalene perfekte muligheter. 

Det smaker selvsagt perfekt med et fyldig mørkt øl til denne retten. Men en smakskraftig rødvin med god syrestruktur for å rense opp etter fettet i maten, gjør en like god jobb. 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

Oksehaler:
1 kg oksehaler
1 ss smør til bruning
2 ss tomatpuré
salt
pepper
2 gulrøtter i biter
1 bit sellerirot i biter
1 løk i skiver
2 laubærblad
2 ss eddik
3,3 dl mørkt øl
 
Blåbærsaus:
1 sjalottløk, hakket
1 ts sukker
1 ss smør til steking
3 dl rødvin
4 dl oksehalekraft
1 dl blåbær
salt
pepper
 
Rotmos:
400 g poteter
200 g gulrøtter
200 g kålrot
2,5 dl varm melk
1 ss smør
2 sjalottløk, hakkede
salt
pepper

Fremgangsmåte

Oksehaler:
Brun oksehalene i smør i en kjele sammen med tomatpuré til de er godt brunet.
 
Krydre med salt og pepper og ha i rotgrønnsaker, løk og laubærblad. Ha over eddik, øl og vann til det dekker halene. Kok på svak varme i ca 2 timer, mens du fjerner grumset som kommer opp på overflaten.
 
Når kjøttet er mørt, renskes det fra beinene.
 
Kok sammen kraften noe og bruk som base i blåbærsausen.
 
Blåbærsaus:
Surr sammen løk og sukker i smør. Ha over vinen og kok sammen til halvparten er igjen.
 
Tilsett oksehalekraft og blåbær og kok sammen til en saus. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Pisk i en klatt smør rett før servering.
 
Rotmos:
Skrell og kutt opp poteter og rotgrønnsaker i biter. Kok i usaltet vann til alt er mørt.
 
Sil fra vannet og mos sammen med melk og smøt. Ha i løk og smak til med salt og pepper.
 
Vend oksehalekjøt i sausen og varm opp. Anrett med moste røtter på tallerkener og server.
 
Server med bakte rotgrønnsaker, stekte kantareller og pynt med små friske skvallerkålblader.
 
Oppskriften er hentet fra boken Mat fra skogen av Magnus Sjøberg som er finalist til Beste norske kokebok 2009. Les mer om boken på denne siden

Sendt inn av

Foto: Baard Næss

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen