Dagens rett

Det er ikke bare trøndere som liker sodd - bli overbevist du også

Ingenting er som en rykende varm sodd til middag en kald marsdag. Prøv denne oppskriften selv.

Det er mange måter å lage sodd på, og det er sikkert mange (hel- og halvtrøndere) som vil protestere på denne oppskriften. Den er for øvrig fra Nord-Trøndelag. Så da vet du det.

Det er ikke bare trøndere som kan det med sodd

Men smaken er fortreffelig og det er takket være lammekjøttet som gir den en litt kraftigere karakter. Og en svært så passende ingrediens nå i den første påskehelga.

Flere gode gryteretter finner du her

På jakt etter flere oppskrifter med lam?

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Trøndersodd fra Nord-Trøndelag

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

1 kg grytekjøtt av lam med bein
1 ½ l vann
1 ss salt
1 ts malt muskat
5 gulrøtter

Soddboller:
250 g malt lammekjøtt
1 ts salt
¼ ts potetmel
¼ ts malt ingefær
½ ts malt muskat
¼ ts pepper
¾ dl kremfløte

Fremgangsmåte

Kjøttet:
Kok opp kjøttet i saltet vann og skum av. La kjøttet trekke ca. 2 timer til det løsner fra beina.

Ta deretter opp kjøttet og del det i passe store terninger, ca 2x2 cm.

Skrell gulrøttene og del dem i skiver og kok dem møre i kraften mens du lager soddbollene.

Soddbollene:
Bland kvernet lammekjøtt sammen med salt og rør til dette blir seigt. Bland i krydderet og spe forsiktig med fløten.

Farsen formes til boller med en teskje som dyppes i kaldt vann. Bollene trekkes 10-12 minutter i kraften.

Ha kjøttet tilbake i kraften og smak til med salt og pepper.

Server sodden rykende varm med kokte poteter og flatbrød ved siden av.

Flere herlige oppskrifter av lam finner du her

Tips: Variasjonene på sodd er mange, og noen foretrekker svinekjøtt og okse i sodden sin. Prøv gjerne frem noen varianter.

Flere gryteretter finner du her

Dette drikker du til suppe

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen