Drikke
Passer på vinen din i Strømstad

Passer på vinen din i Strømstad

Per Schondelmeier hjelper folk til å få tak i akkurat den vinen de er på jakt etter. Og passer på den til du kan komme og hente den.
Redaksjonen
05 August 2014 - 17:22

– På mitt lager finnes hele paller med DRC, Krug, Leroy og mye annet godt. Det er helt crazy, sier Per Schondelmeier som driver passer på vinen til norske vinelskere gjennom konseptet Vinhotel.se.

Det er rett og slett et lager lokalisert i Strømstad, bare fem minutter unna det nye «systemet» i byen.

Ikke bare dyr vin

Kundene kommer innom og henter vin etter behov. Og gavepakken fra regjeringen denne sommeren som økte tollkvoten fra fire til seks flasker vin, ble naturlig nok tatt imot med åpne armer av både kundene og «hotelldirektøren».

I tillegg kan nordmenn fortolle 36 flasker a kroner 40 hver gang grensa passeres. Når du har kjøpt en dyr vin til halve prisen, er dette småpenger for vinhotellets kunder. Så langt har Schondelmeier et hundretalls faste kunder som fyller opp lageret med godsaker etter hvert som de kommer over gunstige partier.

Norske vinkjøpere nyter godt av at resten av verden er i mer eller mindre permanent krise. Mens det tidligere var umulig å få kjøpt noe som helst hos mange topprodusenter, er det nå mye lettere, både en og to paller, ifølge Schondelmeier.

Selv om det for det meste er eksklusive varer som oppbevares på vinhotellet, er det også en tendens til at kundene velger denne løsningen for mer hverdagslige viner.

Stor pågang

Schondelmeier jobber for tiden med å etablere kontakt med flere leverandører fra Tyskland og Burgund. Han har gjennom arbeid med vin, først 11 år i Danmark, og de siste årene som ekspeditør på Vinmonopolet i Fredrikstad, både god innsikt i markedet og et stort kontaktnett.

Men i utgangspunktet er det kundene selv som gjør denne jobben. Og alt dette er innenfor loven.

– Jeg har hatt veldig god hjelp av svenske tollmyndigheter for at det hele skal gå lovlig for seg og for å få råd og veiledning. De har vært meget serviceorienterte. Jeg må si jeg har fått flott hjelp derfra. Jeg følger til stadighet med i utviklingen for privatimport i Sverige. Kanskje kommer det en ny lov i 2015 som kan føre til at jeg må legge ned virksomheten, men det må først igjennom lovmøllen og den jobber langsomt, forteller Schondelmeier som åpnet hotellet i april 2013.

Han ser likevel svært lyst på framtiden.
– Det kommer nye kunder til daglig og alle er glade for denne mulighet til at være EU-borger for en liten stund, sier Schondelmeier.

Må pakke opp selv

Blant annet er han i dialog med danske Bruun Rasmussens auksjonsvirksomhet.
– De er svært interessert i vinhotellet og en ny og spennende samarbeidsavtale skal tegnes i august, forteller han.

Det tar ikke lang tid fra en kunde bestiller en vare til den er på lager i Strømstad. Eneste ulempen er at kunden selv må pakke opp og kontrollere forsendelsen, det har ikke Schondelmeier lov til.

Men har du bestilt noen kasser med god vin, er det vel omtrent som å måtte pakke opp julegavene sine selv. De færreste opplever det som bryderi.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her