Drikke
Prøv denne italienske vinen til festen

Prøv denne italienske vinen til festen

Denne vinen er perfekt dimensjonert for hyggelige lag. Og smaker mye bedre enn pappvin.
Aase E. Jacobsen
08 August 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ampeleia Unlitro 2011 (98655) er «billigvinen» fra Ampeleia – prestisjeprosjektet i Maremma i regi av blant andre Elisabetta Foradori. Selv om den er rimelig, har den mye karakter, og et veldig godt uttrykk for denne litt mindre kjente delen av Toscana.

Sødmefylt mykhet

I motsetning til de fleste andre viner fra Maremma har den ikke sangiovese som hoveddrue, derimot grenache, med litt tilskudd av mourvèdre. Det gir den en mer sørfransk touch. Takket være Ampeleias kvalitetsorienterte arbeidsmetoder har den et veldig flott og rent bærpreg med god saftighet og fint bitt i tillegg til den sødmefylte mykheten som kjennetegner vin fra et middelhavsklima. Vinmarkene ligger bare et par mil fra havet og nyter godt av den forfriskende ettermiddagsbrisen.

Unlitro er også smaksmessig et veldig godt følge til alt av mat til sommerfesten, men også pasta og spekemat.

Hvor stort potensial det egentlig er i Maremma, får du en smakebit på med Ampeleia Kepos 2010 (98653) som er en mer konsentrert utgave av Unlitro. Og ikke minst toppvinen, Ampeleia 2009 (98654), som henter sine druer fra de høyestliggende vinmarkene, ved 600 m.o.h. Den skiller seg fra de to andre også gjennom druemiksen som er enda mer atypisk for Toscana, siden den har cabernet franc som hoveddrue.

Spennende utgangspunkt

Ampeleia som er avledet av det greske ordet for vinstokk, startet som en ide om å lage den ideelle vinen. Elisabetta fikk i 2002 med seg to venner, Giovanni Podini og Thomas Widmann, på det som nærmeste kan kalles et forskningsprosjekt hvor målet er å studere interaksjonen mellom mennesket, vinplantene og naturen.

I dag består prosjektet av 50 hektar vinmarker fordelt på en rekke parseller spredt ut over et stort område, med avstander inntil 2 mil mellom hver enkelt, og ved forskjellige høyder, fra 200 til 600 m.o.h. Her dyrkes en rekke druesorter, cabernet franc, sangiovese, mourvèdre, marselan, carignan, grenache og alicante. Når man legger til at jordsmonnet i området er svært sammensatt og ikke minst mineralrikt, borger det for et veldig spennende utgangspunkt for vinfremstilling.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her