La barna få sin egen meny på 17. mai

Hvorfor er det bare de voksne som skal bestemme menyen for 17. mai. Her er et knippe oppskrifter de yngste vil elske.

Det er klart at barna skal ha sin egen meny på 17. mai.

Nedenfor finner du en rekke gode retter som passe for små og store barn.

Alt om 17. mai finner du her

Nasjonaldagen er en dag da vi lager de deiligste retter. Ofte starter det med en stor frokost med alskens godt, før barnetoget setter i gang.

17. mai = god mat

Is, brus og pølser hører med i løpet av dagen, og det samme gjør festbordet på ettermiddagen. Hvorfor ikke ta med barna med på matlagingen, eller la de lage sine egne grillspyd.

Nedenfor har vi samlet noen tips med lenker til flere gode retter. Dersom du ikke finner den retten du ønsker, kan du finner flere gode oppskrifter for barn i vår kokebok.

Barnas beste oppskrifter finner du her

Godt å drikke

Noe godt i glasset er alle forunt, så hvorfor ikke lage en god alkoholfri velkomstdrikk til barna? Du skal nok se at det ikke er rent få voksne som også liker et alkoholfritt alternativ.

Brus er ofte det som mange tyr til når de skal servere barn en festdrikk, men prøv å smaksette vannet heller. Det er enkelt, forfriskende og det ser utrolig delikat ut.

Vann med smak lager du selv

De beste alkoholfrie drikkene

Det søte hjørnet

Det blir ikke en skikkelig fest uten kaker, og de beste oppskriftene finner du selvfølgelig her hos oss.

Hva med å lage noen fristende marsipan- eller bløtkaker til den store dagen?

Eller hvis det er sjokoladekakene som frister for mye for små og store finner du så klart de beste oppskriftene her.

Disse marsipan- og bløtkakene må du du lage

De lekreste sjokoladekaker

Dersom du ikke finner den oppskriften du leter etter kan du se alle oppskriftene i vår store kokebok her.

Pølseoppskrifter

Her finner du flere pølseretter

Slangepølser

Ingredienser

10 grillpølser (andre pølser kan også brukes)
2 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete, fin
1 ts bakepulver
¼ ts salt
1 ½ dl melk
1 ½ ss hvitost

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til deigen sammen i en bolle.

Del deigen i 10 like store deler. Trill ut ca. 1 cm tykke pølser.

Rull deigen rundt pølsene. Legg spiralene på bakepapir.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca. 10 minutter, eller til deigen er blitt gyllen.

Tips: Legg deigen i en pose med litt mel rundt og ta med ut på tur.

Lag slangepølsene ute og stek dem på bål i ca. 10 minutter.

Se flere deilige pølseretter her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillretter

Flere gode grillretter for barna

S'mores

Antall porsjoner

15 stk

Ingredienser

Byggkjeks:
125 g smør
2 dl sukker
2 egg
½ ts natron
½ ts vaniljesukker
3 dl byggmel
125 g hasselnøtter
150 g kokesjokolade
 
Til servering:
Marshmallows
Sjokolade

Fremgangsmåte

Byggkjeks (gir 30 stykker):
Rør smør og sukker lyst og luftig.Ha i ett og ett egg og visp dem lett inn.

Bland natron og vaniljesukker med mel og rør det inn. Tilsett hakkede nøtter og hakket sjokolade.

Bruk teskjeer til å lage små topper med røren på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kjeksene på 180 °C i ca. 10 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist.

S'mores:
Legg en rute med sjokolade på hver kjeks.

Ha marshmallows på et spyd og grill dem til de blir gylne.

Legg en varm marshmallow oppå hver sjokoladebit, legg en ny kjeks over det hele og vent et par minutter til sjokoladen smelter av marshmallowen.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hamburgere

Fristende burgere finner du her

Hamburger med dressing

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g kjøttdeig/karbonadedeig
2 ss potetmospulver
½ ts salt
¼ ts pepper, eller to drag med kvernen
ca 1 dl melk

Dressing til hamburger:
2 dl rømme
1 ts sitronsaft
2 ss finhakket gressløk
¼ ts pepper, eller to drag med kvernen

Lag din egen vri på burgeren ved å variere tilbehøret til burgeren. Noen gode ting er:

Salat
Tomat
Agurk, frisk eller syltet
Ananas
Ost
Bacon
Løk

Fremgangsmåte

Hamburgerne:
Kna sammen deigen med hendene og tilsett salt, pepper og potetmospulver. Tilsett melk i to omganger, kna godt mellom hver gang du heller i melk.
 
Del deigen i 4 eller 6 like store deler, lag runde boller og trykk dem litt flate. Stek hamburgerne på middels høy varme, eller grill de.
 
Dressing:
Mål opp rømmen, ha den over i en liten bolle og rør rundt. Skjær over en sitron, press ut litt saft. Rens og finhakk gressløken.
 
Bland sitronsaft og gressløk i rømmen, rør rundt og smak.

Slik legger du opp en ferdig burger på brød:
Del hamburgerbrødet i to, legg på noen salatblader, hamburgeren, en tomatskive og litt løk eller gressløk, og til slutt litt dressing og brød på toppen.
 
Burgeren kan også serveres uten brød. Da kan du lage smilefjes på burgeren hvis du har lyst. Bruk strimler av rød paprika eller ketchup som munn, gressløk til nese og maiskorn som øyne.
 
Server dressingen ved siden av og brød til.

Flere herlige hamburgeroppskrifter finner du her

Barnas beste oppskrifter

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling

De beste kyllingoppskriftene

Kyllingspøkelser

Antall porsjoner

16

Ingredienser

Pizzadeig:
25 g gjær
2 ½ dl lunkent vann
2 ss olje
½ ts salt
ca. 7 dl siktet hvetemel

16 grillede eller stekte kyllingklubber (nederste delen av kyllinglåret)
1 dl ketchup eller pizzasaus
16 skiver hvitost (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 grader) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. ½ time, til dobbel størrelse.

Del deigen i to. Kjevle hver del ut til en rund leiv med diameter på ca. 30 cm, og del i åtte snipper.

Smør ketchup eller pizzasaus på deigen. Legg eventuelt en osteskive på hver kyllingklubbe. Pakk en kyllingklubbe inn i hver snipp.

Klipp øyne og munn i deigen, pensle med olje og stek i ovnen ved 225 grader i ca. 15-20 minutter.

Barnas beste oppskrifter finner du her

Tips: Du kan lage kyllingklubber selv ved å dele grillede kyllinglår over ved leddet. Overlåret kan enten varmes i stekeovnen eller kjøttet kan brukes i en kyllingsalat eller gryterett.

Flere kyllingretter finner  du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pizza

Enda flere pizzaer finner du her

Pizzasnurrer

Antall porsjoner

6 - 8 pizzasnurrer

Ingredienser

Pizzadeig:
25 g (½ pk) gjær
2 ½ dl lunkent vann
2 ss olje
½ ts salt
2 egg
ca. 8 dl hvetemel

Fyll og pynt:
8 kalkunpølser i biter
2 dl mais
½ paprika i biter
150-200 g revet ost
1 sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte

Pizzadeig
Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 grader) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt til den er smidig og la den heve i ca. ½ time, til dobbel størrelse.

Kjevle ut deigen til en tynn (ca 1½ cm tykk), avlang leiv. Smør pizzasaus på leiven og fordel alt fyllet og osten.

Rull sammen leiven på samme måte som til en rullekake. Skjær 3 cm brede stykker av "pølsa" og legg dem med snittflaten opp på et bakepapirkledd stekebrett.

Trykk eventuelt snurrene litt ned (blir bredere og ikke så høye). La dem etterheve i ca. 20 minutter.

Stek pizzasnurrene nest nederst i stekeovnen ved 225 grader i 20-25 minutter. Avkjøl snurrene litt på rist før de spises.

Flere gode retter for barna

Tips: Snurrene kan fryses. Ta dem opp noen timer før de skal spises, og gi dem et lite opphold i varm stekeovn for å lune dem.

Flere gode pizzaer finner du her

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kaker og desserter

De lekreste kaker finner du her

Barnas 17. mai-kake

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
¾ ts bakepulver
Fyll og pynt:
1 - 1 ½ dl melk eller fløte til dynking
1 glass jordbærsyltetøy
6 dl kremfløte, 4 dl til fyll og 2 dl til dekke av kaken
3 bananer
500 g marsipan
1 eggehvite
pyntegelé i rødt, gult og grønt
kransekakeflagg
konditorfarge
mynte

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.

Hell røren straks i en 24 cm smurt kakeform og stek kaken ved 160 grader i ca 45 minutter. Avkjøl den på rist.

Del sukkerbrødet i tre lag og dynk hvert lag med melk eller fløte.

Legg den nederste bunnen på serveringsfatet. Dekk kakebunnen med halvparten av syltetøyet.

Pisk 4 dl krem og bland i bananskiver. Fordel halvparten av banankremen på bunnen. Legg den andre bunnen over og fordel syltetøy og banankrem på den. Legg til sist over den tredje kakebunnen med snittsiden opp.

Pisk 2 dl kremfløte og dekk topp og sider av kaken med kremen. Kjevle ut marsipanen. Kjevle en rund leiv som dekker topp og sider.
 
Marsipan som er til overs brukes til figurene. Rull leiven over på kjevlet og løft den forsiktig over på kaken. Strekk forsiktig i marsipanen på sidene for å unngå folder i den.

Kjevle ut rester av marsipanen og trykk ut små rundinger. Skjær et snitt i rundingen. Den lille trekanten som kan trilles til hoder. Vikle sirklene til et kremmerhus. Lim dem sammen med eggehvite og sett dem med spissen opp.

Bruk hvitløkpresse og lag "hår" av marsipanen. Legg en liten klump marsipan i pressen og press ut tynne strimler.

Trill små kuler og lim dem på med eggehvite. Fest "håret" med eggehvite. Klem skjørtene i folder nede, da vil de også stå bedre.

Vi har brukt gelétuber i forskjellige farger til å pynte med. Håret pensles med konditorfarge.

Flere gode oppskrifter til barna

Fristende marsipan- og bløtkaker finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessertspyd på grillen

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 skiver formkake
4 ss appelsinjuice
1 mango
12 marshmallows
4 grillspyd

Fremgangsmåte

Skjær formkakeskivende i 2 x 2 cm biter og pensle dem med appelsinjuice.
 
Skrell og del mangoen i 2 x 2 cm biter. Tre formkake, mango og marshmallows på grillspyd.
 
Legg spydene på grillen i 5 minutter til de er lune og har fått litt farge. Snu dem rundt av og til.

Prøv noen av disse deilige grillrettene

Tips: Det er lurt å legge trepinnene i vann på forhånd for å unngå at de begynner å brenne.

Barnas beste oppskrifter finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salater

Flere friske salater

Barnas pastasalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

150 g pastasløyfer
½ slangeagurk
1 eple
½ rød paprika
1 boks hermetiske maiskorn, liten boks
3 ss olje
1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Kok pasta etter anvisning på pakken og avkjøl.

Skjær agurken i terninger og eplet i tynne båter. Finhakk paprikaen. Bland grønnsakene med pastaen. Rør sammen olje og sitronsaft og hell over.

Flere lekre retter for barna

Tips: Som dressing kan du bruke melon- eller epleyoghurt.Her kandu også ha i det du liker aler best slik som ost, pølser, skinke, kylling og annet godt

Flere knasende sprø salater

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Alkoholfri velkomstdrink

Flere alkoholfrie drinker

Ruby Red Splash

Antall porsjoner

6

Ingredienser

3 dl ananasjuice
3 dl rød grapefuktjuice
3 dl ingefærøl
½ dl grenadin
¾ liter isbiter
3 lime i skiver

Fremgangsmåte

Hell juicen i en serveringsbolle sammen med isbitene og limeskivene. Rør godt.
 
Topp med ingefærøl. Fordel grenadinen over til slutt.
 
Server i lave glass eller cocktailglass.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Forsiden akkurat nå

Til toppen