Dagens rett

Moules a la provençale - blåskjell gratinert på Provence-metoden

Servert på denne måten får blåskjellene enda mer karakter

Servert på denne måten får blåskjellene enda mer karakter

Blåskjell hører hjemme i enhver helgemeny. Populært og lettlaget. Denne vrien er intet unntak.
19 Mars 2022 - 02:00

Blåskjell er både rimelig, enkel og smakfull kosemat. På med tomater og urter samt annet godt og inn i ovn, eller under grill dersom været tillater. Det er faktisk vår ute. 

Og med dette på menyen blir vårfølelsen enda sterkere. 

Se alt det andre du kan lage med blåskjell

Moules a la provençale - blåskjell gratinert på Provence-metoden

Moules a la provençale - blåskjell gratinert på Provence-metoden

Fremgangsmåte

Provençalesausen:
Surr løk, hvitløk, selleri og krydderurter i olivenolje på svak varme til ingrediensene er myke. Bland inn tomatpuré og tomater. Tilsett hvitvin. La det putre på svak varme i 30 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker.

Sett stekeovnen på 300 grader eller bruk grillen.

Slik koker du blåskjell

Fjern den øverste skalldelen på de dampede skjellene og legg dem på ildfaste fat. Fordel provencalesausen over de blåskjellene. Dryss over griljermel og sett fatet i stekeovn på sterk varme eller grill i 3-4 minutter til de er gylne. Dryss basilikum over, og server straks.

Se alt det andre du kan lage med blåskjell

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Moules Basis blåskjellgryte - slik koker du blåskjell

Moules Basis blåskjellgryte - slik koker du blåskjell

Fremgangsmåte

Oppbevar skjellene kjølig og mørkt - tildekket, men ikke lukket i plast, for de må kunne puste.

Kun levende skjell skal brukes. De skjellene som gaper litt, vil lukke seg om du gir de et lite kakk. Tviler du så legg dem i vann. Kast de som ikke lukker seg.

Ha blåskjellene i en kjele sammen med løk, purre, selleri og smør/olje. Bruk sterk varme, da går det raskt. Sett på lokk.

Etter 3-4 minutter ristes kjelen 3 ganger, slik at de underste skjellene kommer opp. Damp videre 3-4 minutter til skjellene har åpnet seg og server straks. Når skjellene åpner seg kan du tilføre den smaken du ønsker. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.

Tips:  Majones eller aioli og pommes frites brukes som tilbehør. Nystekt loff smaker også godt.

Se alt det andre du kan lage med blåskjell

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap
Dagens rett
Salat med asparges, lune poteter og makrell

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap

Asparges, små søte poteter, jordbær og makrell, det er sommermat det. Som ikke krever særlig innsats, men som smaker perfekt enten gradestokken viser full sommer eller fortsatt vår.  

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap
Dagens rett
Salat med asparges, lune poteter og makrell

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap

Asparges, små søte poteter, jordbær og makrell, det er sommermat det. Som ikke krever særlig innsats, men som smaker perfekt enten gradestokken viser full sommer eller fortsatt vår.  

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her