Italienske prisbomber

Ukens viner kommer fra en av Italias mange utposter som har gått gjennom mange faser for å nå berømmelse.
Aase E. Jacobsen
28 September 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

De røde vinene fra Piceno helt sør i Marche-fylket tilhører ikke akkurat top of mind når italiensk kvalitetsvin står på agendaen. Dels fordi området lenge har vært en relativt liten leverandør av til dels anonym vin og først i de siste ti-femten år har tatt virkelig rev i seilene og satset på kvalitet. Og dels fordi vinene heller ikke har noen gloriøs historie å fortelle. Den italienske østkysten har til tross for at Roma ligger på andre siden av Appenninene alltid vært en vinmessig bakgård. Ikke desto mindre er dette en meget interessant kilde til umiddelbar vinglede, altså viner som kan nytes her og nå og som ikke må ventes lenge på. Samtidig som prisnivået er svært komfortabelt.

Stoffrike viner
For det er ikke så mange italienske rødviner som kan måle seg med den pakken du får fra den heløkologiske Piceno-produsenten Saladini Pilastri. Saladini Pilastri Rosso Piceno Superiore Montinello 2010 (44466) og Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013 (44465) er begge usedvanlig gode viner i sin prisklasse. Og selv om de ikke er disse to vinene som har gitt Pilastri stjernestatusen innen Piceno, er de solide representanter for den beste Piceno-stilen. Som betyr stoffrike jordsmonnspregete viner som er en tanke rustikke men med masse god mørk frukt, både av den søte og den bitre sorten, gode syrer og tanniner. Viner som ikke krever mye av deg men som gjerne vil nytes ved siden av mat.

Den rimeligste er en saftig vin med god rund og lett sødmefylt kirsebærfrukt, tydelig jordsmonnspreg, fine tanniner og lett bitterhet i finishen. Lettlikendes vin som selv om den er best sammen med mat, gjerne gryter, grillet kjøtt eller kraftige pastaretter, også lar seg nyte alene.

Den er laget av 70 prosent sangiovese og resten montepulciano fra vinmarken Spiagge, som ligger i sørvendte skråninger noen få kilometer fra Adriaterhavet. Sangiovese har vært Picenos svøpe siden den er dominerende drue i vinmarkene og ikke klarer å demonstrere det helt store raffinementet i dette til dels varme klimaet. Eneste løsningen er å holde avlingen nede. For Vigna Spiagge ligger den gjennomsnittlig på 5 kg pr plante som kan synes høyt men det er fortsatt godt under det maksimale i DOC-lovverket.

Kandidat for kjelleren
Dens storebror derimot, Vigna Montinello, har ikke bare 50 prosent lavere utbytte men viktigst av alt er at den har den varmekjære montepulciano som dominerende drue som bidrar med større dybde. Vinmarken ligger litt høyere med en østlig soleksponering som gir mindre av den kvelende ettermiddagssola samtidig som den har mer leire i jordsmonnet som bidrar med større kraft i den endelige vinen.

Derfor er Vigna Montinello Rosso Piceno 2003 en skikkelig kraftpakke. Her som ellers i Europa bød 2003 på høye temperaturer, så den noe kjøligere posisjonen til vinmarken var ikke til så stor hjelp. Men vinen lider overhodet ikke av det for selv om den har bløte syrer, er tanninene gode. Styrken er den store runde og søte frukten som gjør den uimotståelig. Nyt den til saftig rødt kjøtt, gjerne vilt, enten grillet eller ovnsstekt. Denne Piceno'en kan du også trygt legge i kjelleren i tre-fire år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?
Dagens rett

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her