Ny vin med burgundtouch

Den beste beaujolais nouveauen i år kommer fra en som har et fast grep lenger nord. Men husk at du må vente til torsdag morgen med å kjøpe den.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Burgundprodusenten Joseph Drouhin lager overraskende god beaujolais nouveau i år. Og det både i vanlig og i villages-utgave , som innebærer at druene kommer fra et snevrere område. Som seg hør og bør er sistnevnte rikere i frukten, men ikke nødvendigvis mye bedre, for den vanlige nouveauen er et veldig godt uttrykk for så vel druen gamay som for denne spesielle vinstilen og årgangen.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Selv om 2008 nå høster lovord, var utsiktene dårlige både i Beaujolais og i Burgund. Særlig utfordrende var den kjølige august, men også hagl sørget for å redusere avlingen. Belønningen kom i form av en varm september som sørget for at innhøstningen ble utsatt med flere uker. Dermed ble vektsesongen ekstra lang. Og avlingen er den laveste på 15 år. Hvilket gjør gamay enda noen hakk likere sin kollega i nord, pinot noir.

Ikke saft med alkohol
I motsetning til det mange tror, representerer beaujolais nouveau bare en andel, og en synkende sådan, av hva Beaujolais-regionen kan by på. Produsentene har inngått en avtale seg imellom om å ikke tappe mer enn 45 hl/ha som nouveau. Det tilsvarer ca to tredeler av maksgrensen for utbytte. Og om henholdsvis 60 og 66 hl/ha ikke høres spesielt lavt ut, må vi ta i betraktning den høye gjennomsnittlige beplantningstettheten i Beaujolais. Hver plante gir i underkant av én flaske vin, og det er faktisk lite.

Derfor smaker også dagens beaujolais nouveauer noe annet enn halvferdig vin eller saft med alkohol som vintypen ofte, og rettmessig, er blitt beskyldt for å være. Ikke så rart egentlig siden vinen tappes bare en drøy måned etter at druene ble høstet, og lanseres tre uker etter det, på den tredje torsdagen i november.

Dominert av negoçianter
Men dagens utgaver er nærmere den egentlige beaujolaisen, altså den som tappes etter 15. desember, og gjerne mye senere enn det også, i kvalitet. Uten at prisen har økt i de siste årene! Beaujolais representerer derfor stadig bedre vinvaluta.

For det skjer mye på kvalitetsfronten i Beaujolais, særlig representert av de små og uavhengige produsentene . Likevel er området fortsatt dominert av negoçianter, ikke bare lokale, men også fra naboregionene i nord og sør, som kjøper druer eller vin og tapper med egen etikett. Som Joseph Drouhin, og Louis Pascal som leter opp små dyktige produsenter, men setter eget navn på etiketten. Herfra kommer også en god beaujolais nouveau villages i år . Den er laget av Gilles og Cécile Roux på Domaine de la Plaigne i Regnié som er en av de 10 beaujolais-cruene .

Negoçiantene håndterer fortsatt mer enn 80 prosent av totalt volum. Ellers teller Beaujolais i alt 19 kooperativer som står for en tredel av volum.

 i.
 

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2016

Produsent:
Joseph Drouhin
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
157,00 kr
Varenummer:
4984001
79 Poeng
Les smaksnotatene »

Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2016

Produsent:
Joseph Drouhin
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
162,00 kr
Varenummer:
4983901
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Louis Pascal Beaujolais-Villages Nouveau 2010

Produsent:
Domaine de la Plaigne
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
90,30 kr
Varenummer:
5804201
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Duboeuf Beaujolais Nouveau 2016

Produsent:
Georges Duboeuf
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
4617801
78 Poeng
Les smaksnotatene »

Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2016

Produsent:
Georges Duboeuf
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
134,90 kr
Varenummer:
4617901
81 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Forsiden akkurat nå

Til toppen