Ny vin med burgundtouch

Den beste beaujolais nouveauen i år kommer fra en som har et fast grep lenger nord. Men husk at du må vente til torsdag morgen med å kjøpe den.
Aase E. Jacobsen
19 November 2008 - 10:45

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Burgundprodusenten Joseph Drouhin lager overraskende god beaujolais nouveau i år. Og det både i vanlig og i villages-utgave , som innebærer at druene kommer fra et snevrere område. Som seg hør og bør er sistnevnte rikere i frukten, men ikke nødvendigvis mye bedre, for den vanlige nouveauen er et veldig godt uttrykk for så vel druen gamay som for denne spesielle vinstilen og årgangen.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Selv om 2008 nå høster lovord, var utsiktene dårlige både i Beaujolais og i Burgund. Særlig utfordrende var den kjølige august, men også hagl sørget for å redusere avlingen. Belønningen kom i form av en varm september som sørget for at innhøstningen ble utsatt med flere uker. Dermed ble vektsesongen ekstra lang. Og avlingen er den laveste på 15 år. Hvilket gjør gamay enda noen hakk likere sin kollega i nord, pinot noir.

Ikke saft med alkohol
I motsetning til det mange tror, representerer beaujolais nouveau bare en andel, og en synkende sådan, av hva Beaujolais-regionen kan by på. Produsentene har inngått en avtale seg imellom om å ikke tappe mer enn 45 hl/ha som nouveau. Det tilsvarer ca to tredeler av maksgrensen for utbytte. Og om henholdsvis 60 og 66 hl/ha ikke høres spesielt lavt ut, må vi ta i betraktning den høye gjennomsnittlige beplantningstettheten i Beaujolais. Hver plante gir i underkant av én flaske vin, og det er faktisk lite.

Derfor smaker også dagens beaujolais nouveauer noe annet enn halvferdig vin eller saft med alkohol som vintypen ofte, og rettmessig, er blitt beskyldt for å være. Ikke så rart egentlig siden vinen tappes bare en drøy måned etter at druene ble høstet, og lanseres tre uker etter det, på den tredje torsdagen i november.

Dominert av negoçianter
Men dagens utgaver er nærmere den egentlige beaujolaisen, altså den som tappes etter 15. desember, og gjerne mye senere enn det også, i kvalitet. Uten at prisen har økt i de siste årene! Beaujolais representerer derfor stadig bedre vinvaluta.

For det skjer mye på kvalitetsfronten i Beaujolais, særlig representert av de små og uavhengige produsentene . Likevel er området fortsatt dominert av negoçianter, ikke bare lokale, men også fra naboregionene i nord og sør, som kjøper druer eller vin og tapper med egen etikett. Som Joseph Drouhin, og Louis Pascal som leter opp små dyktige produsenter, men setter eget navn på etiketten. Herfra kommer også en god beaujolais nouveau villages i år . Den er laget av Gilles og Cécile Roux på Domaine de la Plaigne i Regnié som er en av de 10 beaujolais-cruene .

Negoçiantene håndterer fortsatt mer enn 80 prosent av totalt volum. Ellers teller Beaujolais i alt 19 kooperativer som står for en tredel av volum.

 i.
 
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her