Klassiske godbiter

Det indre av Portugal har ikke bare korktrær å by på, men også mange vinskatter. Disse to er dessuten ekstra godt priset for tiden.
Aase E. Jacobsen
15 Januar 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Kroner 276,30 for Mouchão 2002 (20613) er svært gunstig. På nettet opereres det nemlig med priser fra 50 dollar og ned til 20 pund. Forklaringen er en redusert pris som kun varer frem til mars måned (den koster egentlig 350 kroner). Men du kan ha mye matglede med denne vinen frem til da, for det er en uhyre klassisk vin som skapt for bordets gleder.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Årgang 101
Kompleks med preg av modne bær, røyk, urter og skogbunn, flott syre og myke fine tanniner. Topp til gode retter med lam, også lettere vilt, samt fugl. Det modne preget til tross har vinen et potensial for neste 10 årene - minst. For denne vinen har vist seg å være svært så langringsdyktig.

Årsaken er sammensatt, men den spesielle kombinasjonen av druen alicante bouschet og terroiret i Alentejo, forklarer mye. Alicante bouschet har nemlig få andre suksesshistorier å vise til. Den er mest kjent som en høytytende drue fra sørfranske vinmarker, best egnet til å gi farge, og definitivt ikke raffinement. I Alentejos leirjord og tørre og hete klima derimot evner den å gi vin med et langt liv takket være godt med tanniner. Noe den har gjort i hundre år. Og denne utgaven av Mouchão er for øvrig nr 101.

Knallgode kjøp
Fortsatt vinifiseres den (sammen med de andre røde druene) etter de lokale tradisjonene hvilket vil si i åpne sementbassenger med plass til 80 tonn druer og alltid med stilkene intakt. Hos Mouchão fottråkkes druene to ganger daglig under alkoholgjæringen for å få ut mest mulig farge og tanniner.

Mouchão lager også en mer moderne utgave, Dom Rafael Mouchão Tinto 2005 (47836), som også er et knallgodt kjøp, spesielt etter at prisen ble satt ned. Den finnes også i en svært vellykket og ikke minst særpreget hvit utgave som lages i svært små kvanta, men den er dessverre utsolgt for tiden. I de aller beste årgangene lages Tonel 3-4 som stammer fra to 5000 liter store gamle fat laget av portugisisk eik og brasiliansk hardtre. Både denne og den hvite ventes til Norge neste år.

Vanning nødvendig
Det er fortsatt den samme familien som eier Mouchão, Reynolds, som etablerte seg i Alentejo ved begynnelsen av 1800-tallet for å arbeid med korkutvinning. Først i 1901 plantet familien vinmarker. Under revolusjonen i 1974 ble deler av eiendommen overtatt av lokale bønder som etablerte et kooperativ. Eiendommen forfalt frem til familien atter var tilbake etter et drøyt tiår. Deretter startet de et fornyelsesprogram som også innebærer dryppvanning, en nødvendighet i dette til tider ekstremt hete klimaet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her